Ispanaklı Börek tarifi, hazırlanışı, malzemeleri | Ispanaklı Börek Nasıl Yapılır?
Ispanaklı Börek nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir? Ispanaklı Börek Tarifi Hazırlanışı ve püf noktaları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz?
Bugün sizlerle Ispanaklı Börek nasıl hazırlanır, Ispanaklı Börek yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Ispanaklı Börek için Malzemeler:
4 yufka 1 baş soğan 1/2 kg ıspanak 10 adet mantar 1 su bardağı su 1 yumurta sarısı 1/2 paket margarin 1 çay bardağı sıvı yağ tuz, karabiber
Ispanaklı Börek Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Bir yufkayı yayıp, eritilmiş margarini ve suyu fırçayla yufkanın her tarafına sürün. Yufkanın karşılıklı iki kenarını üst üste gelecek şekilde kapatıp, kat yerlerine yağ ve su sürün. Kalan kenarları katlayın. Kat yerlerini yağlayın. Elde ettiğiniz kareyi artı şeklinde kesip, dört ufak kare elde edin. Karelerin orta yerine ıspanaklı harçtan koyun. Zarf şeklinde kapatın. Tüm yufkaları bu şekilde bitirin. Börekleri ters çevirip, yağlanmış tepsiye dizdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün. Ispanağı bol su ile yıkayıp, tuzlu suda haşlayın. Çıkarıp, fazla sularını süzdükten sonra doğrayın. Yağı bir tencereye koyup, içine yemeklik doğranmış soğanı katın. Soğanlar pembeleştiğinde doğranmış mantarları, tuzu ve karabiberi ilave edin. Kıyılmış ıspanağı katıp,biraz çevirin. Kaşar peyniri rendesini de ilave edip, ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
Ispanaklı Börek 2. tarifi
Ispanaklı Börek için Malzemeler:
3 adet yufka, 300 gr ıspanak, 1 adet soğan, 1 adet yumurta, 75 gr margarin, 2,5 bardak süt, 1 kaşık dolmalık fıstık, 1 kaşık kuş üzümü, sıvıyağ
Ispanaklı Börek Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Yumurta sıvıyağ ve sütü çırpın, soğanı ve yıkadığınız ıspanağı doğrayın. Kuş üzümünü ıslayın. Soğanı az yağda kavurun, içine fıstık katın. Ispanakları kaynar su içinde 2dk haşlayın ve suyunu süzün ve soğan ile karıştırın. Fırın tepsisini yağlayın, üzerine yufka serin. Bu yufkaya sütlü karışımdan sürün, ıspanak yayın ve kuş üzümünden serpin. Sütlü karışımdan biraz daha yayın ve diğer katlarını tamamlayın. En üstteki yufkaya da sütlü karışımla bulayın 160derecede kızarana kadar pişirin.
Ispanaklı Börek 3. tarifi
ıspanaklı börek için Malzemeler:
1 kg ıspanak 3 soğan 100 gr sert beyaz peynir 1 kg yufka 4 yumurta 1,5 su bardağı yoğurt 2 çay bardağı zeytinyağı Yeteri kadar su Tuz, karabiber
ıspanaklı börek Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Ispanağı akan suyun altında iyice yıkayın. Geniş bir kaba su doldurun, içine 1 çorba kaşığı tuz koyun. Ispanakları bu suda yaklaşık 35-45 dakika ıslatın (bu işlemi yapmaktaki amacımız, ıspanağın kumunun suyun dibine çökmesini sağlamaktır). Daha sonra, suyu çok karıştırmadan ıspanakları ayrı bir kaba çıkartın, 2-3 su daha yıkayıp süzün. İyice süzüldükten sonra ince ince doğrayın. Geniş bir tavaya 2 çay bardağı zeytinyağını ve incecik doğranmış soğanı koyun. Soğan altın sarısı renk alana kadar kavurun. Ispanağı ekleyin. Ispanak, saldığı suyu çekip diriliğini yitirene kadar kavurmayı sürdürün. Ateşten alın. Peyniri ufalayarak ıspanağa ekleyip karıştırın. Bu arada tuzunu kontrol edin, (çünkü ıspanak çok tuz kaldıran bir sebze olmadığından beyaz peynirin tuzu yetebilir) gerekiyorsa biraz tuz ve karabiber ekleyin. Fırını 220 derecede ısıtın.Geniş bir kâseye yumurtaları kırarak iyice çırpın. İçine yoğurdu ekleyip tekrar çırpın. 1,5 çay bardağı zeytinyağını koyun. Bir yandan karıştırmayı sürdürerek diğer yandan azar azar gerektiği kadar su ekleyin. Hazırladığınız karışım boza veya ayran kıvamında olmalı. Geniş bir fırın tepsisini yağlayın. Yufkayı tezgâha serin, hazırladığınız sosu yufkanın her yerine değecek biçimde üzerine sürün. Size bakan kenarına uzunlamasına ıspanak döşeyin. Yufkayı ileri doğru rulo şeklinde sarın. Yağlanmış tepsinin ortasına kendi etrafında döndürerek gül şeklinde yuvarlayın. Kalan yufkaları da bu şekilde hazırlayarak her bir ruloyu, bir önceki rulonun etrafına yuvarlayın. Kalan sosu böreğin üzerine gezdirip her yerini ıslatın. Fırının orta rafında rengi iyice pembeleşinceye kadar pişirin, ıspanaklı börek sıcak, ılık veya soğuk olarak servis yapılabilir.
Ispanaklı Börek 4. tarifi
ıspanaklı börek için Malzemeler:
1 kg ıspanak 3 soğan 100 gr sert beyaz peynir 1 kg yufka 4 yumurta 1,5 su bardağı yoğurt 2 çay bardağı zeytinyağı Yeteri kadar su Tuz, karabiber
ıspanaklı börek Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Ispanağı akan suyun altında iyice yıkayın. Geniş bir kaba su doldurun, içine 1 çorba kaşığı tuz koyun. Ispanakları bu suda yaklaşık 35-45 dakika ıslatın (bu işlemi yapmaktaki amacımız, ıspanağın kumunun suyun dibine çökmesini sağlamaktır). Daha sonra, suyu çok karıştırmadan ıspanakları ayrı bir kaba çıkartın, 2-3 su daha yıkayıp süzün. İyice süzüldükten sonra ince ince doğrayın. Geniş bir tavaya 2 çay bardağı zeytinyağını ve incecik doğranmış soğanı koyun. Soğan altın sarısı renk alana kadar kavurun. Ispanağı ekleyin. Ispanak, saldığı suyu çekip diriliğini yitirene kadar kavurmayı sürdürün. Ateşten alın. Peyniri ufalayarak ıspanağa ekleyip karıştırın. Bu arada tuzunu kontrol edin, (çünkü ıspanak çok tuz kaldıran bir sebze olmadığından beyaz peynirin tuzu yetebilir) gerekiyorsa biraz tuz ve karabiber ekleyin. Fırını 220 derecede ısıtın.Geniş bir kâseye yumurtaları kırarak iyice çırpın. İçine yoğurdu ekleyip tekrar çırpın. 1,5 çay bardağı zeytinyağını koyun. Bir yandan karıştırmayı sürdürerek diğer yandan azar azar gerektiği kadar su ekleyin. Hazırladığınız karışım boza veya ayran kıvamında olmalı. Geniş bir fırın tepsisini yağlayın. Yufkayı tezgâha serin, hazırladığınız sosu yufkanın her yerine değecek biçimde üzerine sürün. Size bakan kenarına uzunlamasına ıspanak döşeyin. Yufkayı ileri doğru rulo şeklinde sarın. Yağlanmış tepsinin ortasına kendi etrafında döndürerek gül şeklinde yuvarlayın. Kalan yufkaları da bu şekilde hazırlayarak her bir ruloyu, bir önceki rulonun etrafına yuvarlayın. Kalan sosu böreğin üzerine gezdirip her yerini ıslatın. Fırının orta rafında rengi iyice pembeleşinceye kadar pişirin, ıspanaklı börek sıcak, ılık veya soğuk olarak servis yapılabilir.
Ispanaklı Börek 5. tarifi
Ispanaklı Börek - I için Malzemeler:
3 adet yufka 1/2 litre süt 75 gr margarin 300 gr ıspanak 1 küçük soğan 1 çorba kaşığı kuş üzümü 1 çorba kaşığı dolma fıstığı 1 adet yumurta 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
Ispanaklı Börek - I Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Yumurtayı çırparak süte karıştırın, margarini eritin. Beyaz peyniri çatalla ezin. Çentilmiş soğanı ve dolma fıstığını hafifçe yağda pembeleştirin.Ispanağı yıkayıp ince ince doğrayın, kaynar suya batırıp, bir dakika haşlayarak çıkarın, iyice süzün. Dibi yağlanmış yapışmaz bir tepsiye veya tavaya yufkanın birini yayın, üste yağ ve yumurtalı sütten kaşıkla bolca dökün, yufkaların orta yerine gelecek şekilde ıspanağı, soğanı, fıstık ve üzümü, ezilmiş peyniri düzgünce serpiştirin. Yine yumurtalı süt ve yağ gezdirerek yufka katlarını tamamlayın. Fırında veya ocakta alt üst ederek 30 dakika pişirin.
Hamur İşlerini Taze Kalması İçin Nasıl Saklamalıyız?
Hamur işlerini özenle hazırlıyoruz ama taze kalması için nasıl saklamamız gerektiğini biliyor muyuz?İşte bu sorunun cevabıyla birlikte çok işinize yarayacağını düşündüğüm bir takım önerilerde bulunmak istiyorum. Çoğumuzun mutfakta geçirdiği en keyifli zamanlar, tahmin edersiniz ki hamur işlerini yaparken olmuştur. Yaptığımız hamur işlerini ailemize, misafirlerimize ikram ederiz ve severek yenmesine de memnun oluruz. Bazen de yaptığımız hamur işlerini ölçüsünü kaçırıp fazla yaparız ve ne yazık ki harika olmalarına rağmen yenemez ve artarlar. Bu durumda da ziyan olmalarını istemeyiz değil mi? Ama bunu nasıl yapacağımızı da bilemeyiz.
Tabi ki yemesi de çok keyif veriyor fakat artanların da ziyan olmaması adına doğru bir şekilde saklanması gerekiyor. Bunun için sizlere bir takım öneriler hazırladım. Umarım işinize yarar..
1. Hamur İşlerinin Oda Sıcaklığında Bekleme Süreleri;
Hamur işlerinin oda sıcaklığında bekleme süreleri iç malzemelerine göre değişmektedir.
Peynir, kıyma, ıspanak gibi iç malzemesi kullanılmayan hamur işlerini oda sıcaklığında 5 güne kadar saklayabilirsiniz.
Yani iç malzemesi patatesli ise 5 gün oda sıcaklığında bekleyebilir.
2. Hamur İşleri Dondurucuda Saklanabilir mi?
Her türlü hamur işini pişirdikten sonra dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan 1 gece önce buzdolabına alıp, ikramdan 1 saat önce oda sıcaklığına çıkarmanız yeterli olacaktır.
3. İç Malzemesine Göre Nasıl Saklayacağız?
İç malzemesinde özellikle kıyma olan hamur işlerinizi, en fazla bir gece oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına kaldırmalısınız. Tekrar yeneceği zaman fırında ısıtarak tüketebilirsiniz.
4. Pişirmeden Saklanabilir mi?
Böreklerinizi hazırlayıp pişirmeden de saklamanız mümkün. Ama üst üste gelmeyecek şekilde veya aralarına yağlı kağıt gibi bir ayraç koyarak saklamanız gerekiyor.
Püf Noktası:
Poğaça hamuru arttıysa buzdolabında 1 gece bekletilip ertesi gün kullanılabilir. Ama en doğrusu pişirdikten sonra saklamaktır. Hatta pişmiş poğaçalarınızı aynı gün tüketmeyecekseniz eğer, buzdolabı poşetlerinde dondurabilirsiniz.
Artan Kakaolu Kekle Tiramisu Tadında Harika Kuplar Yaptım
Kakaolu kekiniz arttı ve birazda katılaştıysa artık yenmeyeceği anlamına geliyor maalesef. Ama sakın üzülmeyin, bu tarifle o artan kekler efsane olacak inanın.!