İşsizlik Sigortası İşsizlik maaşı süresi
900-1079 gün sigortalı olarak çalışıp İşsizlik Sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlerin işsizlik maaşı süresi 240 gün olup bu kişinin 10 ay ödenek alabilmesi için 1080 gün prim ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir.
İşsizlik Ödeneğine hak kazanabilmek için son üç yıl içinde en az 600 gün İşsizlik Sigortası primi ödeme koşulunun yerine getirilmesi gerekmektedir. Hizmet akdinin sona erdiği tarihten önceki son üç yıl içinde; 600-899 gün sigortalı olarak çalışıp İşsizlik Sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900-1079 gün sigortalı olarak çalışıp İşsizlik Sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün ve 1080 gün sigortalı olarak çalışıp İşsizlik Sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile İşsizlik Ödeneği verilir.
İşten ayrılan sigortalı işsizin, hizmet sözleşmesinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a şahsen veya elektronik ortamda başvurması gerekmektedir. 30 gün içesinde başvuruda bulunulmaması durumunda geç kalınan her gün işsizlik maaşı hak edilen süreden düşülmektedir.
01.01.2017 tarihinde işten ayrılan ve son 3 yıl içerisinde 900 gün işsizlik sigortası ödenen bir kişinin 01.02.2017 tarihine kadar işsizlik maaşı için başvuruda bulunması gerekmektedir. Diğer koşulları da sağlaması durumunda bu kişi 8 ay işsizlik ödeneğine hak kazanacaktır. Fakat bu kişinin 01.02.2017 tarihinden sonra başvuruda bulunması ödenek almasının önünde bir engel teşkil etmeyecek sadece alacak olduğu işsizlik maaşı süresini etkileyecektir. 11.02.2017 tarihinde başvuruda bulunması halinde 8 ay değil 7 ay 20 gün işsizlik maaşı alabilecektir. Yani İŞKUR’a başvuruda bulunmak için geç kaldığı süre hak edecek olduğu süreden düşülecektir.
900-1079 gün sigortalı olarak çalışıp İşsizlik Sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlerin işsizlik maaşı süresi 240 gün olup bu kişinin 10 ay ödenek alabilmesi için 1080 gün prim ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir. Yani son 3 yıl içesinde 1 gün bile eksiklik olması hak edilecek işsizlik maaşı süresini 2 ay geriye düşürecek ilgili kişi 10 ay değil 8 ay işsizlik maaşı alacaktır.
Mücbir sebeplerin oluşması durumunda sigortalı işsizin mücbir sebepleri belgelendirmesi gerekmektedir. Sigortalı işsizin, İŞKUR’a müracaat etmesini engelleyen mücbir sebepler; önceden tahmin edilemeyen ve herhangi bir kimse tarafından alınacak tedbirlere rağmen önüne geçilmesine imkân bulunmayan, beklenmedik, harici ve kendisinin iradesi dışında meydana gelen olaylardır. İşten ayrılan sigortalı işsiz;
Eş, çocuk, anne, baba veya kardeşlerinden birinin vefatı (olayın olduğu tarihten itibaren 7 gün) ya da doktor raporu ile kanıtlanmak kaydıyla kendisinin veya bu maddede sayılanlardan birinin hastalık hali,
Yangın, yer sarsıntısı, sel baskını gibi doğal afetler,
Herhangi bir nedenle ulaşımın imkansız hale gelmesi,
Kanuni bir ödevin yerine getirilmesi,
Muvazzaf askerlik hizmetinin yerine getirilmesi,
Gözaltına alınma hali,
Tutukluluk ve hükümlülükte geçen süreler,
Savaş, sıkıyönetim, olağanüstü hal gibi durumlar,
Salgın hastalık nedeniyle karantina,
İşe iade dava kararlarının kesinleştiği tarihe kadar geçen dönem,
gibi mücbir sebeplerle İŞKUR’a geç başvurabilir.
Mücbir nedenin başladığı tarih (belgelendirilmek kaydıyla) başvuru süresini durduran bir durum olarak kabul edilir ve mücbir nedenin başladığı tarihten bittiği tarihe kadar geçen süre toplam hak sahipliği süresinden düşülmez.
Mücbir sebep yasal başvuru süresi içinde başlamalıdır. Yasal başvuru süresinin son gününden önce biten gerekçeler mücbir neden olarak değerlendirilmez.
Herhangi bir askeri veya kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan sigortalı işsizler bu ödevin sona ermesinden itibaren mücbir sebepler hariç 30 gün içinde Kuruma başvurmak zorundadır.
Askerlik nedeniyle yapılan fesihlerde askere gitmeden önce ödeme yapılmaz. Ancak; sigortalı işsizlere askere gideceği tarih daha önce bildirilmiş olmasına rağmen sağlık veya diğer nedenlerle askerlik şube başkanlıkları tarafından askere gidiş tarihinin üç aydan daha fazla bir süreyle ertelenmesi halinde askere gitmeden önce ödeme yapılır.
Terhis tarihinden önce askeri hastaneler tarafından verilen sağlık raporu ile askerlik görevi sona erenler için de askerlik nedeniyle yapılan fesihlere ilişkin işlem yapılır.
İşsizlik Ödeneğine Başvurusunda SGK Fesih Nedeninin İncelenmesi: İşverenler tarafından SGK’ya sigortalının fesih tarihini izleyen günden başlayarak on gün içinde işten ayrılma bildirgesi ile işten çıkış bildirimi yapılması gerekmektedir. işten ayrılan kişi için bildirilen SGK fesih koduna göre ilgili kişinin işsizlik ödeneği hak edip edemeyeceği belirlenmektedir. Aşağıda yer ala tablo hangi fesih kodunun hangi sonucu doğurduğunu göstermektedir.
SGK FESİH KODU
SGK FESİH NEDENLERİ
İŞKUR FESİH NEDENİ (SİSTEMDEKİ KARŞILIĞI)
DEĞERLENDİRME
01
Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi
Kapsam Dışı Fesih
Hak Kazanmaz
02
Deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi
Kapsam Dışı Fesih
Hak Kazanmaz
03
Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (istifa)
İstifa
Hak Kazanmaz
04
Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi
4447/a
Kazanır
05
Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi
4447/d
Kazanır
08
Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle
Kapsam Dışı Fesih
Hak Kazanmaz
09
Malulen emeklilik nedeniyle
Kapsam Dışı Fesih
Hak Kazanmaz
10
Ölüm
Kapsam Dışı Fesih
Hak Kazanmaz
11
İş kazası sonucu ölüm
Kapsam Dışı Fesih
Hak Kazanmaz
12
Askerlik
Askerlik
Kazanır
13
Kadın işçinin evlenmesi
Kapsam Dışı Fesih
Hak Kazanmaz
14
Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması
Kapsam Dışı Fesih
Hak Kazanmaz
15
Toplu işçi çıkarma
4447/a
Kazanır
16
Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli
Kapsam Dışı Fesih
Hak Kazanmaz
17
İşyerinin kapanması
4447/e
Kazanır
18
İşin sona ermesi
4447/e
Kazanır
19
Mevsim bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa "4" nolu kod kullanılır)
Kapsam Dışı Fesih
Hak Kazanmaz
20
Kampanya bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa "4" nolu kod kullanılır)
Kapsam Dışı Fesih
Hak Kazanmaz
21
Statü değişikliği
Kapsam Dışı Fesih
Hak Kazanmaz
22
Diğer nedenler
Kapsam Dışı Fesih
Hak Kazanmaz
23
İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih
4447/b
Kazanır
24
İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih
4447/b
Kazanır
25
İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih
4447/b
Kazanır
26
Disiplin kurulu kararı ile fesih
İşçinin Kusuru
Hak Kazanmaz
27
İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih
4447/c
Kazanır
28
İşveren tarafından sağlık nedeni ile fesih
4447/c
Kazanır
29
İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih
İşçinin Kusuru
Hak Kazanmaz
30
Vize süresinin bitimi ( İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa "4" nolu kod kullanılır)
Kapsam Dışı Fesih
Hak Kazanmaz
31
Borçlar Kanunu, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamında kendi istek ve kusuru dışında fesih
4447/g
Kazanır
32
4046 sayılı Kanunun 21. maddesine göre özelleştirme nedeni ile fesih
4447/f
Kazanır
33
Gazeteci tarafından sözleşmenin feshi
4447/b
Kazanır
34
İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih
4447/e
Kazanır
Emekli olunabilecek tarihin SGK tarafından yazılı olarak sigortalıya bildirildiği ve işveren tarafından da SGK’ya fesih nedeninin “08 Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” olarak bildirildiği durumlarda, SGK tarafından bildirimin sehven yapıldığı şeklinde yeni bir bildirim yapılması halinde fesih nedeni 4447/51(a) kapsamında güncellenmektedir.
İŞKUR’a işsizlik ödeneği için başvuruda bulunan kişinin aşağıda yer alan işsizlik ödeneği talep dilekçesini okuyarak doldurması ve imzalaması gerekmektedir.
ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU …………..………….. İL/HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNE
ADI VE SOYADI
BABA ADINIZ
T.C. KİMLİK NO
DOĞUM TARİHİNİZ
... /.... / .....
ADRESİNİZ
TELEFON NUMARANIZ
MESLEĞİNİZ
İŞTEN ÇIKIŞ TARİHİNİZ
... /.... / 20...
İŞYERİ ADI
İŞYERİNİN
BULUNDUĞU
İL
İLÇE
BİLGİLENDİRME, HAKLAR VE YÜKÜMLÜLÜKLER
Kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler; hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak ve hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimine doğrudan veya elektronik ortamda (www.iskur.gov.tr) başvurarak iş almaya hazır olduğunu bildirmek koşulu ile işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlandırılmaktadır. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 240 gün ve 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir. Günlük işsizlik ödeneği miktarı, günlük brüt asgari ücretin yüzde seksenini geçmemek üzere sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır. Ödenek miktarı ve süresine yapılan itirazlar SGK kayıtları esas alınarak sonuçlandırılır.
Fesih nedenine yapılan itirazlar için, feshin Kanun kapsamında yapıldığını kanıtlayan somut bir belge (İhbar ve/veya kıdem tazminatı alındığını gösterir belge, işverence işçiye yapılmış olan fesih bildirimi yazısı ya da kesinleşmiş mahkeme kararı ya da vs.) ibraz edilmesi gerekmektedir.
İşsizlik ödeneğine hak kazananlar, her ayın sonunda kimlikleri ile birlikte her hangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler. Başvurusu ayın 25’inden sonra sonuçlandırılanların ilk ödemesi izleyen ayın sonunda da yapılabilir.
İŞKUR sigortalı işsizlerin hesabı üzerinde her türlü işlemi yapabilir. Altı ay süreyle işlem görmeyen hesap bakiyeleri İşsizlik Sigortası Fonu emanet hesabına iade edilir. Sigortalı işsizler İŞKUR birimlerine başvurarak ödeneklerini alabilir.
5510 sayılı Kanun gereğince, işsizlik ödeneği alanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Provizyonu sorunu yaşanması halinde en yakın İŞKUR birimine başvurulması gerekmektedir.
İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir. Hizmet akdine tabi olarak işçi statüsünde yapılan çalışma, kendi nam ve hesabına yapılan çalışma (tarım sigortalısı dâhil) ve devlet memuru olarak yapılan çalışma (5510/4 a-b-c) bu kapsamda değerlendirilir. İsteğe bağlı sigortalı olanların ödeneği kesilmez (isteğe bağlı işsizlik sigortalısı ile muafiyet belgesi olan isteğe bağlı sigortalılar hariç).
İşsizlik ödeneği almakta iken;
İŞKUR tarafından teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden sigortalı işsizlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilir.
Gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı denetim sonucu tespit edilen sigortalı işsizlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilir.
İŞKUR tarafından; önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen ve haklı bir nedene dayanmaksızın yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyenlerin ödenekleri kesilir. Bu hallerin sona ermesi durumunda, ödemelere yeniden başlanır. Bu suretle yapılacak ödemenin süresi başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sona erdiği tarihi geçemez.
Herhangi bir sebeple (ödenek ödenen dönemde işe giriş, emeklilik vs.) sigortalı işsizlere yapılan fazla ödemeler ilgililerin kusurundan kaynaklanıyorsa yasal faizi ile birlikte tahsil edilir. Hesabından ödeneği almayanlara yasal faiz uygulanmaz, borcuna karşılık tahsil edilir. Borcun taksitlendirilmesi mümkündür. Ancak, taksit miktarı brüt asgari ücretin 1/10 undan az olamaz. Ödeme yapılmaması halinde yasal yollardan takip işlemi başlatılır.
İkamet adresinin değişmesi, sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alınması, askere gitme, silâhaltına alınma, çalışmaya başlama (işçi, memur veya kendi nam ve hesabına çalışan), mahkeme kararıyla işe iade edilme, yetkili sağlık kuruluşunca istirahatli kılınma, yurtdışına çıkma, tutuklanma, hüküm giyme hallerinde durumun İŞKUR’a 15 gün içinde bildirilmesi gerekmektedir. İşe girilen ay sonunda ödenek hesaptan çekilmeden önce İŞKUR birimi ile irtibat kurulması uygun olacaktır.
İşsizlik sigortasına ilişkin bildirimler İŞKUR bilgi edinme sayfası veya ALO 170 iletişim merkezi yoluyla da yapılabilir.
Askere gitme nedeniyle yapılan fesihlerde terhis tarihini izleyen 30 gün içinde terhis belgesi ile birlikte başvurulması gerekmektedir.
Sigortalı işsiz tarafından verilen bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık nedeniyle yapılan fazla ödemeler yasal faizi ile birlikte tahsil edilecektir.
Ödeneğe hak kazanılmaması halinde daha önce başlatılabilecek şekilde kesilen/durdurulan ödenek (varsa) başvuru tarihi ile yeniden başlatılacaktır.
Yukarıda yer alan “Bilgilendirme, Haklar ve Yükümlülükler” konusunda bilgi aldığımı, bu formun bir nüshasını teslim aldığımı beyan, kabul ve taahhüt ederim. İşsizlik ödeneği/iş kaybı tazminatı ödenmesi hususunda gerekli işlemin yapılmasını arz ederim.
ADI SOYADI
İMZA
TARİH :