Huawei neden kara listede? Huawei telefonlar ne olacak?
Huawei telefonu kullanan vatandaşlar, "Huawei neden kara listede? Huawei telefonlar ne olacak?" gibi bir çok konuda araştırma yapıyor.
Huawei ile ilgili son haberler gelmeye devam ediyor. Google, ABD devletinin kara listeye aldığı Çinli telekom ekipmanı üreticisi Huawei ile ekipman ve yazılım alışverişi gerektiren işlerini askıya aldığını duyurmuştu.
Peki Huawei neden kara listede?
ABD yönetimi Perşembe günü dış ticaret yasağı listesine telekom ekipmanının yanı sıra cep telefonu da üreten Huawei'yi ekledi. Huawei artık ABD'de üretilen yazılım ve ekipmanı son derece sınırlı koşullarda kullanabilecek.
ABD Başkanı Donald Trump, ulusal güvenlik riski teşkil ettiği gerekçesiyle Huawei kara listeye aldığı belirtiliyor.
Huawei'nin ürünlerinin ve faaliyetlerinin ABD devletinin getirdiği yasaktan ne ölçüde etkileneceği bilinmiyor. Elektronik tedarik zinciri uzmanları Huawei'nin ABD'de üretilen parçaları kullanmadan faaliyetlerini yürütebileceğinden şüphe ediyorlar.
Konuya yakın bir kaynağın dün verdiği bilgiye göre, yeni yazılım yüklemek isteyen Huawei cep telefonu sahipleri, bundan sonra sadece açık kaynak lisansına sahip Google yazılımlarını kullanabilecek.
Huawei'nin patronundan kara liste yorumu
Çinli teknoloji devi Huawei'nin kurucusu ve patronu Ren Zhengfei, ABD'nin firmasını kara listeye almasını “Bizim gücümüzü hafife alıyorlar” sözleriyle değerlendirdi.
Google kararı sonrası Huawei'den ilk açıklama: Güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmet sürecek
Zhengfei, “Huawei’nin 5G’si kesinlikle etkilenmeyecek. 5G teknolojisi açısından bakıldığında diğerleri Huawei’ye iki ya da üç yıl içinde yetişmeyi başaramayacak. Kendimizi ve ailelerimizi, dünyanın tepsinde olma idealimiz için feda ettik. Bu ideale ulaşmak, eninde sonunda ABD ile çekişme yaratır” ifadelerini kullandı.
Huawei telefonlar ne olacak?
Çinli teknoloji şirketi Huawei'nin yöneticilerinden Richard Yu, kendi işletim sistemleri 'OS'u bu sonbaharda kullanıma sunacağını açıkladı. ABD'nin Çinli şirketi ticari kara listeye almasının ardından Google, Huawei ürünlerine geçici süreyle erişim kısıtlama kararı almıştı. ABD'nin şirkete uyguladığı ticari kısıtlamalar 90 gün sonra yürürlüğe girecek.
Yu'nun aktardığına göre yeni işletim sistemi 'Huawei OS', Android aplikasyonları ile uyumlu olacak. İşletim sisteminin geliştirilmesine 2012'de başlandığı bildirildi.
Yu, işletim sisteminin "sonbaharda kullanılır hâle geleceğini, en kötü ihtimalle ise baharda kullanıma sunulacağını" açıkladı.
Ancak bugün Ticaret Bakanlığı Huawei’ye uygulanan ticari kısıtlamaların ‘bazılarını’ 90 günlüğüne askıya aldığını duyurdu. Buna göre geçiş süreci boyunca Huawei, dünya çapındaki operasyonlarının etkilenmemesi için ABD'de üretilen kimi ürünleri satın almaya devam edebilecek.
'FAZLA ETKİSİ OLMAZ, BİZ HAZIRIZ'
Bu erteleme kararını da değerlendiren Ren Zhengfei, “ABD’nin 90 günlük geçici izninin bizim üzerimizde fazla etkisi olmaz. Biz hazırız” dedi.
Huawei cihazlarında kullanılan mikroçiplerin yarısının ABD’den alındığını diğer yarısının ise Çinli bir firma tarafından üretildiğini söyleyen Zhengfei, “Dünyadan izole olamayız. ABD’nin çiplerinin aynısını da yapabiliriz, ama bu onları artık almayacağımız anlamına gelmez” diye konuştu.
2011 yılından beri Huawei'nin Amerikan pazarına girmemesi için mücadele yürüten Washington, Çinli teknoloji devini
Huawei'nin fabrikasındaki üretim durdu
Çin merkezli bir teknoloji şirketi olan Huawei için montaj yapan en büyük fabrikalardan birinde üretim durdu.
Huawei'de sular bir türlü durulmuyor. Şimdi de Nikkei gazetesinin, Singapur merkezli montaj şirketi Flex'in çalışanlarından birine dayandırdığı haberine göre, montaj şirketi Çin'deki ana fabrikasına Huawei telefonları ve diğer aygıtlarının üretimini, "yeni bir uyarıya" kadar durdurmaları talimatını verdi.
Nikkei haberinde şirketin, üretimin durdurulmasında ana neden olarak "sürmekte olan ticaret savaşı"nı gösterdiği ve üretimin yeniden ne zaman başlayacağının bilinmediği belirtildi.
ABD ve Çin arasındaki ticaret gerginlikleri, ABD'nin Çinli teknoloji firması Huawei'i kara listeye alması ile yükselirken, ABD Başkanı Donald Trump, "çok tehlikeli" diye nitelendirdiği Huawei'in ABD-Çin ticaret anlaşması çerçevesinde çözülebileceğini söyledi.
Trump dün yaptığı açıklamada, ABD'nin Huawei Technologies'e yönelik şikayetlerinin bir ABD-Çin ticaret anlaşması çerçevesinde çözülebileceğini ifade etti.
Trump, Çin ile yakın bir zamanda ticaret anlaşmasına varılması için "hâlâ iyi bir olasılık" olduğunu vurguladı.
Bu gelişmelerin ardından Microsoft, kendi işletim sistemiyle çalışan ve firmanın farklı içeriklerine erişimi olan Huawei ürünleri siparişlerini askıya aldı. South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Microsoft işletim sistemi kullanılan Huawei cihazlarının güncelleme ve güvenlik hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek.
Çin'in en büyük yarı iletken üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) firması, ABD ve Çin arasındanki ticaret savaşları sürerken, New York borsasından çekildiğini açıkladı. Firmanın Cuma günü yaptığı açıklamada, SMIC'ın 3 Haziran tarihinde borsadan çekileceği belirtilirken neden olarak borsada listelenmenin maliyetleri ve uyum problemleri gösterildi.