İşsizlik maaşı bayram öncesi verilecek mi? İşsizlik maaşı ne zaman yatacak?
İşsizlik maaşı bayram öncesi verilecek mi? İşsizlik maaşı ne zaman yatacak? Bayramdan önce yatırılacak mı? İşsizlik maaşı ne kadar yatacak? bu soruların cevapları herkes tarafından merak ediliyor. Soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.
İşsizlik maaşı bayram öncesi verilecek mi? İşsizlik maaşı ne zaman yatacak? Bayramdan önce yatırılacak mı? İşsizlik maaşı ne kadar yatacak? Bu sorular iş bulamayanlar tarafından Ramazan Bayramı'ndan önce sıkça araştırılan konular arasında yer alıyor. Biz de bu soruların cevaplarını bulup haberimizde sizlere sunduk. İşte bu soruların cevapları....
İşsizlik maaşı bayram öncesi verilecek mi? İşsizlik maaşı ne zaman yatacak?
İşsizlik maaşlarının ne zaman ödeneceği bayram tatili öncesi gündemin önemli başlıkları arasında bulunuyor. Bilindiği üzere işsizlik maaşları her ayın 5’inde PTT üzerinden ödeniyor. Ancak Ramazan Bayramı 4 Haziran’da başlıyor. Ramazan Bayramı tatili ise 1 – 9 haziran arasında 9 gün sürecek. Bu sürecin mağduriyete yol açmaması için ödeme tarihi bayram tatili öncesine alındı. Bu sayede ödemelerin 5 gün gecikmesi önlenmiş oldu. Konuyla ilgili müjdeli haber ise Bakan Zümrüt Selçuk’tan geldi.
İŞSİZLİK VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN YATACAK?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, işsizlik ödeneği ile kısa çalışma ödeneği ödemelerinin, 31 Mayıs Cuma günü yapılacağını açıkladı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, yazılı açıklamasında, Ramazan Bayramı’nın 4 Haziran’a denk gelmesi nedeniyle 5 Haziran’da ödenmesi gereken işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinin ödeme gününün 31 Mayıs’a alındığını kaydetti. Bu sayede işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlananların, ödemelerini bayram öncesi alabileceğini belirten Selçuk, halkın her zaman yanlarında olduklarını vurguladı. Bakan Selçuk, ayrıca nüfus cüzdanlarıyla PTT şubelerine başvurularak, ödemelerin alınabileceğini kaydetti.
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR YATACAK?
Hak sahiplerine, bin 23 lira ile 2 bin 46 lira arasında değişen tutarda ödeme yapılacak. İŞKUR nisan ayında 657 bin kişiye işsizlik maaşı ödemişti.
İşsizlik Maaşı Nedir?
İşsizlik maaşı işsiz kalan bir sigortalı çalışanın uğradığı gelir kaybını önlemek ya da en aza indirmek adına ve kendisinin ve aile bireylerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için devlet tarafından ödenen maaştır.
İşsizlik Maaşını Kim Öder?
İşsizlik maaşı devlet tarafından ödenen bir maaş olsa da kaynağı esas olarak sigortalının çalıştığı süre boyunca işçi, işveren ve devlet katkısı ile yaratılan İşsizlik Sigortası Fonu tarafından ödenir.
İşsizlik Sigortası Fonu Katkı Payı Oranları Nasıl Belirlenir?
İşsizlik Sigortası Fonu’na aktarılacak tutar çalışanın prime esas brüt kazancı üzerinden hesaplanır. Bu tutar işçi için %1, işveren için %2 ve devlet için %1’dir.
İşsizlik Maaşı Ne Kadardır?
Bir sigortalının alacağı işsizlik maaşı tutarı çalıştığı son 4 aylık süre içerisindeki prime esas kazancı üzerinden hesaplanır. Çalışanın son 4 ay içerisindeki günlük brüt kazancının %40 ‘ı alınarak ve güncel asgari ücretin %80’ini geçmeyecek şekilde belirlenir. Diğer bir ifade ile en düşük işsizlik maaşı brüt asgari ücretin %40’ı, en yüksek işsizlik maaşı da brüt asgari ücretin %80 kadar olabilir.
İşsizlik Maaşından Vergi Kesintisi Yapılır Mı?
İşsizlik maaşından sadece % 07,59 oranında damga vergisi alınır, diğer vergiler alınmaz.
İstifa Eden Çalışan İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?
İstifa eden yani kendi isteğiyle işten ayrılan çalışan işsizlik maaşı alamaz. Çalışanın işsizlik maaşı alabilmesi için SGK sisteminden işten çıkış işlemleri yapılırken geçerli SGK işten ayrılış kodlarından birinin seçilmesi gerekmektedir. Bu kodlar hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
İşsizlik Maaşı Almak İçin Ne Kadar Çalışmış Olmak Gerekir?
İşsizlik maaşı almanın süre koşulu ile ilgili ilk esas, çalışanın işten ayrılmasından önce son dört ay boyunca kesintisiz olarak çalışmış olmasıdır. Bununla birlikte son 3 yıl içerisindeki sigorta prim gün sayısının en az 600 gün olması gerekmektedir.
İşsizlik Maaşı Kaç Ay Boyunca Alınabilir?
İşsizlik maaşının alınacağı süre, işten çıkan çalışanın son 3 yıl içerisindeki sigorta prim gün sayısına göre belirlenir. Son 3 yılda en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olma koşuluna bağlı olarak 600 gün prim ödeyen çalışana 180 gün, 900 gün prim ödeyen çalışana 240 gün, 1080 gün ve daha fazla prim ödeyen çalışana 300 gün işsizlik maaşı ödenir.
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşsizlik maaşına başvurmak için en önemli koşullardan biri başvuru için 30 günlük süreyi aşmamaktır. İşten çıkan sigortalının SGK işten çıkış tarihinden itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurarak iş arayışı içerisinde olduğunu bildirmesi gerekmektedir.
İşsizlik Maaşı Süresinden Önce Hangi Hallerde Kesilir?
İşsizlik maaşı alan kişi İŞKUR tarafından sağlanan ve mesleğine uygun, son çalıştığı işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet adresinin belediye sınırları içerisindeki bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddetmesi sonucunda işsizlik maaşını alma hakkını kaybeder. Bununla birlikte kalan ayların da alınması söz konusu olmaz ve hak sahipliği sona erer.
Ayrıca işsizlik maaşı alan kişinin gelir getirici bir işte çalıştığı ya da herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı tespit edilirse işsizlik maaşı kesilir ve hak sahipliği sona erer. Son olarak İŞKUR’un yönlendirdiği mesleki eğitim, geliştirme kurslarına katılmasına yönelik çağrısına cevap vermeyen, bu yöndeki yönlendirmeleri reddeden ya da kabul ettikten sonra herhangi bir geçerli sebep göstermeden devamsızlık eden sigortalının işsizlik maaşı kesilecektir. Ancak sayılan bu durumların sona ermesi durumunda alınan işsizlik maaşı ödenmeye devam eder.
İşsizlik Maaşının Alındığı Süre Hizmet Süresinden Sayılır Mı?
İşsizlik maaşı alınırken geçen süre içerisinde sadece genel sağlık sigortası primi yatırıldığından bu süre emeklilik yönünden dikkate alınmaz ve kişinin hizmet süresine eklenmez.