İBB'nin 2020 yılı bütçesi kabul edildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 25 milyar 850 milyon TL olan 2020 yılı bütçesi, oy birliği ile kabul edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Aralık ayı Meclis toplantısının 3. Birleşimi İBB Başkanı Ekrem İmamooğlu başkanlığında Saraçhane'deki binasında gerçekleştirildi. İBB'nin 25 milyar 850 milyon TL olan bütçesi oy birliğe ile kabul edildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu,İBB'nin 2020 bütçesinde gelirleri 21,3 milyar lira, giderleri ise yaklaşık 25,9 milyar lira olarak hesapladıklarını anlattı. Bütçeyi değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu,"Bu bütçede raylı sistem için ayrılan para 3.4 milyar lira. Siz bu bütçe anlayışı ile değil 313 kilometre raylı sistem yapmak, 4 yılınız bittiğinde ulaşacağınız metro 30 kilometreyi zor geçer" ifadelerini kullandı.
Aralık ayı meclisinde İBB 2020 Yılı Bütçesi, 2020 Yılı Yatırım ve Hizmet Programı, 2020 Yılı Performans Programı ile 2020 - 2024 Stratejik Planı'nı Meclise sunan Ekrem İmamoğlu, yatırım ve hizmetler ile gelecek vizyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İmamoğlu, tasarruf edip, bazı işleri ötelediklerini ve bazı işleri, planlananın altında fiyatlarla gerçekleştirdiklerini söyledi.
"HİZMET DEVAMLILIĞI SAĞLADIK"
Yatırımların durmadığını belirten İmamoğlu, şöyle konuştu:
"Piyasaya güven veriyoruz. Çünkü herkes biliyor ki İBB yeni ve profesyonel kadroları finansal planlamayı iyi yapıyor. Yasal ödemelerimizin tamamını yapıyoruz. Personelimizin ödemelerini zamanında yapıyoruz. Sosyal hizmetler alanında yeni projeler başlatıyoruz. Kent yoksulluğu ile mücadele alanında bu ilk altı ayda bile yeni projelere bütçe ayırabildik. Sosyal yardımlar gibi, kreşler gibi, Halk Süt projesi gibi, 30 bin üniversiteliye destek gibi pek çok yeni destek paketi başlatabildik."
İBB iştiraklerinin 23,5 milyar lira öngörülen bütçesinin de yüzde 15 daralmayla 20,5 milyar lira olarak gerçekleştiğini aktaran İmamoğlu, göreve geldiklerinde belediyenin birçok şirketinin borç yükü altında olduğunu belirtti. Bu şirketlerin vergi borçlarının büyük bölümünü ödediklerini, bir bölümünü yeniden yapılandırdıklarını ifade eden İmamoğlu, "İlk 6 ayda iştiraklerdeki bu fotoğrafı tersine çevirdik. Bu çok büyük başarı. Hizmette devamlılığı sağladık. İGDAŞ hariç iştiraklerimizde yaklaşık 600 milyonluk fark yarattık, İGDAŞ ile birlikte 900 milyon lira gibi bir kar ile bu yılı kapatıyoruz. Önümüzdeki sene bunu en az iki katına çıkaracağız." diye konuştu.
4.7 MİLYAR LİRALIK FİNANSMAN GEREKLİ
İmamoğlu, İBB'nin 2020 bütçesinde gelirleri 21,3 milyar lira, giderleri ise yaklaşık 25,9 milyar lira olarak planladıklarını anlatarak, "Gelirlerimizi 2019 yılına kıyasla yüzde 12'lik bir artışla 21 milyar 250 milyon lira olarak planlıyoruz. Giderlerimizin ise 25 milyar 850 milyon lira olacağını planlıyoruz. 4,6 milyar liralık açığımıza ilave 3,6 milyar liralık kredi geri ödemelerimiz olacak. Mevcut 3,5 milyarlık yatırım kredisini düştüğümüzde 4,7 milyar liralık bir net finansman ihtiyacı demek oluyor." ifadelerini kullandı.
2020'de 10 milyar lira civarında net bir yatırım yapacaklarını ifade eden İmamoğlu, İstanbullulara hizmet etmek için meclis üyelerinden bütçeye destek vermelerini istedi.
"İSTANBUL'UN HUZURUNA, MUTLULUĞUNA GİDEN YOLDA BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ"
İBB Başkanı İmamoğlu, 2020-2024 Stratejik Planı hakkında da bilgiler verdi.
Stratejik Planı demokratik bir katılımla hazırladıklarını belirten İmamoğlu, şunları kaydetti:
"Stratejik Planı'nın anlaşılmaz rakamlardan ibaret, uygulamada karşılığı olmayan sayfalar yığını olmasını kesinlikle istemiyoruz. 2024 yılına kadar afet öncelikli riskli alanların tamamını tespit etmiş olacağız. Kentsel dönüşüm projelendirme çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen toplam proje sayısını 44'e çıkaracağız. Raylı sistem taşımacılığının toplu ulaşım içindeki payını yüzde 20,6'dan yüzde 30'a çıkaracağız. Yapımı tamamlanan otopark araç kapasitesini 100 bin yeni otopark yaparak 94 bin 471'den 194 bin 471'e çıkaracağız. Kişi başına düşen aktif yeşil alan oranını 7,04 metrekareden 9,04 metrekareye çıkaracağız. Toplam yeşil alan miktarını 30 milyon 872 bin 55 metrekare artıracağız. Yıllık verilen sosyal hizmet sayısını ise 822 bin 162 adetten, 2 milyon 552 bin 710 adede çıkaracağız. Bütünüyle vatandaşı dinleyerek anlayarak, hazırlanan bu stratejik planla İstanbul'un huzuruna, mutluluğuna giden yolda hep birlikte yürüyeceğiz."
Konuşmaların ardından İBB'nin 2020 yılı bütçesi oy birliği ile kabul edildi.
"BU BÜTÇEDE ÇOKÇA BORÇLANMA VAR"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2020 yılı bütçesi Saraçhane'deki meclis toplantı salonunda görüşüldü.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başkanlık yaptığı toplantıda mecliste grubu olan siyasi parti temsilcileri bütçe üzerine konuştu.
AK Parti grubu adına konuşan AK Parti İBB Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, 2020-2024 Stratejik Planı'nın vizyon kısmında öncelenen 'adil', 'yeşil' ve 'yaratıcılık' gibi temel kavramların plan içerisinde karşılığının bulunmadığını söyledi.
"TAHVİL İHTİYACINI MAHKEMEYE GİDİP SİZ İPTAL ETTİRMEDİNİZ Mİ ?"
2020-2024 Stratejik Planı'nı ve 2020 bütçesini halkın beklentileri ve şehrin kapasitesini göz önüne alarak incelediklerini ifade eden Göksu, şunları söyledi:
"Bu stratejik plan neyi söylüyor biliyor musunuz? Seçimden üç ay önce, seçimden bugüne kadar mevcut belediyenin ve CHP’li arkadaşların enkaz edebiyatının yalan olduğunu gösteriyor. Bugüne kadar söylenenlerin hiçbir karşılığının olmadığını, stratejik planda bu kurumun ne kadar güçlü bir kurum olduğunu, bu kurumun ne kadar kalifiye ve liyakatli insanlarla iyi yönetildiğini, 21. yüzyıla ilişkin kent vizyonunu ne kadar kurguladığını hazırlanan stratejik plan söylüyor."
Göksu, altı aydır şehri yönetenlerin kapı kapı gezip "Kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız" dediğini buna karşın yaklaşık 10 bin kişinin Büyükşehir Belediyesi'nde işten atıldığını belirtti. Göksu, aynı zamanda şeffaflık sözü verenlerin bin kişiyi de işe aldığını, bundan İstanbulluların haberi olmadığını savundu.
Belediyenin kaynak yaratmak için tahvil ihracına gidecek olmasını da eleştiren Göksu, "Arkadaşlar tahvil ihracını mahkemeye gidip siz iptal ettirmediniz mi? Hangi yüzle getirdiniz bunu buraya. Bu bütçede yeni bulduğumuz bir şey var o da 1.1 milyarlık tahvil. Eğer bir proje için tahvil kullanmıyorsanız bu daha fazla faizle para demektir." ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar Nurettin Sözen dönemi hariç İBB bütçelerinin çoğunlukla yüzde 90'ın üzerinde bir gerçekleşmeyle oluştuğunu ifade eden Göksu, 2020 yılında bütçenin gerçekleşme oranının düşük olacağını savundu.
Bütçeyi kamuoyunda konuşulan burs, yoksul kesime sosyal yardımlar konusunda da dikkatle incelediğini vurgulayanr Göksu, "Fakir fukaraya dağıtmak için 2019 yılı bütçesi 400 milyon. 2020 yılı bütçesi ise 490 milyon lira. 90 milyon artmış. Artan bu 90 milyonla burs mu vereceksiniz, 2 bin liranın altında geliri olan ailelere mi para dağıtacaksınız? Gerçi bursta yeni bir yöntem buldular, 'eğitim yardımı' diye. Arkadaşlar Büyükşehir Belediyesi 2018 yılında 89 bin kişiye eğitim yardımı yapmış." ifadelerini kullandı.
GÖKSU'DAN BÜTÇE ELEŞTİRİLERİ
İmamoğlu'nun ulaşım sorununu çözüp 630 kilometre metro hattı yapacağı sözünü verdiğini belirten Göksu, şunları aktardı:
"Bizim 234 kilometre raylı sistemimiz var. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın şu anda devam eden 83 kilometre metrosu var. Sayın başkanın 630 kilometreye ulaşması için 313 kilometre raylı sistem yapması gerekiyor. 1 kilometre metronun yaklaşık 50 milyon avro olduğunu hesaplarsanız dönemi sonuna kadar gereken rakam yaklaşık 16 milyar avro. Bir yıla düşen ise 4 milyar avro yani yaklaşık 25 milyar lira. Bu bütçede raylı sistem için ayrılan para 3.4 milyar lira. Siz bu bütçe anlayışı ile değil 313 kilometre raylı sistem yapmak, 4 yılınız bittiğinde ulaşacağınız metro 30 kilometreyi zor geçer."
Bütçeye yönelik eleştirilerini sürdüren Göksu, yatırımın, kentsel dönüşümün, Ar-Ge'nin, küresel vizyonun ve İstanbul'un olmadığını savundu.
Bütçede çokça borçlanma olduğunu vurgulayan Göksu, "Yatırım planı geldi. AK Partili belediyelerin bütün yatırımları çıkmış. Necip Fazıl'ın çok dizeleri var. 'Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa, yaşasın, kefenimin kefili karaborsa.' Bu bütçede projelerin iptali, çokça borçlanma, İstanbul arazilerinin satışı, sosyal medya algı yönetimi, israf diye kampanya yaptığınız çok sayıda araç kiralama var. Bu bütçede hayal kırıklığı var. Bu bütçede halk yok."
Göksu, konuşmasının sonunda CHP'nin bugüne kadar ne ilçelerde ne de büyükşehirde bütçeye 'evet' demediğini ancak kendilerinin İstanbul halkının cari hizmetlerinin engellenmemesi için içeriğini onaylamasalar da bütçeye 'evet' diyeceğini kaydetti.
"GÜNÜMÜZ KOŞULLARINA UYGUN VE GERÇEKÇİ BİR BÜTÇE HAZIRLAMAYA ÇALIŞTIK"
CHP adına konuşan Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise, iki seçimli sürecin İBB'ye her alanda zarar verdiğini öne sürdü.
2019 yılı bütçesi, yatırımlar ve iştiraklerin de bu süreçten çok etkilendiğini dile getiren Balyalı, şunları kaydetti:
"Bu nedenle 2020 yılı için günümüz koşullarına uygun ve gerçekçi bir bütçe hazırlamaya çalıştık. 2020 yılı bütçesi söyleyebileceğimiz en temel söz bu bütçenin tasarruflardan güç alan, her türlü engellemeye rağmen yatırıma önem veren bir bütçe olduğudur. Biz kısaca 2020 yılı bütçesine rehabilitasyon ve onarım bütçesi diyoruz. Çünkü geçmiş yönetimin bütün mali hatalarını ve bunların oluşturduğu yükleri çok iyi biliyoruz. Meclisimizin ve bürokrasimizin desteğiyle bu süreçten başarıyla çıkacağımıza dair hiçbir şüphemiz yoktur."
Balyalı, 2020 yılında 25 milyar 850 milyon TL olan bütçenin yüzde 40'ına tekabül eden 10 milyar 336 milyon liralık kısmın yatırım harcamaları için ayrıldığını, bütçede ayrıca 9 milyar 874 milyon TL'lik kısmın ise sermaye gideri olarak ayrıldığını bildirdi.
Yatırımları ifade eden sermaye giderleri kaleminin 11 milyar 300 milyon liradan 9 milyar 874 milyon liraya düşmesine de açıklık getiren Balyalı, "Çünkü biz, içinde bulunduğumuz ekonomik durumun gerçeklerine göre bütçe hazırlamayı tercih ettik. İsteseydik, bütçeyi şişirir meclise ve halka kendimizi şirin göstermeye çalışırdık. Bunun yerine, İstanbul'un öncelikli sorunlarını çözecek bir bütçe ve yatırım programı yapmayı tercih ettik." diye konuştu.