İstanbul adaylığı kesinleşen Binali Yıldırım için yeni protokol düzeni

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı artık kesinleşti. Binali Yıldırım'ın kulislerde en çok konuşulan isim olmasının ardından artık adaylığına kesin gözüyle bakılmaya başlandı ve aday olması halinde protokol sırasının yeniden düzenleneceği bildirildi.

İstanbul adaylığı kesinleşen Binali Yıldırım için yeni protokol düzeni

AK Parti'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için ismi artık kesin olarak görülen Binali Yıldırım'la  ilgili protokol sorununa çözüm yolları aranmaya başlandı.

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın edindiği bilgilere göre, 3 seçenek üzerinde duruldu. Birincisi; Tüm büyükşehir belediye başkanlarının protokoldeki yerinin değiştirilmesi. Belediye başkanları mevcut protokol düzeni içinde garnizon komutanının arkasında 7. sırada duruyor. Protokol yönetmeliğinde bunun öne çekilebileceği konuşuldu.

İkinci seçenek ise; Yıldırım'a cumhurbaşkanı yardımcılığı görevinin de verilmesi ancak bunun etik açıdan sıkıntı yaratabileceği vurgulandı.
Ve son seçenek; Binali Yıldırım'ın, Türkiye Cumhuriyeti'nin son başbakanı sıfatını taşıması, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi durumunda da eski TBMM Başkanı olacağı... Eski Başbakanların protokoldeki yeri bakanların önünde. Eski TBMM başkanı sıfatı ile de daha da öne çekilebileceği ifade edildi. Kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek ancak ağırlık kazanan formülün Yıldırım'ın eski Başbakan ve Meclis Başkanı sıfatları ile protokolde bakanların da önünde bir yere sahip olması.

PEKİ MECLİS BAŞKANI KİM OLACAK?

Binali Yıldırım'ın adaylığı açıklanırsa bir de Meclis Başkanlığı süreci yaşanacak. Yıldırım'ın hukuken engel teşkil etmese de siyasi etik olarak tarafsız bir makam olan Meclis Başkanlığı'nı bırakabileceği belirtiliyor. Bu noktada uygun gördüğü bir tarihte istifa edebileceği konuşuluyor. Yıldırım istifa ederse Meclis'te nasıl bir süreç yaşanacağının belirlenmesi için geçmişe bakıldı.

1989 yılında Turgut Özal, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Başbakanlığı, dönemin Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut'u atadığı ve Akbulut'un Meclis Başkanlığı'ndan istifa ettiği süreç ile Hüsamettin Cindoruk'un Meclis Başkanlığı'nı bıraktığı süreç üzerinde duruluyor.

Binali Yıldırım istifasını en yaşlı Meclis Başkanvekili olan MHP'li Celal Adan'a sunacak. Adan, aynı sıfatla bir süre Meclis Başkanlığı'na vekalet edecek,
o arada 5 gün içinde adaylık başvuruları alınacak. Meclis'te 4 turda tamamlanan başkanlık seçiminin 5 günde yapılması gerekiyor. Ancak bugüne kadar hep 1. günde Meclis Başkanlık seçimi turları tamamlandığı için toplamda 6 gün içinde yeni başkanın seçilebileceği ifade ediliyor

Kulisler yeni Meclis Başkanı'nın kim olacağı konusunda da hareketli. AK Parti'den Mustafa Şentop, Naci Bostancı, Veysel Eroğlu, İsmet Yılmaz ile Hayati Yazıcı'nın isimleri gündemde ancak kararın Cumhur İttifakı hassasiyeti içinde MHP'nin de uygun bulacağı bir isim üzerinden verileceği vurgulanıyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡