Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma diyeti nedir? Nasıl uygulanır?
Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma diyeti nedir? Nasıl uygulanır? Hurma kaç kalori? Gurma çeşitleri nelerdir? soruları internette en çok araştırılan konulardan birisi oldu. Biz de sizler için bu merak edilenleri araştırdık. Tüm merak edilenler haberimizde.
Özellikle Ramazan aylarının vazgeçilmezi hurma diğer zamanlarda da oldukça tercihb edilen birt besindir. Peki Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma diyeti nedir? Nasıl uygulanır? Hurma kaç kalori? Gurma çeşitleri nelerdir? İşte tüm merak edilenler...
HURMANIN FAYDALARI NELERDİR?
Kas kramplarını engelliyor
Magnezyum eksikliğinde sık sık kas krampları ve kas ağrıları oluşuyor. Hurma içeriğindeki magnezyum sayesinde kasları güçlendiriyor, protein sentezinde ve enzimlerin sağlıklı çalışmasında görev alıyor. Günde 2-3 adet hurma tüketmek günlük magnezyum ihtiyacını karşılayabiliyor.
Kilo kontrolünü destekliyor
Yüksek lif içeriği ile midede uzun süre kalarak sindirimin yavaş olmasını sağlıyor. Böylelikle tokluk süresi uzuyor ve daha az besin tüketilmiş oluyor. Demir eksikliği olan kişiler kilo vermede güçlük yaşıyor. Hurma içerdiği yüksek orandaki demir mineraliyle kişinin demir depolarını destekliyor ve bu sayede metabolizma da hızlanmış oluyor. Ancak unutmamak gerekir ki 1 adet hurma 20 kalori içeriyor. Özellikle zayıflama sürecinde miktarına dikkat edilerek tüketilmesi gerekiyor.
Kalp sağlığını koruyor
Kalp dostu besinlerin başında yer alan hurma, içeriğindeki zengin potasyum minerali sayesinde kan basıncını (tansiyon) dengeliyor ve kalp ritmini düzenliyor. Hiç kolesterol içermediği gibi güçlü bir antioksidan olması sayesinde kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tıkanıklıkları riskini azaltıyor.
Stres ve gerginliği azaltıyor
Uzmanların yaptıkları araştırmalar sonucunda, sinirleri güçlendiren B6 vitamininin hurmada yüksek miktarda bulunduğu ortaya konmuş. Bu sayede strese karşı bir savunma gelişiyor. Hurma içerdiği B1 vitamini ile de sinir sisteminin sağlıklı olmasını kolaylaştırıyor.
Kansızlığı önlüyor
Hurma, yüksek demir içeriğiyle de dikkat çekiyor. Düzenli tüketildiğinde, demir eksikliği anemisi olan kişilerde kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırıyor. Bu etkisiyle demir eksikliğiyle ilgili kansızlık riskini azaltıyor. Ayrıca içerdiği B2 ve B3 vitamini ile kırmızı kan hücrelerinin sayısını artıyor.
Tam bir enerji deposu
Gün boyunca kendini oldukça yorgun hisseden, halsiz kalan veya kilo almak isteyen kişiler hurmayla ihtiyaçları olan enerjinin bir bölümünü sağlayabiliyor. Yüksek enerji içeriği, özellikle kilo almak isteyen kişiler veya gelişmekte çağında olan çocuklar için çok fayda sağlıyor.
Bağışıklığı arttırıyor
Hurma, bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan etkili selenyumdan ve C vitamininden zengin bir besin. Bu sayede vücudu zararlı bakterilerden ve mikroplardan temizliyor. Ayrıca içeriğindeki yüksek orandaki magnezyum minerali, vücutta oluşabilecek enfeksiyonların oranını azaltıyor.
Kemikleri güçlendiriyor
Hurma içeriğindeki kalsiyum ve fosfat sayesinde iskelet oluşumuna ve vücudun kemik yapısının dengelenmesine katkıda bulunuyor. Ayrıca kemik erimesi ve yumuşaması gibi gelişebilecek kemik hastalıklarının önlenmesinde fayda sağlıyor.
Günde 3 adet yeterli!
Hurmanın içeriğindeki şeker miktarının fazla olması, kalori alımını arttırıyor. Ayrıca yüksek şeker içeriği özellikle diyabet hastalarında veya insülin direnci gelişmiş olan kişilerde kan şekerinin hızla yükselip aynı hızla düşmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle günde 3 adet hurma tüketmek yeterli olacaktır.
Sindirimi kolaylaştırıyor
Hurmanın lif oranı çok yüksek. Öyle ki 100 gramı 3,5 gram lif içeriyor. Bu sayede midede sünger gibi şişip hacim kaplıyor ve mideyi geç terk ettiği için tokluk hissi oluşturuyor. Yüksek lif, aynı zamanda bağırsakları çalıştırıyor ve kabızlıktan kurtarıyor.
Cildi gençleştiriyor
Antioksidandan zengin olan hurma hücre yenilemesini sağlaması sayesinde cildimiz üzerinde de faydalı oluyor. Yenilenen doku cildi daha genç bir görünüme kavuşturuyor. Cilt elastik yapısını kaybettiğinde yanakta çökmeler artıyor ve derin yüz çizgileri belirginleşiyor. Hurma cilde ihtiyacı olan nemi veriyor, böylelikle cilt daha elastiki bir yapıya sahip oluyor. İçeriğindeki B vitamini sayesinde ciltte oluşan yaraların da daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunuyor.
Kolon, göğüs ve rahim kanserine karşı koruyucudur,
Karaciğeri güçlendirir,
Kolesterolü düşürür,
Kalp ve damar hastalıklarından korur,
Sindirim sistemini düzenler, ülsere karşı tedavi edicidir,
İshali keser,
Kan yapıcıdır,
Bronşit ve soğuk algınlığını tedavi edicidir,
Emziren annelerin sütünün çoğalmasını sağlar,
İçerisinde barındırdığı B1 ve B2 vitaminleri sayesinde zihni ve sinir sistemini rahatlatır,
Cildi besler ve yaşlanmayı geciktirir,
Bebeklerin beyin gelişimine katkı sağlar,
Yaşlanmayı önler.
KURUTULMUŞ 100 GR HURMANIN BESİN DEĞERLERİ NASILDIR?
- Kalori :300,4 kcal
- Karbonhidrat : 72,9 gr
- Protein : 2,2 gr
- Kolesterol : 0
- Lif (posa) : 9,3 gr
- A vitamini : 0,5 gr
- B1 vitamini : 0,1 mg
- B2 vitamini : 0,1 mg
- B3 vitamini : 2,2 mg
- B6 vitamini : 0,153 mg
- B9 vitamini (Folik Asit) : 24,9 mcg
- C vitamini : 3 mg
- Kalsiyum (Ca) : 59 mg
- Demir (Fe) : 3 mg
- Fosfor (P) : 63 mg
- Sodyum (Na) : 5,4 mg
- Potasyum (K) : 700 mg
- Magnezyum (Mg) : 58 mg
HURMA NEDİR?
Hurma Arap Yarımadası ve Afrika’da bolca yetiştiği görülmektedir. Tıpkı palmiyeler gibi ılıman iklimin olduğu yerlerde yetişmektedir. Güneşi çok sevmesiyle birlikte soğuğu bir o kadar sevmemektedir. Ülkemizde Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetiştiği bilinmektedir. Güçlü biçimde gübrelenme ihtiyacı duymaktadır. Hurma kışın yaprağını dökmemektedir. İçerisinde A vitamini, C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamininin yanında sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, kükürt, fosfor vb bulunmaktadır. Günde 6 – 7 tane hurma tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
HURMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Genellikle sadece Ramazan sofralarında ve hac-umre ziyaretleri sonrasında tatmaya alışık olduğumuz hurmanın aslında onlarca çeşidi bulunmakta. Mebrum, Medjul, Acve, Sugai, Safavi, Berni, Hudri, Amber ve Sukkeri yaş hurma en çok bilinen türlerdendir. İşte farklı kategorilerde hurma çeşitleri ve isimleri;
. Ülkemizde en çok tercih edilen ve hurma denince akla gelen Medine Hurmaları,
. Mucizeye konu olan Acve Hurmaları,
. Hamile, lohusa ve bebeklere faydaları ve çok özel tadlarıyla Yaş-Taze Hurmalar,
. Sevdiklerinize sunabileceğiniz orjinal kutularında Hediyelik Hurmalar,
. Çikolatalı ve Bademli çeşitleriyle Spesiyal Hurmalar,
. Hurma kullanılarak elde edilen özel Hurma Mamülleri ve
. Hac-Umre ziyaretçilerine özel İndirimli olarak satışa sunulan Toptan Hurma'dan oluşmaktadır.
Her yıl elde edilen mahsül, meydana gelen talep, ürünün menşei ve kalitesi gibi çok parametreye bağlıdır. Acve cinsi kısıtlı bir bölgede yetişmesi ve yüksek talep nedeniyle genellikle en pahalı türdür. Daha sonra medjul cinsleri ve diğer Medine hurma çeşitleri gelir. Yaş hurmanın muhafazası ve taşınması güçtür. Bu nedenle kısıtlı miktarda ve genellikle sonbahar aylarında ithal edilir. İran, Tunus, Cezayir hurmaları en ucuz türler olarak bilinir.
Acve (Peygamber) Hurması
Bademli Hurma
Kudüs Hurması (Jumbo)
Cevizli Hurma
Kudüs Hurması
Mebrum Duble Hurması
Mebrum Hurması
Sugi (Sugay) Hurması
Siyah Medine Hurması
Taze (Yaş) Hurma
Safavi Hurması
Hudri Hurması
Mebrum 2 Hurması
Medine Şugay (Sukkari) Hurması
Mebrum 3 Hurması
Meşruk Hurması
Tunus Hurması (Dallı)
Hurma Şekeri
Tunus Hurması (Naturel)
Tunus Hurması
İran Hurması
Cezayir Hurması
Bağdat Hurması
HURMA NASIL HAZIRLANIR?
Raf ömrü uzadığı ve erken bozulması engellendiği için genelde hurma kurutulmuş olarak bulunuyor maalesef. Taze hurmayı bulabilirseniz eğer muhakkak denemenizi tavsiye ederiz. Gerçekten hurma anlayışınızı değiştirecek bir tat! Söz konusu mutfak kullanımı ve tarif hazırlamak ise tazesinin de kurusunun da yeri ayrı.
Kurutulmuş hurma olduğu gibi tüketilmesinin yanı sıra ihtiyacınıza göre kullanım öncesi birkaç saat ılık suda bekletmek gerekebilir.
Mesela püre, şurup veya reçel yapmak istediğinizde, hurmanız fazla sert ve kuru ise ya da sadece faydalarından yararlanıp içerdiği şeker oranını azaltmak istiyorsanız önceden suda bekletmenin faydasını görebilirsiniz.
Ayrıca hurmaların su içeriği düşük olduğundan onları tüketmeden önce ılık suda bekletmek vücut suyu emilimini de azaltacaktır.
HURMA NASIL SAKLANIR?
Taze hurma oda sıcaklığında 1 ay saklanabilir ancak Lab Vitalité mutfağında biz çoğu taze meyve sebzede olduğu gibi buzdolabında saklamayı tercih ediyoruz. Kuru hurma özellikle Medjul ise hava almayan kaplarda ve buzdolabında saklanmalıdır yoksa kuruyabilir. Dondurulduğu takdirde ise ömrü daha da uzatılabilir.
HURMA NASIL KULLANILIR?
Hurma, şekere doğal alternatif ve aynı zamanda doğal enerji kaynağı olduğundan spor öncesi veya sonrası ya da yorgun hissettiğimiz zamanlarda sağlıklı atıştırmalık olarak olduğu gibi yenilebilir.
Salatalar üzerine veya salata soslarını tatlandırmada da kullanılabilir. İyi bir mutfak robotunda biraz ceviz, kaju gibi tercih ettiğiniz çiğ kuru yemişlerle çekilerek sabahları reçel gibi kullanıp güne zinde ve enerjik başlayabilirsiniz.
Smoothielerin kıvamını yoğunlaştırmak, aynı zamanda sağlık ve tat katmak için de kullanabiliriz. Önceden suda beklettiğimiz hurmalar ile hurma şurubu yapabilir ve doğal bir tatlandırıcı olarak mutfağımızda saklayabiliriz.
Lab Vitalité mutfağında hurmanın yeri bambaşka, özellikle sabah smoothielerinde, enerji barlarımızda, rafine şekersiz tatlılarımızda, Vita toplarımızda ve badem sütü tarifimizde hurmadan vazgeçemiyoruz.
HURMA DİYETİ NEDİR?
Bir haftalık zaman dilimi süresinde uygulanması gereken Hurma Diyeti, doğru ve eksiksiz olarak yerine getirildiğinde üç ila beş arasında kilo vermeyi vaat etmektedir. Ender Saraç'ın zayıflamak isteyen kişilere önerdiği en etkili diyet listelerinden bir tanesi olan hurma diyetini uygulamaya başlamadan evvel uzman hekime danışmanız gerekmektedir. Şayet sağlığınız için hurma diyetini yapmanızda tehlike arz edebilecek herhangi bir durum bulunmuyorsa hemen başlamaya koyulabilirsiniz.
HURMA DİYETİ NASIL YAPILIR?
Hurma diyeti için; sabah, öğle ve akşam olmak üzere toplam üç öğünde yedi tane hurma ve bir kase yağsız yoğurt yemeniz gerekmektedir. Aynı zamanda hurma diyetini uygularken de gün içerisinde bol miktarda su tüketmeye de özen gösterirseniz kilo vermek ve zayıflamak açısından oldukça güzel sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Hurma diyetinde yalnızca ana öğünler bulunmaktadır, diyetinizin başarıya ulaşabilmesi için ara öğünlerde hiçbir şey tüketmemeniz gerekmektedir. Bununla birlikte gün içerisinde yeşil çay ve su tüketimini de serbesttir. Hurma diyeti listesi ise şu şekildedir:
*SABAH: 1 kase light yağsız yoğurt ve 7 adet hurma
*ÖĞLE: 1 kase light yağsız yoğurt ve 7 adet hurma
*AKŞAM: 1 kase light yağsız yoğurt ve 7 adet hurma
Hurma diyetini yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli husus ise gün içerisinde toplamda sadece yirmi bir tane hurma tüketme imkanına sahipsiniz. Şayet belirtilen rakamın üzerine çıkmanız durumunda istediğiniz sonucu elde edemeyeceğiniz için hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Aynı zamanda en merak edilen konulardan bir tanesi olan hurma diyetini uygularken yoğurt ve hurmanın haricinde herhangi bir yemek asla tüketilmemelidir. Diyet listesini yerine getirirken gün boyunca o ila on iki bardak su tüketimine özen gösterin.
HURMA DİYETİ PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Hurma diyetinde dikkat etmeniz gereken önemli püf noktaları bulunmaktadır, etkisini gösterebilmesi açısından bir hafta boyunca yalnızca hurma, yoğurt, yeşil çay ve su tüketmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte bir gün boyunca tüketeceğiniz toplam hurma sayısı 21'e geçmemelidir. Aynı zamanda yedi gün süresince kesintisiz olarak sürdürmeniz lazım gelmekte ve gün içerisinde en az kırk dakika boyunca yürüyüş yapmayı da ihmal etmemelisiniz.
Tüm bunların dışında hurma diyetini uygulamanın bir diğer önemli püf noktası ise hurmalarınızı bir gün öncesinden suya yatırmanız gerekmektedir. Bu sayede göbek eritmek için yerine getireceğiniz hurma diyetinin çok daha etkili sonuçlar vermesini sağlamış olacaksınız. Hurma diyetini yapmaya başlamadan evvel ertesi gün yiyeceğiniz 21 tane hurmanınızı bıçak yardımıyla ortadan ikiye bölüp suya yatırın. Suda bekleyen hurmanın iştah kapayıcı ve tok tutucu özelliği bulunmaktadır.
HURMA DİYETİ KAÇ KİLO VERDİRİR?
Hurma diyetini yedi gün boyunca aralıksız yaptığınızda metabolik faaliyetlerinizin hızına göre beş ila yedi arasında kilo verme fırsatı elde edeceksiniz. Hurmanın açlığı yok edici özelliği ve bileşiminde yüksek oranda vitamin ve mineral barındırmasıyla beraber enerjiniz giderek kuvvetlenecek ve yorgunluk, halsizlik, bitkinlik gibi sorunlardan uzak olacaksınız. Aynı zamanda yoğurdun içerisinde büyük ölçüde kalsiyum olmasından ötürü diyeti yaparken kemiklerinizi de güçlendirerek önemli bir yatırım yapmış olacaksınız.
Son olarak hurma diyeti listesini kesinlikle yedi günden fazla uygulamamanız gerekmektedir, birkaç hafta süresince ara vermenizin akabinden dilerseniz tekrardan hurma diyetine başlayabilirsiniz
HURMA DİYETİNİN ZARARLARI NELERDİR?
Hurma yoğurt diyeti, tek tip beslenme şekline dayalı olmasından ötürü bunu uygulayan kişilerin vücutları bazı vitamin ve minerallerden eksik kalmaktadır. Eğer ki bu diyet çok uzun vadede uygulanırsa insan sağlığı açısından tehlike arz etmeye başlayıp çeşitleri riskleri de içerisinde barındıracaktır. Hal böyle olduğu için hurma yoğurt diyetinin uzun bir zaman dilimi süresince uygulanmaması ve yalnızca bir hafta boyunca devam edilmesi gerekmektedir. Hurma yoğurt diyeti gün içerisinde 21 tane hurma ve 3 kase yoğurttan oluştuğu için alınan kalori miktarı toplamda 1200 ve 1300 civarı olmaktadır.
HURMA DİYETİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Hurma diyeti metabolizmanızın ve buna bağlı olarak yağ yakımının da hızlanmasını sağlayarak kilo verme sürecinizde size büyük katkılar sağlamaktadır. Kısa bir zaman içerisinde zayıflamak ve göbek eritmek isteyenler için birebir etki gösteren bir seçenek olan hurma diyeti aynı zamanda besleyici ve doyurucu olması sayesinde de iştahınızı kontrol altına alabileceksiniz.