Ihlamur nedir, Ihlamur çayı nasıl yapılır?

Kış aylarının vazgeçilmezi olan ıhlamur çayı nasıl yapılır biliyor musunuz? Yaz aylarında çiçeklenen ıhlamur ağaçları etrafa nefis kokular saçmaya başlar ve toplanan ıhlamur çiçekleri, kış boyunca lezzetli ve şifalı çaylar demlemek için kurutularak saklan

Ihlamur nedir, Ihlamur çayı nasıl yapılır?

Yaz aylarında çiçeklenen ıhlamur ağaçları etrafa nefis kokular saçmaya başlar ve toplanan ıhlamur çiçekleri, kış boyunca lezzetli ve şifalı çaylar demlemek için kurutularak saklanır. Sağlığa birçok faydası bulunan ıhlamur, uzun süreler boyunca kaynatıldığında şifalı etkisini kaybedebilir. Ihlamurdan en etkili faydayı sağlayabilmek için, ıhlamur çiçeklerini doğru bir şekilde demlemelisiniz.

 Ihlamur nedir?

Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesine ait bir bitki olan ıhlamur (Tilia), ülkemizde ve dünyada birçok çeşidi yetişen bir ağaç türüdür. Nadiren de olsa çalı formunda da gelişim gösterebilir. Ülkemizde sıklıkla yetişen ve ekim-dikimi yapılan 4 çeşit ıhlamur bulunmaktadır. Küçük farklarla birbirinden ayrılan ıhlamur çeşitlerinin hepsinin çiçeklerinin şifalı etkisi aynıdır.

 Ihlamur çayı nasıl demlenmeli?

Ihlamur çiçekleri, bitişiğindeki sarı ve uzun yapraklarla beraber kullanılarak demlenir. İyi bir ıhlamur çayı demlemek için:

Yarım avuç kadar ıhlamur çiçeğinin üzerine bir su bardağı kaynamış su ilave edilir. İçeriğindeki uçucu yağların da kaybedilmemesi için, kapağı kapalı olacak şekilde demlenmelidir. 10 dakika boyunca demlenen ıhlamur çayı, süzüldükten sonra tüketilmelidir. Uzun süre demlendiğinde ya da kaynatıldığında, çiçeklerin şifalı etkisi kaybolabilir. Özellikle kış aylarında şifalı etkisini artırmak için tarçın, zencefil, zerdeçal, hibisküs ve benzeri bitkilerle karıştırılarak da demlenebilir. Ihlamuru biraz daha tatlandırmak için, demlenip süzüldükten sonra içine bir çay kaşığı kadar bal ilave edilebilir. Ihlamur çayına ilave edilen bir dilim limon hem C vitamini içeriği ekleyerek çayın daha şifalı olmasını sağlar, hem de daha lezzetli ve hafif içimli bir ıhlamur çayı demlemenize yardımcı olur.

 Ihlamurun faydaları nelerdir?

    Göğsü yumuşatır, öksürük şikayetini azaltır.
    Bağışıklık sistemini güçlendirerek kış hastalıklarına karşı korunma sağlar.
    İdrar söktürücü özelliği vardır.
    Gaz ve sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur.
    Terlemeye yardımcıdır, bu özelliği ile ateş düşürücü etki de gösterir.
    Uykusuzluk, yorgunluk, depresyon ve kaygı gibi durumlarda vücudu ve zihni rahatlatır, daha kolay uyumaya yardımcı olur.
    Gözlerde iltihaplanma ya da göz yorgunluğu şikayeti oluştuğunda, ıhlamur çayına batırılan pamuklar gözlerin üzerine koyulduktan sonra 10 dakika kadar dinlendirilir.
    Vücuttaki yorgunluğu ve gerginliği azaltmak için sıcak banyo suyuna iki avuç ıhlamur ilave edilebilir.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡