Hukuk fakültesi taban puanları 2019 | Hukuk fakültesi sıralama

YKS sınavının ardından öğrenciler bölümlerin taban puanlarını araştırmaya başladı. Bu bölümlerden birisi de hukuk fakültesi. Peki hukuk fakültesi puanı kaç? Hukuk fakültesi bölümünün taban puanları kaç? Hukuk fakültesi için kan net yapmak gerekir? İşte cevapları haberimizde...

Hukuk fakültesi taban puanları 2019 | Hukuk fakültesi sıralama

YKS sınavının ardından öğrenciler bölümlerin taban puanlarını araştırmaya başladı. Bu bölümlerden birisi de hukuk fakültesi. Peki hukuk fakültesi puanı kaç? Hukuk fakültesi bölümünün taban puanları kaç? Hukuk fakültesi için kan net yapmak gerekir? İşte cevapları haberimizde...

2019 yılı Hukuk Fakültesi taban puanları henüz açıklanmadı. Tercih döneminin başlamasının ardından yayınlanan kılavuz içerisinde taban puanlarının da yer alması bekleniyor.

YÖK ATLAS ÜZERİNDEN HANGİ BİLGİLERE ULAŞILIR?

YÖK Atlas, Yükseköğretim Kurumları'nın (YÖK) özellikle tercih sürecinde üniversite adaylarına doğru tercih yapmaları için destek olacak bir program olarak tasarlandı. YÖK Atlas, lisans tercih sihirbazında 2018 YKS ile öğrenci alan lisans programlarının kontenjan bilgilerine ulaşılıyor. Son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı.

YÖK ATLAS GİRİŞ SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJAN KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

Hukuk fakültesi taban puanları 2019 | Hukuk fakültesi sıralama

Hukuk fakültesi taban puanları 2019 | Hukuk fakültesi sıralama

Hukuk fakültesi taban puanları 2019 | Hukuk fakültesi sıralama

HUKUK FAKÜLTESİ NEDİR?

Hukuk, bireyin toplumla olan ilişkilerini düzenleyen kendi içinde bir normatif alan yaratan kurallar birliği. Katı niteliği gereği, disiplin ve kuralcılığa yakın dursa da aslında insanları anlamaya ve yönlendirmeye çalışan bir alan. Hukuk Bölümü de bu kurallar bütününe hakim olan bireyler yetiştirir.

HUKUK FAKÜLTESİ DERSLERİ NELERDİR?

Roma Hukuku: Hukuk'un en temel dersidir. İlk derslerdendir dolayısıyla ilk etapta biraz zor gelebilir.
Anayasa Hukuku: 2-3 senedir çok daha zorlaştı. Devamlı değişen bir dersi kesin ve net olarak görmek çok zor. Her sene değişiyor.
Ceza Hukuku: Genelde ilgi çekici gelir.
Borçlar Hukuku: Alcaklı-verecekli işlerinin tamamını kapsayan, ciltleri göz korkutan bol okumalı ve problem çözmeli bir derstir. Türk Hukuku'nda yeri çok ayrıdır.
Vergi Hukuku: Sistemin içine girdiğiniz ders bu ders oluyor. çok öğreniyorsunuz,. Hayat planınızı ona göre yapıyorsunuz.
İcra-İflas Hukuku: Şöyle anlatmak yeridir; adliyeye bir gün yolunuz düşerse icra nerede diye sorun. Kalabalığı izleyin, dersi de adliyeyi de çözersiniz. Bölüme gelenler bir merak sarar, derse ilgi gösterirler. Hukukun karışık ve uğraştırıcı alanlarından biridir.

Hukuk fakültesi taban puanları 2019 | Hukuk fakültesi sıralama

HUKUK MEZUNLARI NE KADAR MAAAŞ ALIR?

Bölgesel ve kariyerdeki tecrübeye göre farklı maaş alınır. Ama ortalama 2500 TL’den 15000 TL maaşa kadar çıkarlar.
Gelir rakamları sadece bir rehber niteliğindedir.

HUKUK FAKÜLTESİ ÜNVANLARI

Hukuk fakültesinde 4 yıllık lisans programını tamamlayanlar daha sonra yaptıkları stajın konusuna göre genellikle “Hakim”, “Savcı” ve “Avukat” ünvanları ile çalışmaktadırlar. Bir kısmı da “Danışman” olarak görev yapar. Hakim mahkemede, vatandaşlar arasında çıkan anlaşmazlıkların hukuk kuralları çerçevesinde çözülmesine çalışır. Hakim veya savcı olabilmek için bir hukuk fakültesini bitirdikten sonra mahkemelerde staj yapmak gereklidir. Hakim veya savcı olmak isteyen bir kimse hukuk fakültesini bitirdikten sonra Adalet Bakanlığına başvurur. İsteklilerin ihtiyaçtan fazla olması halinde stajyer atamalarında hukuk diplomasının derecesine bakılır. Aynı dereceye sahip olanlar arasında önce başvuranlar sonrakilere, doktora yapmış olanlar hepsine tercih edilir. Stajyerlik dönemini bitirenlerin atanacakları yer kura ile belirlenir Hakimlere ve savcılara, kendi yasaları hükümlerince bazı maddi ayrıcalıklar tanınmıştır.

Bu ayrıcalıklar, iki yılda bir ilerleme (diğer memurlar 3 yılda bir derece ilerlemesi yapar), maaşlarının yarıdan fazlası kadar tazminattır. Hakimlerin, görevleri gereği, siyasal etkilerden uzak tutulmaları ve kendilerini güvenlikte hissetmeleri için bazı önlemler alınmıştır. Sözgelişi, kendileri istemedikçe, hastalık veya yüz kızartıcı bir suç işlemiş olma durumları dışında, Anayasa’da gösterilen yaştan önce işten çıkarılamazlar, emekliye ayrılamazlar. Avukatlık genellikle serbest yürütülen bir meslektir. Avukatlar insanların hukuki sorunlarıyla uğraşırlar. Avukat kendisine başvuranın şikayetini dinler, gerekirse davanın açılması için yol gösterir, savunmayı hazırlar ve mahkemede yargıca yazılı ya da sözlü olarak sunar, davayı kovuşturur, gerekirse olay yerine gidip keşif yapan mahkeme heyetine katılır.

Avukat olmak isteyen bir kimsenin hukuk fakültesini bitirdikten sonra bir yıl staj yapması gerekir. Staj süresinin yarısı mahkemelerde, yarısı tecrübeli bir avukatın yanında geçer. Eğitimini başarı ile tamamlayan bir avukat bir yazıhane açarak dava kabul etmeye başlayabilir. Bazı avukatlar kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda avukat veya hukuk müşaviri olarak görev alırlar. Her avukat, avukatlık mesleğini yürütmek için meslek üyelerinin çalışmalarını denetleyen bir kuruluş olan Türkiye Barolar Birliğine kaydolmak zorundadır. Avukatlık mesleğinde iş bulma olanağı; bulunulan bölgenin ekonomik ve toplumsal koşullarına ve avukatın yeteneklerine bağlıdır. Bunun dışında, hukuk fakültesini bitirenler hukuk danışmanlığı, müfettişlik, hariciye meslek memurluğu gibi mesleklerde de iş bulabilmektedirler.

Hukuk fakültesi taban puanları 2019 | Hukuk fakültesi sıralama

HUKUK FAKÜLTESİ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI

Hukuk bölümü geniş bir mesleki yelpazeye sahip olması sebebiyle avantaj sahibi bölümlerden biridir. Ayrıca ilk odaklanmanızı isteyeceğimiz şey olmasa da mezun olduktan sonra hangi alana yönelirseniz yönelin prestiji olan bir kariyer sizi beklemektedir. Hukuk fakültesini hakkını vererek okursanız okutulan dersler gereği hem güzel bir birikime hem de geniş bir ufka sahip olabilirsiniz. İnsanların size bakışları ve saygıları çoğunlukla size iyi hissettirecektir.
Avantajları bu kadar yüksek olan bir bölümün ve mesleğin tabi ki dezavantajları ve zorlukları da bir o kadar yer tutmaktadır. Sadece devlet üniversitelerinde yaklaşık 9 bin ve vakıf üniversiteleri ile birlikte 10 15 bin arası mezun veren bir alanda rekabet ettiğiniz insan sayısı fazladır. Üstelik bu rekabet içinde olacağınız insanlar sizinle aynı bilgi, birikim ve donanıma sahip olacağından işleriniz zorlaşmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bölümü kazanmak ve sonrasında okumak da oldukça zor olduğu için bunu da bir dezavantaj sayabiliriz. Bunlarla birlikte Türkiye’de her geçen gün değişen sistemler de sizi zorlayacaktır. Mezun olduktan sonra sizi bekleyen stajlar sizi yoracaktır. Bunları göz önünde bulundurmadan tercih yapmamanızı rica ediyoruz.

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡