İstanbul'da denizi kirletenlere İHA'lı önlem
İBB ekipleri, denizi kirletenlere karşı denetimlerinde insansız hava aracı da kullanıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, Karadeniz"den Ambarlı açıklarına kadar havadan ve denizden düzenli denetim yapıyor.
DENİZİN KİRLETİLMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN 24 SAAT KESİNTİSİZ ÇALIŞMA
Ekipler, katı ve evsel atık deşarjı, kirli balast, petrol türevi, sintine basılması, tehlikeli madde ve kimyasallarla denizin kirletilmesini önlemek ve ihlalleri belirleyerek gerekli idari yaptırımları uygulamak amacıyla çalışmalarını 24 saat aralıksız sürdürüyor.
İHA"LAR DENETİMDE
İHA"lara, özellikle gemilerin demirleme, bağlama ve bekleme yerleri, balıkçı barınakları, marinalarıyla kıyıya, iskele ve rıhtımlara bağlı bekleyen deniz araçlarına yönelik denetimlerde başvuruluyor. Deniz araçlarından alınan numuneler, son teknolojiyle donatılmış laboratuvarda testten geçiriliyor. Numunelerin kirletici özelliğinin tespit edilmesi halinde sorumlulara gerekli ceza uygulanıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Prof. Dr. Fuat Alarçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul sınırları içerisinde yaklaşık 515 kilometre kıyı şeridi bulunduğu söyledi.
"HER GÜN DENETİM YAPIYORLAR"
Alarçin, 2016 başı itibarıyla deniz kirliliğini önlemek için denetimlerini daha da arttırdıklarını vurguladı. Artık denetimlerde insansız hava aracı da kullandıklarını aktaran Alarçin, şunları anlattı:
"2016 yılı başında kullanılmak üzere mevzuattaki adıyla 3 insansız hava aracı (İHA) envanterimize katılmıştır. Bu araçların kullanımlarıyla ilgili olarak 6 personellerimize ön eğitimler verilerek, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yayınlamış olduğu genelge kapsamında, kullanıcı operatörlerin ve İHA"ların sisteme kayıtları gerçekleştirilmiştir. Uygun hava koşullarında hem kıyı şeridinden hem de denizde tekne üzerinden kaldırmak suretiyle deniz araçlarından kaynaklanan deniz kirliliği denetiminde pilot uygulama denetimlerimiz her gün yapılmaktadır."
"BU YIL 19 GEMİYE TOPLAMDA 500 BİN LİRA CEZA UYGULANDI"
Alarçin, uyguladıkları idari cezaların tahsilatlarının yaklaşık yüzde 95 oranında gerçekleştiğine dikkati çekerek, "Yetki sınırlarımız içerisinde öncelikli olarak gemi bekleme-demir bölgeleri, boğaz hattı ile marina ve balıkçı barınaklarında deniz kirliliği yaptığını tespit ettiğimiz Türk veya yabancı tüm deniz araçlarına ceza işlemleri uygulanmaktadır. 2016 yılında 19 gemiye toplam 500 bin lira ceza uygulanmıştır." dedi.