İftara kaç saat kaldı?
İftara kaç saat kaldı? sorusu Ramazan ayında oruç tuttuktan sonra iftarını açmak isteyen kişiler tarafından araştırılıyor. İşte detaylar...
On bir ayın sultanı Ramazan ayının başlamasıyla birlikte sahura kalkan ve ardından oruç tutan vatandaşlar iftar saati konusunda internet arama motorlarında araştırmalarda bulunuyor. Bu doğrultuda iftara kaç saat kaldı? sorusunun cevabını arıyorlar. Bizlerde sizler için bu sorunun cevabını verdik. İşte detaylar...
ORUÇ NEDİR? NASIL TUTULUR?
Belirli bir zaman dilimi için yemek yeme ve bir şeyler içme eylemine ara verme anlamına gelen oruç ibadeti; İslam’ın üçüncü şartı olarak kabul edilir.Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen kişi; imsak vaktinden (tan yerinin ağarmaya başladığı vakit), güneşin battığı vakte kadar yemek yememek, bir şeyler içmemek ve hiçbir şekilde cinsel ilişkiye girmemek ile yükümlüdür.Oruç; sadece Ramazan ayında aç ve susuz kalmayı tabir etmez. Kişinin aynı zamanda bu zaman dilimi içerisinde hiçbir şekilde küfür etmemesi, diğer insanların kalbini kırmaması, yalan söylememesi de gerekir.Hicretin 2. yılında farz kılınan oruç ibadeti; İslam dininin 5 şartından biri olarak; oruç tutmaya herhangi bir engeli bulunmayan ve buluğ çağına eren tüm Müslümanlara farz kılınmıştır.
İFTAR NEDİR?
Sözlükte fatr “yarmak, kesmek; yaratmak, icat etmek”, bu kökten türeyen iftâr ve fıtr kelimeleri diğer bazı anlamların yanı sıra “orucu açmak, oruçluya orucu açtırmak, başlanmış bulunan orucu bozmak veya hiç oruç tutmamak” gibi mânalara gelir. Kur’an’da fatr kökünün çeşitli türevleri kullanılmakla ve ayrıca oruçtan ve oruç tutmamayı haklı kılan bazı mazeretlerden söz edilmekle birlikte (el-Bakara 2/184-185, 187) kelime olarak iftar ve fıtr geçmez. Hadislerde ve sahâbe sözlerinde ise oruç ibadetiyle ilgili birçok ayrıntılı hüküm belirtilirken bu iki kelimenin yukarıdaki anlamlarda yaygın bir kullanıma sahip olduğu görülür.
İFTARA KAÇ SAAT KALDI?
İftarlarını açmak isteyen vatandaşlar aşağıdaki linke tıklayarak iftar saatine ne kadar kaldığını öğrenebilir.
İFTARA KAÇ SAAT KALDIĞINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ
RAMAZAN AYINDA HANGİ NAMAZLAR KILINMALI?
- İlk 10 gün içinde kılınabiliyorsa, tesbih namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır.
- İkinci 10 gün içinde yine aynı şekilde kılınabiliyorsa, tesbih namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır.
-Üçüncü 10 gün içinde tevbe-istiğfar, Hatm-i Enbiyâ ve 7 salât-ü selâm okuduktan sonra yapılabilirse Hatm-i İstiğfâr yapılıp, yani 1001 defa:"Estağfirullâhe'l-azıym. Ve etûbü ileyk" denilip, bittikten sonra 7 ilâ 70 salat-ü selâm okunur ve duâ yapılır.
Teravih namazı evde kılınır mı ?