İftar menüleri | Ramazan 16. gün iftar menüsü (9 Mayıs 2020)
Ramazan ayında vatandaşlar akşam iftara yapacakları yemekleri araştırmaya başladı. Biz de sizlerin işini bir nebze kolaylaştırmak için çalıştık ve iftar menüsü hazırladık. İşte bugün ne pişirsem diyenler için Arda'nın Mutfağı'ndan Kurşun Aşı, Orman Kebabı, Muska Tatlısı tarifleri
On bir ayın sultani Ramazan ayı bizleri şereflendirdi. Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan iftar sofraları için de hazırlıklar başladı. Evlerde ilk günden akşama ne pişirsem telaşı başladı. Biz de sizler için bu konuda hazırlık yaptık ve Ramazan ayının her günü için iftar menüleri hazırladık. İşte Ramazan'ın on altı günü için 9 Mayıs 2020 Cumartesi tarihli iftar menüsü...
RAMAZAN 16. GÜN İFTAR MENÜSÜ
-Kurşun Aşı
-Orman Kebabı
-Muska Tatlısı
KURŞUN AŞI NASIL YAPILIR?
Malzemeler
* 4 yk ay çiçek yağı
* 1 ad. soğan
* 1 ad. sivri biber
* 2 yk. domates salçası
* 100 gr kavurma
* 8 su bardağı sıcak su
* 1 su bardağı nohut
* ½ su bardağı yeşil mercimek
* Tuz, karabiber, Toz kırmızıbiber, nane
NASIL YAPILIR?
Bu yemek yöresel, Kayseri iline ait çok sevilen bir çorbadır. Akşamdan nohut ıslatıp haşlanır. Mercimeklerde haşlanıp hazır edilir. Bulgur ve irmiği 1 su bardağı sıcak su ile ıslatılır.
Şişen bulgura, yumurta, un, biber salçası, kimyun, pul biber ve tuz ekleyip iyice yoğurulur. Nohuttan biraz büyük köfteler yapılıp yuvarlanır.
Tencereye 1 adet soğanı kıyıp yarım çay bardağı sıvı yağda kavrulur. Üzerine domates salçası, kırmızı toz biber koyup karıştırılır.
7 su bardağı sıcak su koyup içine yaptığımız köfteleri döküp kaynatırız yaklaşık 7 dakika kadar kaynadıktan sonra haşlanmış nohut ve yeşil mercimeği ekleyip tuzda ilave ederiz isteğe göre tavuk bulyon koyup 2 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatıp başka bir tavada 1 tatlı kaşığı tereyağ ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ eritip nane ilave edip çorbanın üzerine dökülür. Sıcak olarak servis yapılır.
ORMAN KEBABI NASIL YAPILIR?
Malzemeler
* 750 gr kuşbaşı dana eti
* 1 kuru soğan 3 orta boy havuç
* 3 orta boy patates
* 1 su bardağı haşlanmış bezelye
* tuz
* karabiber
* kekik
Orman Kebabı Nasıl Yapılır? Yapılışı
Kuşbaşı dana eti düdüklüde 10 dakika haşlanır. ( Düdüklüye kullanmıyorsanız tencerede de olabilir).
Haşlama işlemi sürerken patates ve havuç kuşbaşı doğranıp sıvı yağda kızartılır.
Bezelye haşlanır. ( hazır da kullanabilirsiniz)
Bir başka tencerede piyazlık doğranmış soğan sıvı yağda hafif öldürülür.
İçine haşlanmış et ve bezelye, kızarmış havuç ve patates de katılır.
Etin haşlama suyundan dilediğiniz kadar koyulur.
Yemeği sulu tercih ederseniz üstünü kaplayıncaya kadar ilave edebilirsiniz.
Son olarak tuz, karabiber ve kekik de ilave ederek 15 dakika kadar birlikte pişirilir.
Tüm malzeme pişmiş olduğu için 15 dakika yeterlidir
Yemeğimiz pilav ile çok iyi ikili olacaktır.
MUSKA TATLISI NASIL YAPILIR?
Malzemeler
* 2 yumurta
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 1 çay bardağı yoğurt
* 1 çay bardağı süt
* 1 paket kabartma tozu
* 3 yemek kaşığı sirke
* Aldığı kadar un yaklaşık 650 gram
* Çay bardağı ölçüsü 100 ml
* Hamurun üstüne dökmeye yarım paket tereyağı ve 2 su bardağı sıvı yağ
* Ara katlarına ve açmaya nişasta
* İçine dövülmüş ceviz
* Su bardağı ölçüsü 200 ml
Şerbeti için;
* 3 su bardağı şeker
* 3 su bardağı su
* 1 dilim limon
NASIL YAPILIR?
Tüm hamur malzemelerini bir kaba alıp orta yumuşak hamur elde edene kadar yoğuralım, özleşene kadar sonra 20 bezeye ayırıp üstü kapalı yarım saat bekletelim.
Sonra tüm bezeleri servis tabağı büyüklüğünde açalım ,nişasta yardımıyla tüm bezelere aynı işlemi uygulayalım aralarına nişasta sürüp tüm bezeleri birden alt üst yapa yapa her yöne açalım ki alttaki hamurla üsttekiler eşit incelikte olsun.
Açtıktan sonra ayni mantı keser gibi kesip ceviz koyup muska gibi kapatıp tepsiye yerleştirelim, sonra yağları eritip tatlıların üstüne dökelim.
Fırına tepsiyi koyup 250 dereceye açıp çok hafif renk alınca 180 derecede güzelce kızarana kadar pişirelim.
Tepsiyi fırına koyduktan sonra şerbetin malzemelerini tencereye alıp kaynatıyoruz ,fokurdayınca 10 dk kaynatıyoruz sonra kapatıyoruz ocağı soğuyana kadar bekletiyoruz.
Ocakta elektirikli ocak hemen soğumaz gazlı ocak gibi gazlı da sanırım 5 dk orta ateşte kaynatılması lazım, sonra iyice kızaran tatlıyı fırından çıkarıp 20 dk sonra şerbeti döküp çekmesini bekliyoruz, denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun sevgilerimle resim beklerim.