Hükümetten çalışan anneye 9.385 lira destek!

Hükümet, çalışan annelere 300 ila 600 lira doğum yardımı, 178 lira süt parası ve iş göremezlik ödeneği veriyor. Bu desteklere yarım gün çalışma ödeneği de eklendi. Toplam teşvik, 9 bin 385 liraya yükseldi. Peki Doğum parası nasıl alınır,nasıl hesaplanır? Süt parası nasıl alınır?Tüm detaylar haberimizde

Hükümetten çalışan anneye  9.385 lira destek!

Hükümet, çalışan annelere 300 ila 600 lira doğum yardımı, 178 lira süt parası ve iş göremezlik ödeneği veriyor. Bu desteklere yarım gün çalışma ödeneği de eklendi. Toplam teşvik, 9 bin 385 liraya yükseldi.
Çalışan kadınlar çocuk sahibi olduğunda devlet maddi destek sağlıyor. Ayrıca çocuk sahibi kadınların iş hayatında istihdamını artırmak için de uygun koşullar sağlanmaya devam ediliyor. Çocuklu annelerin mevcut işlerine devam etmesi ya da yeni bir işe girip çalışabilmesini desteklemek adına, bu kapsamda devlet tarafından annelere birçok ödeme yapılıyor. 

YARIM GÜN ÇALIŞMA YARDIMI 

İş dünyasındaki anneler, doğum izninden sonra çocukları okul çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışabiliyor. Anneler; yasal doğum izinleri bittikten sonra ilk çocuk için 2 ay (60 gün), ikinci çocuk için 4 ay (120 gün), 3 veya daha fazla çocuk için 6 ay (180 gün) yarım gün çalışarak, çalışmadığı mesainin ücretini devletten alabiliyor. Tüm ödemeleri alan annenin eline geçen para en az 9 bin 385 lirayı buluyor. 

10.02.2016 yürürlük tarihli ve 6663 sayılı Kanunla, 4857 sayılı İş Kanununun 74. maddesine eklenen 2. fıkra hükmüyle; doğum sonrasında kullanılan ücretli analık hali izin süresinin bitiminden başlamak üzere doğum yapan kadın işçiye yahut da 3 yaşından küçük çocuğu evlat edinen kadın ya da erkek işçiye yarı zamanlı çalışma hakkı, bu sürelere ilişkin olarak yarım çalışma ödeneği ve çalışılmayan süreler için kişilerin sigortalılıkları bizzat devlet tarafından sağlanmak suretiyle sosyal güvenlik hakkı tanınmıştır.

Doğum sonrası analık hali izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri halinde;

Birinci doğumda 60 gün,
– İkinci doğumda 120 gün,
Sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle,haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.

Çoğul doğum halinde bu sürelere otuzar gün eklenir.

Bu kez;

Birinci doğumda 90 gün,
– İkinci doğumda 150 gün,
– Sonraki doğumlarda ise 210 gün süreyle, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.

Analık Halinde Yarı Zamanlı Çalışma ve Kısmi İstihdam

10.02.2016 tarihinde 29620 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan; 6663 sayılı Kanunun “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 20. Maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa Ek Madde 5 “Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği” eklenmiştir. Aynı Kanunun 22. Maddesi ile 4857 sayılı İş Kanununun 74 üncü maddesinde değişiklikler yapılmıştır.

BİRÇOK DESTEK VERİLİYOR 

Annelere yapılan başlıca ödemeler; ‘çocuk parası’, ‘doğum yardımı’, ‘süt ve emzirme parası’ ve ‘yarım gün çalışma parası’ olarak öne çıkıyor. Buna göre; ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor. Yeni doğan çocuk yardımı için başvuru, Aile Bakanlığı il müdürlüklerine, ilçede ise kaymakamlıklara yapılıyor. TC kimlik numarasıyla ‘aile.gov.tr’den de başvuru imkanı var. 

SÜT PARASI KATKISI VAR

Doğum yapan kadınlara 178 lira ‘emzirme ödeneği’ (süt parası) veriliyor. Bu para, çalışan, çalışmayan her anne için ödeniyor. Anne sigortalı değil ise para, sigortalı eşe veriliyor. Süt parası için SGK il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvurmak gerekiyor. Başvuru için 5 yıl süre var. 

SÜT PARASI NASIL ALINIR?

Devlet, sosyal devlet olma özelliği gereği anne ve baba adaylarına önemli bir yardım teşvikinde bulundu. Süt parası olarak da bilinen doğum parası nasıl alınır? Doğum parası almak için nereye başvurulur? Süt parası için gerekli evraklar neler?

Devlet, sosyal devlet olma özelliği gereği anne ve baba adaylarına önemli bir yardım teşvikinde bulundu. Genç nüfusun çoğalması amacıyla anne ve baba adaylarına teşvik amacıyla doğum parası, süt parası almasının yolu açıldı. Evlat sahibi olan anne ve babaların sevincine bir devlet de ortak olarak doğum parası yardımında bulunmakta. Devlet çocuk başına ne kadar doğum parası vermekte?, Kimler doğum yardımı alabilir? Doğum yardımı alabilmek için nereye başvurulmalı? Doğum parası hangi hesaba yatacak gibi sorularının cevabını haberimizde okuyabilirsiniz.

Doğum parası nasıl alınır,nasıl hesaplanır? Süt parası nasıl alınır?

DOĞUM PARASI ALMANIN ŞARTLARI NELER?

 Süt parası için doğum yapan kişinin kendisinin veya eşinin SSK veya Bağ-Kur'lu olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması gerekiyor.

 Kadına 15 Mayıs 2015'ten sonra doğan ilk çocuk için 300, ikinci çocuk ta 400, üçüncü çocukta 600 TL doğum yardımı yapılır.

KİMLER DOĞUM PARASI ALABİLİR?

Doğum yardımından Türk vatandaşları ve mavi kartlılar yararlanabilirler. Annenin ya da babanın veya her ikisinin Türk vatandaşı olması halinde doğum yardımından yararlanmak mümkündür. Dolayısıyla yalnızca annenin Türk vatandaşı olması halinde doğum yardımından yararlanılabileceği gibi, yalnızca babanın Türk vatandaşı olması halinde de doğum yardımından yararlanılabilir.

DOĞUM PARASI BAŞVURULARI NEREYE YAPILIYOR?

Yardım için başvurular, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tl Müdürlüklerine, Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine, ilçelerde ise kaymakamlık binalarının içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılacak. Başvuru yaparken yeni doğan çocuğun nüfus cüzdanı yanınızda olmalı.

Anne ya da baba çocuğun TC kimlik numarasıyla isterse Aile Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden de başvuru yapabilir.

DOĞUM YARDIM PARASI HANGİ BANKAYA YATACAK

 Başvurunuzdan sonra size yapılacak yardım parası PTT'ye adınıza yatırılacaktır. Bu para direk annenin adı ve soyadı üzerine yatar. Ve sadece anne çekebilir.

 Doğum parası sorgulama nasıl  yapılır?

 E-devlet üzerinden doğum parası hakkı sorgulanabiliyor.  Doğum yardımı hiçbir vergi kesintisine tabi olmadığı gibi haczedilmesi de mümkün değildir. Bu nedenle doğum yardımı alacak kişinin borcu olması halinde doğum yardımına haciz konulması söz konusu olamayacaktır.

Doğum parası nasıl alınır,nasıl hesaplanır? Süt parası nasıl alınır?

DOĞUM İZNİ ÖDEMESİ YAPILIYOR

Anneye yapılan en yüksek tutarlı ödeme ise doğum (rapor) parası. Bu para, maaşa göre değişiyor ve 112 gün üzerinden hesaplanıyor. Asgari ücretlinin aldığı en düşük ödeme, 6 bin 367 lira. Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor. Paranın yatıp yatmadığını, doğum izniniz biter bitmez ‘turkiye.gov.tr’den kontrol edebilirsiniz. 

DOĞUM PARASI NASIL ALINIR?

Aynı zamanda analık iş göremezlik ödeneği de diye anılan doğum parası hesabını bir örnek üzerinden yapalım ve doğum parası ne kadar alırım? Sorusuna cevap vermiş olalım. 2018 yılı için aylık brüt ücreti 3.000 TL olan çalışanımızın doğum izin parasını hesaplayalım. Bu örnekle aynı zamanda brüt ücrete göre örnek bir doğum parası hesaplama yapmış olacağız.

Aylık brüt ücreti 3.000, TL olduğundan 3 aylık toplam asgari ücret;

9.000 / 90 (ödenen prim gün sayısı) = 100 TL günlük ücret
100 x 112 =11.200 TL
Doğum izin parası 11.200 TL’nin 2/3’ü yani 3’te ikisini o da;
11.200 / 3 x 2= 7.466,67 TL doğum parası alır.
Doğum parası alırken üst sınır asgari ücretin 6,5 katıdır. Yani 2018 yılı günlük ücret en fazla 439,73 TL dir. Bu ücret yine gün sayısı ile çarpılıp üçte ikisi alınır ve doğum parası hesaplanmış olur.

DOĞUM YAPANLARA VERİLEN MİKTAR NE KADAR?

Ayrıca doğum yapan her anneye kendisi ya da eşinin en Doğum yapan kadınlara 2019’da 178 TL “emzirme ödeneği (süt parası)” ödenecektir.

DOĞUM PARASI ALMANIN ŞARTLARI NEDİR?

İznin başladığı tarihte sigortalı olması ve sigortalığın devam etmesi,
Doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olması,
Doğumun canlı veya ölü gerçekleşmiş olması
şartları vardır. Doğum için işyerinizi izinli günleriniz için size ödeme yapmaz bu ödemeyi SGK “doğum parası” veya “analık iş göremezliği” adı ile yapar.Sgk Doğum parası hangi bankadan alınır?

Sosyal Güvenlik Kurumu şahıs ödemeleri sisteminde tanımlı banka hesabınız varsa o hesaba yoksa rapor paranız Sgk tarafından gönderildikten sonra PTT şubelerinden kimliğinizle alabilirsiniz.

KURSA KATILANA 80 TL 

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çalışmak isteyen anneleri desteklemek için “İş'te Anne Projesi”ni başlatmıştı. İŞKUR destekli proje kapsamında, istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına ve işbaşı eğitim programlarına katılanlara, 2018’de günlük 70 lira ödeme yapılıyordu. Dün açıklanan müjdeli haberle birlikte, bu miktarın 2019 yılı için 80 liraya çıkarıldığı bildirildi. 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡