İş Güvenliği Uzmanı sınavı 2019 başvuruları ne zaman? İSG başvuru tarihi ne zaman?

İş Güvenliği Uzmanı sınavı 2019 başvuru tarihi ne zaman? İSG başvuru ücreti ne kadar? Başvuru şartları nelerdir? Başvuru ücreti hangi bankaya, nereye yatırılacak? Sınav ne zaman? Başvurular nasıl yapılır? soruları bu sınavca girecek olan adaylar tarafından araştırılmaya başlandı. İşte tüm merak edilenler...

İş Güvenliği Uzmanı sınavı 2019 başvuruları ne zaman? İSG başvuru tarihi ne zaman?

İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavına girmek isteyen adaylar internette başvuru tarihlerini araştırmaya başladı. Peki İş Güvenliği Uzmanı sınavı 2019 başvuru tarihi  ne zaman? İSG başvuru ücreti ne kadar? Başvuru şartları nelerdir? Başvuru ücreti hangi bankaya, nereye yatırılacak? Sınav ne zaman?Başvurular nasıl yapılır? Tüm merak edilenler haberimizde...

İSG BAŞVURULARI NE ZAMAN?

ÖSYM 2018 sınav takvimine göre 2019 İSG 2. Dönem başvuruları 25 Ekim - 6 Kasım 2019 tarihleri arasında yapılacak olup geç başvuru tarihi 14 Kasım 2019 olarak belirlendi. 2019 İSG 2. Dönem 14 Aralık 2019 tarihinde yapılacak olup sonuçlar 7 Ocak 2020 tarihinde açıklanacak. Açıklanan takvime göre iş güvenliği uzmanlığı, işyeri hekimliği ve diğer sağlık personeli (işyeri hemşireliği) adaylarının ikinci sınavları 14 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilecek.

İş Güvenliği Uzmanı sınavı 2019 başvuru tarihi | İSG başvuru ücreti | başvuru şartları

İş Güvenliği Uzmanı sınavı 2019 başvuru tarihi | İSG başvuru ücreti | başvuru şartları

İSG BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Bu konuda adayların izleyeceği yol aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır:

a) Kılavuz ile Aday Başvuru Formunun edinilmesi

Sınava katılmak isteyen adaylar, 2019-İSG Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

b) Başvuruların nasıl yapılacağının belirlenmesi

Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunmayan adaylar; başvurularını diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır. Merkez kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adaylar; başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) veya diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.

*Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.

c) Başvuru Yapılacak Merkezler

Başvuru merkezlerinin adresleri, başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilir. Başvuru merkezleri tarafından adayların başvuruları, resmî iş gününde ve resmî iş saatleri arasında alınacaktır.

d) Sınav ücretinin yatırılması

Adaylar, başvuru bilgilerinin sisteme kaydını yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Adaylar sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklardır.

İş Güvenliği Uzmanı sınavı 2019 başvuru tarihi | İSG başvuru ücreti | başvuru şartları

İSG SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

2. Dönem Sınavı 14 Aralık'ta ; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon, Van illerinde gerçekleştirilecek. Sınav 75 dakika sürecek. Başvuru tarihlerinde herhangi bir sebeple işlemlerini yapamayan adaylar için 14 Kasım'da geç başvuru sayfasının açılacağı öğrenilirken, 2019 İSG için belirlenen sınav ücretinin 240 TL olduğu bildirildi.

İSG BAŞVURU ÜCRETLERİ HANGİ BANKAYA YATIRILACAK?

    Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
    Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
    Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
    Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
    Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı
    Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler
    İNG Bank’ın tüm şubeleri, internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
    Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
    Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)

Adaylar, başvuru bilgilerinin sisteme kaydını yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Adaylar sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklardır.

İş Güvenliği Uzmanı sınavı 2019 başvuru tarihi | İSG başvuru ücreti | başvuru şartları

İSG SINAVINDA KAÇ SORU VAR?

2019 İSG 2. Dönem Sınavında adaylara, 5 ayrı sertifika alanında çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir test uygulanacak ve her testte 50 soru yer alacak. Aynı tarih ve saatte 5 sertifika alanında yapılan sınavlarda soru içeriklerinin farklı olabilme ihtimali vardır. Sınav, saat 10.15’te başlayacak ve 75 dakika sürecek.

İSG PUAN HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Değerlendirme, her sorunun değeri aynı olmak üzere 100 puan üzerinden yapılacaktır. Adayların doğru cevap sayısı ham puanı olacaktır. Aşağıdaki formül kullanılarak adayların 100 üzerinden puanları hesaplanacaktır:

Testteki Toplam Geçerli Soru Sayısı, iptal edilen soru/sorular çıkarıldıktan sonra kalan soru sayısıdır.

İSG SINAVINA GİRERKEN YANINDA BULUNDURULMASI GEREKEN BELGELER NELERDİR?

    İlgili sınav dönemine ait 2019-İSG Sınava Giriş Belgesi
    Nüfus Cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya Geçerlilik Süresi Dolmamış Pasaport

İş Güvenliği Uzmanı sınavı 2019 başvuru tarihi | İSG başvuru ücreti | başvuru şartları

İSG SINAVINDA GETİRİLMEMESİ GEREKEN EŞYALAR NELERDİR?

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına,

    Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılarla, anahtar, anahtarlık, metal para gibi metal içerikli eşyalarla (basit başörtü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç); her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı, ulaşım kartı vb. kartlarla,
    Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,
    Her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,
    Kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete, vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlarla,
    Su hariç içecek, yiyecek vb. gıda/tüketim maddeleriyle,
    İlaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarla gelmeleri kesinlikle yasaktır
    Engelli/sağlık sorunu olan adaylardan sınava engeli/sağlık sorunu nedeniyle bir araç gereç vb. ile girmesi gerekenlerin, bu kılavuzun “ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNUN DOLDURULMASI” maddesini dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.

İş Güvenliği Uzmanı sınavı 2019 başvuru tarihi | İSG başvuru ücreti | başvuru şartları

İSG SINAVI İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

- Sınav; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon, Van illerinde yapılacaktır.
-   Başka şehirlerde yaşayanlar için tercih edilebilecek en yakın Sınav Merkezleri için buraya tıklayınız
-   Sertifika alanlarına bağlı olarak başvuran aday sayısının 1000’den daha az olduğu sınav merkezlerinde sınav yapılıp yapılmayacağına ÖSYM tarafından başvurular alındıktan sonra karar verilecektir.
-  Başvuran aday sayısının 1000’den daha az olduğu sertifika alanlarında sınav sadece Ankara’da yapılabilecektir.
 -  Sınav, saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 75 dakika olacaktır. Adaylar, saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.
 - Sınavda adaylara, 5 ayrı sertifika alanında çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir test uygulanacaktır. Her testte 50 soru yer alacaktır. Aynı tarih ve saatte 5 sertifika alanında yapılacak sınavlarda soru içerikleri farklı olabilecektir.
 - Testler içinde ortak sorular da yer alabilecektir.

  1. İş Yeri Hekimliği Testi
  2. C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Testi
  3.   B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Testi
  4. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Testi
  5. Diğer Sağlık Personeli Testi

 - Sertifika alanlarına bağlı olarak sınava başvuran aday sayısının 3.000 ve altında olduğu durumlarda, ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından uygun görüldüğü takdirde kısmen ya da tamamen yazılı sınav yapılabilecektir.
- Yazılı sınavda en az 20 açık uçlu soru yer alacaktır. 5.000 ve altında adayın başvurduğu sertifika alanlarında sınav, elektronik ortamda Ankara’da yapılabilecektir.
-  Dönemde tüm sertifika alanlarında sınav yapılacaktır ancak, 1. Dönem Sınavına başvuran aday sayısının 100 ve 100’ün altında olduğu sertifika alanlarında 2. Dönemde sınav yapılmayacaktır.
    İş Yeri Hekimliği sertifika alanı ile İş Güvenliği Uzmanlığı sertifika alanlarında sınava giren adayların sınavda başarılı sayılabilmeleri için 70 ve üzerinde; Diğer Sağlık Personeli sertifika alanında sınava giren adayların ise sınavda başarılı sayılabilmeleri için 60 ve üzerinde bir puan almaları gerekmektedir.

İş Güvenliği Uzmanı sınavı 2019 başvuru tarihi | İSG başvuru ücreti | başvuru şartları

İSG SINAVINDA KONU DAĞILIMI NASILDIR?

Testte tüm eğitim konularından soru yer almayabilecektir. Fiziksel, kimyasal ve biyolojik risk etmenleri hem “teknik” hem de “mevzuat” başlığı altında değerlendirilebilecektir.

İş yeri hekimliği grubu sınav konuları ile soru yüzdelikleri aşağıdaki gibidir;

İş Güvenliği Uzmanı sınavı 2019 başvuru tarihi | İSG başvuru ücreti | başvuru şartları

İş Güvenliği Uzmanlığı Testleri, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Testi’nin zorluk derecesi en yüksek olmak üzere sınıflandırılacaktır.

A, B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı grubu sınav konuları ile soru yüzdelikleri aşağıdaki gibidir:

İş Güvenliği Uzmanı sınavı 2019 başvuru tarihi | İSG başvuru ücreti | başvuru şartları

Diğer sağlık personeli grubu sınav konuları ile soru yüzdelikleri aşağıdaki gibidir:

İş Güvenliği Uzmanı sınavı 2019 başvuru tarihi | İSG başvuru ücreti | başvuru şartları

Sınavda ek süre verilmek kaydıyla adaylara deneme soruları sorulabilecektir. Deneme sorular, değerlendirme işlemine dâhil edilmeyecektir. Deneme sorular, birbirine denk sonuçlar üreten sınavlar yapabilmek için benzer güçlük derecesi ve ayırt edicilik özellikleri olan soruları tespit etmek amacıyla gerçek sınavlarda sorulan fakat değerlendirme aşamasında puanlama dışı bırakılan sorulardır.

İş Güvenliği Uzmanı sınavı 2019 başvuru tarihi | İSG başvuru ücreti | başvuru şartları

İŞ GÜVENLİĞİ NEDİR?

İş güvenliği, yapılan iş nedeniyle oluşabilecek her türlü uzun ve kısa vadeli sağlık problemlerini ortadan kaldırmayı amaçlayan çalışmaların geneline verilen isimdir. Ülkemizde iş güvenliği, sadece işyeri ile ilgili olarak algılanmaktadır ancak dünya genelini göz önüne aldığımızda iş güvenliği kavramı ücretli olsun veya olmasın yapılan her türlü işi kapsamaktadır.

Buna örnek olarak evlerimizdeki mutfak işleri, bahçe işleri, her türlü hobi çalışmaları ve toplumun genelini ilgilendiren park, cadde gibi kamusal alanlardaki uygulamalarda alınacak önlemleri gösterebiliriz. Ülkemizde yaşam güvenliği olarak tanımladığımız bu kavramlar esasında iş güvenliği veya diğer bir deyişle iş sağlığı ve güvenliği kavramını oluşturan etkenlerdir.

Ülkemizde geçmişte işçi sağlığı ve iş güvenliği olarak bilinen bu kavram, 2012 yılında yayımlanan 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile beraber iş sağlığı ve güvenliği olarak anılmaktadır ve İSG olarak kısaltılır.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI KİM OLABİLİR?

    Mühendislik ve mimarlık fakültelerinden mezun olanlar,
    İş sağlığı ve güvenliği bölümlerinde lisans veya ön lisans eğitimi alanlar,
    Teknik öğretmenler ile fizikçi, kimyager ve biyologlar,
    Bakanlık bünyesinde veya Bakanlığa bağlı kuruluşlarda çalışma sistemini denetleyen müfettişler İş Güvenliği Uzmanı olabilir.

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡