II. Süleyman'ın hayatı
II. Süleyman hayatının 40 yılını bir zindanda geçirdikten sonra topu topu 4 yıl iktidarda kalabilmiş, 1691’de de nasıl olsa gidicidir diye eceliyle ölmesine müsâde etmişlerdi.
Hayatının kırk yılını bir odada hapis kalarak geçiren Sultan II. Süleyman, 6 yaşında kapatıldığı harem hapishanesinden 39 yıl sonra, kardeşi IV. Mehmed’in tahttan indirilmesi üzerine çıkabilmeyi başardı ve 45 yaşına geldiğinde tahta oturabildi.
TAHTA ÇIKTIKTAN 4 YIL SONRA ÖLDÜ
Dört yıl sonra, yani 1691’de öldüğünde, ağabeyi IV. Mehmed ise neredeyse kırk yıla yakın padişahlık dönemini av peşinde geçirmiş, ülkeyi de Köprülü vezirler ve padişah anaları idare etmişti.
Osmanoğulları’nda iki Süleyman varken, herkes Kanuni Suleyman’ı biliyor. İkincisini merak eden çok az kişi var, zaten hakkında da çok az bilgi var. Süleyman’ın 49 yıllık yaşamından tarihteki ilk kayıttan biri, IV. Mehmed, diğerleriyse şehzade Süleyman, Ahmed ve Selim... Bir de Sultan İbrahim’in yetimlerinin 1646’da sünnet edilmeleri.
ÖZ HAPSİNE ALINDIĞINDA 6 YAŞINDAYDI
Süleyman’ın annesi Dilaşub, saraydaki entrikalara aklı ermeyen bir kadındı, bu yüzden akıllıca davranıp ona sahip çıkamadı. Büyük valide Kösem Sultan’ın döneminde Dilaşub ve diğer hasekiler Eski Saray’a gönderilmişti. Çocuk şehzadeleri de haremin Şimşirlik Kasrı’nda birer odaya kapatılmışlardı. II. Süleyman’da göz hapsine kapatıldığında henüz 6 yaşındaydı.
HAPİSTEN ÇIKARILIRKEN ÖLDÜRÜLECEĞİNİ SANDI
Ordunun kararı üzerine hapisten çıkarılıp tahta oturulması gereken II. Süleyman, Silahdar Fındıklılı Mehmet Ağa’nın da bizzat şahit olduğu bir olay yaşandı. Şehzade Süleyman yaklaşık 40 yıldır kapalı olduğu yerden önce çıkmak istemedi. Şehzade Ahmet ile birlikte öldürülecekleri zannederek korkuya kapılmış bir halde ne yapacağını şaşırmıştı.
""İZALEMİZ EMROLUNDUYSA SÖYLE, İKİ REKAT NAMAZ KILAYIM""
Korkulu bir sesiyle “İzâlemiz emrolunduysa söyle, iki rek‘at namaz kılayım. Kırk yıldır her gün ölmektense bir gün evvel ölmek yeğdir bir can içün ne bu çektiğimiz korku” diyerek ağlamaya başlayınca, Darüssaade Ağas, Süleyman"ın ayaklarına kapanıp “Estağfurullah hâşâ ki size bir kast oluna, taht kurulmuş, cümle kulların size bakar” diyerek onu dışarı çıkmaya ikna etti.
ENTARİLERİNİ ÇIKARTIP KÜRK GİYDİRDİLER
Sultan II. Süleyman’ın üzerinde sadece kırmızı bir atlas entari, ayaklarında ise çizme vardı. Hemen bir samur kürk giydirilerek Sofa Köşkündeki havuz başında tahta oturtuldu.
ÖMRÜ KANUNİ"NİN SALTANATINDAN 3 YIL FAZLAYDI
II. Süleyman, adaşı muhteşem Süleyman’a kıyasla fazlaca bahtsızdı. 4 yıllık kısa saltanatı, hatta bütün ömrü, Kanuni’nin saltanatından üç yıl fazlaydı. Bunun 40 yılını da zaten saraydaki göz hapsinde geçirmişti. Bu kısa padişahlığındaki tek şansı, Kanuni Süleyman’ın türbesine gömülü olması. Bu da tarihten ona ait kalan tek şey.
IV.MEHMED"DEN SONRA DOĞMASI ŞANSINI BİTİRDİ
II. Süleyman’ın uzun süren bahtsızlığının tek sebebi, 1 Ocak 1642’de doğan kardeşi IV. Mehmed’den 3,5 ay sonra doğmasıydı. Bu da onun tahta çıkabilme şansını bitirmişti.