Ilısu Barajı ve HES'ten ekonomiye 600 milyon katkı
Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'ten ekonomiye 600 milyon katkı. Sınıfında dünyanın en büyük gövdesine sahip olan, Türkiye'nin de 4. büyük hidroelektrik santrali Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'in bugüne kadar milli ekonomiye 600 milyon lira katkı sağladığı bildirildi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Dicle Nehri üzerindeki baraj ve HES'in 19 Mayıs'ta devreye alınan ilk türbininin 200 megavat kurulu gücünde üretime başladığı bildirildi.
Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'ten ekonomiye 600 milyon katkı. Sınıfında dünyanın en büyük gövdesine sahip olan, Türkiye'nin de 4. büyük hidroelektrik santrali Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'ten bugüne kadar milli ekonomiye 600 milyon lira katkı sağladığı bildirildi.
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı'nda şimdiye kadar toplam 3 ünitenin devreye alındığını ve bu ünitelerin geçici kabulü yapılarak EÜAŞ' a devredildiğini bildirildi. Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'te 5 Eylül 2020 tarihi itibari ile 1 milyar kilowatt saat enerji üretilerek ülke ekonomisine yaklaşık 600 milyon TL katkı sağlandığını bildirdi.
DÜNYANIN EN BÜYÜK GÖVDESİNE SAHİP
Devlet Su işleri Genel Müdürü Kaya Yıldız,baraj ile ilgili olarak;"İlk etapta 200 MW kurulu gücündeki türbin üretime başladı. Dicle Nehri üzerinde yer alan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı'nın Kurulu gücü 1.200 MW olup, yıllık ortalama 4 milyar 120 milyon KWsaat enerji üretecektir. Temelden yüksekliği 135 metre, maksimum göl hacmi 10,625 milyar metre küp olup 24 milyon metre küp gövde hacmi ile Atatürk Barajından sonra ülkemizin 2. büyük barajıdır. Ayrıca, Ilısu barajı önyüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi bakımından Dünyada 1. sırada yer almaktadır. Sınıfında Dünyanın en büyük gövdesine sahip olan ve ülkemizin 4. büyük hidroelektrik santrali olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'te ilk türbinin 19 Mayıs 2020 tarihinde devreye alınmıştı.” açıklamasında bulundu.
Genel Müdür Yıldız, geriye kalan diğer 3 ünitede ise test çalışmalarına devam ettiğini 2020 yılı içerisinde tamamının devreye alınmasının planlandığını bildirdi. Böylece Ilısu Barajı'nın tamamlandığında ülke ekonomisine yılda 2.8 milyar lira katkı sağlayacağını bildiren Kaya Yıldız, “Ilısu Barajı ve HES, üreteceği yeşil enerji ile daha temiz ve yaşanabilir bir geleceğe de katkı sağlayacaktır. Bu büyük enerji üretiminin yanı sıra Ilısu Barajı'nda regüle edilen ve daha sonra inşa edilmesi hedeflenen Cizre Barajı'na bırakılan sularla Nusaybin, Cizre, İdil, Silopi Ovalarında toplam 765 bin dekar alanın modern teknikler ile sulanması ve yılda 1 milyar 168 milyon KWh enerji üretilmesi mümkün olabilecektir. Cizre Barajı tamamlandığında yıllık 1 milyar lira ilave gelir artışı sağlanması hedeflenmektedir” dedi.