İstiridye mantarı yetiştiriciliği yapan Zübeyde Kurt kazancını 2'ye katladı

Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Zübeyde Kurt, Tarım ve Orman Bakanlığının "Genç Çiftçi Projesi"nden aldığı hibe desteğiyle istiridye mantarı üreterek hayalini gerçekleştirdi.

İstiridye mantarı yetiştiriciliği yapan Zübeyde Kurt kazancını 2'ye katladı

İlçenin Sumaklı Mahallesi'nde yaşayan Zübeyde Kurt, bakanlığın "Genç Çiftçi Projesi"nden faydalanmak için Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğüne başvuru yaptı. Başvurusu onaylanan Kurt'a 30 bin lira hibe desteği verildi. Kurt, aldığı desteğin ardından çocuklarıyla mantar tesisi kurarak üretim yapmaya başlamanın sevincini yaşıyor.

Girişimci Zübeyde Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devlet desteğiyle hayalini kurduğu işletmeyi açmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Devlet desteğiyle başladı! Şimdi para basıyor

Ev hanımı iken şimdi iş kadını olduğunu dile getiren Kurt, yaptığı işin güzel ve zevkli olduğunu, yapmak isteyen ev hanımlarına da önerdiğini kaydetti.

Kurt, çocuklarının kendisine yardımcı olduğunu aktararak, "Biz üretiyoruz, servisçilik yapan eşim de pazarlamasını yapıyor. Hiçbir zaman satış sıkıntısı çekmedik. Haftada 3 defa toplama yapıyoruz. Her toplamada verimine göre ortalama 10-15 kilogram arasında ürün alıyorum. Yaptığım işle gurur duyuyorum. Buradan aldığım parayla çocuklarımı okutuyorum, evime katkıda bulunuyorum, sıkıntı çekmiyorum." dedi.

Devlet desteğiyle başladı! Şimdi para basıyor

Bu işe başladıklarından bu yana ev ekonomilerinin de rahatladığına dikkati çeken Kurt, "Cumhurbaşkanımızdan, devletimizden Allah razı olsun. Onların sayesinde bugüne geldim. Bundan sonraki hayalim tesisi büyütüp ilçe dışına satış yapmak. Kendime inanıyorum ve güveniyorum." diye konuştu.

Devlet desteğiyle başladı! Şimdi para basıyor

İSTİRİDYE MANTARI NASIL YETİŞTİRİLİR?

İstiridye mantarı hem lezzet açısından hem de sağlık açısından oldukça faydalıdır. Doğada kavak ağaçlarında yetiştirilen istiridye mantarı, sağlık açısından faydalı olmasının yanında fiyat olarak da oldukça ekonomiktir. İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir diyenler, istiridye mantarı ile yapılan yemek tariflerini merak edenler, istiridye kompostu hazırlamak isteyenler tüm sorularının cevaplarını birazdan giderecekler.

İSTİRİDYE MANTARI NEDİR?

İstiridye mantarı doğada kavak ağaçlarında yetişen son derece faydalı bir besin türüdür.  Şeklinin şapka şeklinde olması ve istiridye kabuğuna benzemesi nedeniyle adına istiridye mantarı denilmektedir.  İstiridye mantarının üretiminin türkiyede yaygınlaşması sonucunda kırmızı ete rakip olduğu söyleniyor. Hem faydalarının git gide artması hemde ekonomik olması nedeniyle istiridye mantarı son zamanlarda oldukça revaçta… istiridye mantarının faydalarını açıklamadan önce dilerseniz istiridye mantarı nasıl yetiştirilir sorusunun cevabını verelim.

mantarlarin-en-faydalisi-istiridye-mantari-10077049.jpeg

İSTİRİDYE MANTARI KOMPOSTU NEDİR?

Mantarın doğada yetiştiği kavak ve kayın ağacının oluştuğu ortamda kompost denilen ortam oluşur.  İstiridye mantarı kompostu, mantar miselleri yani tohumlar uygun sıcaklık ve nem altında kuluçka döneminde mantar vermeye hazır hale gelir. Daha sonra yine uygun ortam şartları altında istiridye mantarı toplanacak boyutlara gelir.

İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

İstiridye mantarını üretirken bir takım noktalara dikkat etmek gerekir.
İstiridye mantarı üreticiliği yapmak için aşağıda verdiğimiz bir takım hususları inceleyebilirsiniz.

1- sermayeniz muhakkak olmalıdır
2-  Üretim tesisi için en az 200 metrekarelik alana ihtiyaç vardır.
3- Günde en az bir kişinin kontrol etmesi gerekir.
4- İstiridye mantar kompost karışımını oluşturmanız gerekir.

İstiridye mantarının üretimi hakkında bilgi sahibi olduğunuza sıra geldi işin en zevk verici kısmına. İstiridye mantarı ile yapılan tarifer… bolca istiridye mantarına sahipseniz ve istiridye mantarları ile şahane tarifler hazırlamak istiyorsanız size vereceğimiz istiridye mantarı ile yapılan yemek tariflerine göz atabilirsiniz. 
İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir ?
Öncelikle istiridye mantarı yetişme sistematiğini iyi kavramak gerekir. İstiridye mantarı doğada kavak ve kayın ağacı köklerinde, nemli, serin, oksijeni bol ve karanlık ortamda yetişen bir mantardır. Dolayısıyla en ideal yetişme koşulları da doğal ortamındakine yakın olmalıdır.

Mantarın doğada yetiştiği kava veya kayın ağacı ortamı kompost denilen karışım ile oluşturulur. Kompost içinde yer alan mantar miselleri yani tohumlar uygun sıcaklık ve nem altında kuluçka döneminde mantar vermeye hazır hale gelir. Daha sonra yine uygun ortam şartları altında istiridye mantarı toplanacak boyutlara gelir.

Tüm bu süreci aşağıdaki maddeler halinde detaylı olarak inceleyebiliriz;

Kompost
Sıcaklık, ışık ve nem
Havalandırma
Toplama
Verim Oranı
Satış

MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ TEŞVİKLERİ NASIL ALINIR?

Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen bir girişimci 100 metre karelik bir alanda bu işi çok rahatlıkla yapabilmektedir. Mantar yetiştiriciliği etrafını rahatsız edecek kadar koktuğundan mümkün olduğu kadar yerleşim alanlarından uzakta yapılması uygun görülmektedir.

Devlet teşvikleri ile mantar yetiştiriciliği; Üretim alanında gerekli olan nemi sağlamak için gerekli ekipmanlar, mantar yetiştirme rafları, kompostlar ve diğer malzemeler için ortalama 50 bin liraya ihtiyacınız olacaktır. 2014 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında mantar yetiştiriciliği desteklenme kapsamına alınarak hibe desteği verilmeye başlanmıştır. Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin bu hibeden yararlanmaları için bulundukları bölgedeki Tarım il müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl mantar üretimi için 30 bin lira geri ödemesiz hibe desteği sağladı. Çiftçilerin istiridye ve kültür mantarı yetiştirmelerine izin verilirken, Resmi Gazete’de kültür mantarı üretimi ne atıfta bulunuldu. Şartlar ise şöyleydi;

100 metre kare alanda, senede 15 veya 20 ton kompost ile 3 katlı ranza sistemi veya diğer sistemlerin uygulandığı bir sistem kurulması ve bu sistemin içinde Vantilatör, Aspiratör, Sırt pompası, Higrometre, Termometre gibi malzemelerin alınması ve beyaz şapkalı kültür ve istiridye mantarının yetiştirilmesi desteklendi.
Mantar Sertifikanızı Alın

Devletten hibe alabilmek için girişimcilik sertifikasına sahip olmanız lazım. Konu hakkında İş-kur üzerinden yada ticaret odasından bilgi alabilirsiniz. Girişimcilik tarihleri belli aralıklarda oluyor ve mantar için halk eğitim 12 kişilik bir sınıfa ihtiyaç duyuyor. 12 kişi sizinle aynı eğitimi almak isterse kurs açılıyor. Eğitim veriliyor eğitim saati 190 ile 200 arasıdır. Girişim sertifikanızı aldıktan ve mantar içinde eğitim sertifikanız da tamamlanınca tarım kredi kooperatifi yardımcı oluyor. Bu aşamaları halledin yeterli sonra ne yapmanız gerektiğini zamanla size aşılıyorlar.

Mantar Sertifikanızı Alın

Devletten hibe alabilmek için girişimcilik sertifikasına sahip olmanız lazım. Konu hakkında İş-kur üzerinden yada ticaret odasından bilgi alabilirsiniz. Girişimcilik tarihleri belli aralıklarda oluyor ve mantar için halk eğitim 12 kişilik bir sınıfa ihtiyaç duyuyor. 12 kişi sizinle aynı eğitimi almak isterse kurs açılıyor. Eğitim veriliyor eğitim saati 190 ile 200 arasıdır. Girişim sertifikanızı aldıktan ve mantar içinde eğitim sertifikanız da tamamlanınca tarım kredi kooperatifi yardımcı oluyor. Bu aşamaları halledin yeterli sonra ne yapmanız gerektiğini zamanla size aşılıyorlar.

TKDK Destekleri

TKDK tarafından verilen desteklerden bir tanesi de mantar yetiştiriciliği konusunda olmaktadır. IPARD 2 programı dahilinde verilen destekler istiridye ve kültür mantarlarını kapsamaktadır. TKDK desteklerinden yararlanmak isteyenlerin ise desteklenen iller arasında verilmesi gerekmektedir. Mantar yetiştiriciliği konusunda kurum tarafından verilen destekleme tutarı yüzde 50 oranında olmaktadır. Verilecek olan destek tutarları 30 bin TL olmaktadır. Destek verilecek olan iller ise aşağıdaki gibidir;

 Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat.

Mantar yetiştiriciliği konusunda verilecek olan desteklerin 2019′ da da devam edeceği söyleniyor. 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡