Hurmanın sağlığa faydaları neler?

Lif ve antioksidan bakımından oldukça zengin olan hurmalar, son zamanlarda popülerlik kazanmış durumda. En iyi çok yönlü yiyecek olarak bilinmektedir.

Hurmanın sağlığa faydaları neler?

Hurma ağaçları dünyanın her yerinde, özellikle tropik bölgelerde ekilmektedir. Hurmalar, iyi bir enerji, lif, ve çeşitli vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Kalsiyum, demir, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum, kükürt ve çinko gibi temel mineraller hurmalarda bulunur. Bu besinlerin yanı sıra, tiamin, riboflavin, niasin, B6 vitamini, folat, A vitamini ve K vitamini gibi önemli vitaminleri de içerirler.

Hurmalar, son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Hurmaların görünümlerine göre kurutulmuş olup olmadığını anlayabilirsiniz. Buruşuk bir doku, kurumuş olduklarını gösterirken, pürüzsüz bir doku tazeliğini gösterir. Çeşidine bağlı olarak, taze hurmaların boyutları oldukça küçüktür ve parlak kırmızıdan parlak sarıya kadar çeşitli renklerde olabilir.

Hurmanın sağlığa faydaları neler?

Çok besleyici

Hurmalar mükemmel bir beslenme profiline sahiptir.

Kurudukları için kalorileri çoğu taze meyveden daha yüksektir. Hurmaların kalori içeriği, kuru üzüm ve incir gibi diğer kuru meyvelere benzer.

Hurmalardaki kalorilerin çoğu karbonhidratlardan gelir. Kalorisşne rağmen, hurmalar önemli miktarda diyet lifinin yanı sıra bazı önemli vitamin ve mineralleri de içerir.

100 gram hurmanın besin değerleri:

Kalori: 277
Karbonhidrat: 75 gram
Lif: 7 gram
Protein: 2 gram
Potasyum: Günlük ihtiyacın yüzde 20'si
Magnezyum: Günlük ihtiyacın yüzde 14'ü
Bakır: Günlük ihtiyacın yüzde 18'i
Manganez: Günlük ihtiyacın yüzde 15'i
Demir: Günlük ihtiyacın yüzde 5'i
B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 12'si

Hurmalar ayrıca antioksidanlar bakımından zengindir.

Hurmanın sağlığa faydaları neler?

Yüksek lif içeriği

Yeterince lif tüketmek genel sağlığınız için önemlidir. 100 gramlık bir porsiyonda neredeyse 7 gram lifle, diyetinize hurma eklemek, lif alımınızı artırmak için harika bir yoldur. Lif, kabızlığı önleyerek sindirim sağlığınıza fayda sağlayabilir. Dışkı oluşumuna katkıda bulunarak düzenli bağırsak hareketlerini ayarlar. Ayrıca, hurmalardaki lif, kan şekeri kontrolü için de faydalı olabilir. Lif, sindirimi yavaşlatır ve yedikten sonra kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesini engelleyebilir. Hurmalar, düşük glisemik indekse (GI) sahiptir, Glisemik indeks (GI) belirli bir yiyeceği yedikten sonra kan şekerinizin ne kadar hızlı yükseldiğini ölçer.

Hurmanın sağlığa faydaları neler?

Yüksek antioksidan içeriği

Hurmalar, birkaç hastalık riskinin azaltılması da dahil olmak üzere, sağlık açısından birçok yararı bulunan çeşitli antioksidanlar sunar. Antioksidanlar, vücudunuzda zararlı reaksiyonlara neden olan ve hastalığa yol açabilen dengesiz moleküller olan serbest radikallerden korur. İncir ve kuru erik gibi benzer meyvelerle karşılaştırıldığında hurmalar en yüksek antioksidan içeriğine sahip görünmektedir.

Hurmalar, içerdiği antioksidanlar sayesinde; vücut iltihabını, diyabet, alzheimer hastalığı ve bazı kanser türlerinin riskini azaltabilir. Ayrıca, içerdiği 'karotenoid' adındaki antioksidanlar sayesinde kalp sağlığını arttırabilir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡