Kabotaj bayramı nedir? Neden kutlanır? Hangi gün? Kabotaj bayramı kısaca
Her yıl 1 Temmuz gününde kutlanan kabotaj bayramı bu yıl da ülkemizde kutlanacak. Kutlamaların gerçekleşmesi ile birlikte kabotaj bayramı merak edilen konular arasına girdi. Peki Kabotaj bayramı neden kutlanır? Hangi gün? Kabotaj bayramı nedir kısaca? 1 Temmuz Kabotaj bayramı bilgilerini haberimizde bulabilirsiniz.
Her yıl temmuz ayının ilk haftasında kutlanan Kabotaj Bayramı vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasına girdi. Peki 1 Temmuz Kabotaj bayramı nedir? Kabotaj bayramı neden kutlanır? Kabotaj bayramı hangi gün kutlanır? Kabotaj Bayramı ne zaman ilan edildi? Kabotaj bayramı nedir kısaca? Detaylar haberimizde..
KABOTAJ BAYRAMI NEDİR?
Kabotaj, Fransızca kökenli bir kelimedir. Fransızlar için kıyılar o denli önemli idi ki sahil boyunca yapılan kıyısal gemi seyrini anlatmak için “caboter” fiilini ürettiler. Bu fiilden sahil boyunca yapılan gemi seyrini anlatan “Cabotage” kelimesi (isim) türedi. 16. Yüzyılda Fransızlar, kıyısal seyre sınırlama getirerek Fransız limanları arasında ticaret hakkını sadece kendi gemileri ile sınırlı tuttular. Bu tür ticaret yapma hakkının adını da “Kabotaj Hakkı” olarak koydular.
Diğer ülkeler de Kabotaj kelimesini alarak ticaret hakları anlamında kullandı ve bu fikre iç sularda yapılan ticareti de eklediler. Daha sonra İngilizler bu kelimeyi kendi hava limanları arasında yapılan uçak seferleri için de kullanmaya başladılar. Bir devletin, kendi limanları arasında deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalığa kabotaj adı verilir. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslararası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.
KABOTAJ BAYRAMI NEDEN KUTLANIR? NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?
Ülkemizde, 20 Nisan 1926 Tarihinde kabul edilmiş olan kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girmiş ve bu Kanun, "Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır" hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir. Bu nedenle her yıl 1 Temmuz gününü "Denizcilik ve Kabotaj Bayramı" olarak kutluyoruz.
Osmanlı Devleti'nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923 yılında kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre; akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.
KABOTAJ BAYRAMI ÖNEMİ NEDİR?
1 Temmuz 1926 tarihinde çıkarılan Kabotaj Kanunu ile Türk karasularında yolcu ve yük taşıma hakkı sadece Türk gemilerine verildi. Böylece Türkiye’nin denizlerinde tam bağımsızlığı sağlanmış oldu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, millî ekonomi gereğince yabancıların Osmanlı Döneminde kapitülasyonlardan yararlanarak kurdukları ticaret işletmelerini satın alarak millîleştirme (devletleştirme) girişimlerinde bulunmuştur.
1 TEMMUZ KABOTAJ VE DENİZCİLİK BAYRAMI KUTLAMA MESAJLARI
Denizcilik sektörünün gelişmesinde emeği geçenler ile tüm denizcilerimizin Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.
Kabotaj ( bir devletin denizlerinde egemen olması) Bayramınızı kutlarım.
Bir dalgadan bir damla çıkarmak kolaydır, biz bir damladan bir deniz çıkarmalıyız. Yüreği denizden geçen tüm vatandaşlarımızın Kabotaj Bayramını gönülden kutlarım.
Türkiye’nin, kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği Kabotaj Bayramı kutlu olsun.
Hayatını denizlerde kaybeden deniz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, köklü geleneği ve büyük bir tarihi geçmişi olan Türk denizciliğinin gelişiminde emeği geçenlere ve tüm denizcilerimize en içten selamlarımı iletiyor, bütün vatandaşlarımızın ve denizcilerimizin “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Yıldönümünü kutluyorum.
Cumhuriyetimizin Önemli Kazanımlarından 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kutlu Olsun.
Ülkemizin, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan etmiş olması münasebetiyle, 1 Temmuz tarihini 94 yıldır “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlamaktayız.
Türk Denizlerinde Türk’ün Egemen Olmasının Bayramı Olan 1 Temmuz Kabotaj Bayramınız Kutlu Olsun.
Üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemizin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 94. yılı kutlu olsun.
Kabotaj Bayramı kutlu olsun Denizlerimizde özgürce bayrak açan Donanmamızın leventlerine selam olsun.
Denizlerimizin millileştiği, karasularımızın bağımsızlığını ilan ettiği günün yıl dönümünde Kabotaj Bayramı kutlu olsun.
Karasularımızın bağımsızlığının ve egemenliğinin tescillendiği Kabotaj Yasası’nın kabulü olan Kabotaj Bayramı kutlu olsun.
Atamızın öncülüğünde 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu “Mavi Vatan”ımızın güvencesidir. Nice yıllara.
Yerli ve milli gemilerimizle denizlerdeyiz. Kabotaj Bayramı kutlu olsun. Bu vesileyle bütün denizci şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.
Kabotaj Kanunu ile kendi karasularımızda egemenlik ve bağımsızlığımızın ilanı olan, 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı’mız kutlu olsun.
1926’da kabul edilerek yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Milli Mücadele’nin sonrasında kazanılan bağımsızlık ve hâkimiyetin yıl dönümünü kutluyorum.
Denizcilikte istediğimiz seviyelere ulaşmak temennisiyle, tüm denizcilik camiasının ve halkımızın “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, saygılarımı sunuyorum.
Büyük Önderimiz Atatürk’ün “Denizciliği, Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız” sözünü rehberliğinde Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Yıldönümünü kutluyorum.
Temiz denizlerde güvenli denizcilik için, tüm kamu ve özel kuruluşların üzerlerine düşen sorumluluktan kaçınmayacağına olan inancımla, Kabotaj ve Denizcilik Bayramınızı büyük bir onur ve gururla kutlarım.
Kendi limanlarımız arasında yük ve yolcu taşınmasının, bağımsızlığımızın en önemli göstergelerinden olduğunu ve ekonomi için küçümsenemeyecek bir potansiyel taşıdığını unutmamalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm denizcilerimizin ve ülkemizin Kabotaj Bayramı’nı gönülden kutluyorum.
Ülkemizin, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan etmiş olması münasebetiyle, 1 Temmuz tarihini “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlamaktayız. Bu duygu ve düşüncelerle, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, bütün denizcilerimize başarılar diliyorum.
Türkiye Cumhuriyeti anayasasının 43 üncü maddesinde ‘’ Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.’’ denmektedir. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93. yıl dönümünü kutluyorum.
Çaka Bey, Turgut Reis, Piri Reis, Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa, Kılıç Ali Paşa, Seydi Ali Reis gibi büyük denizcilerimiz ile deniz savaşlarında veya kazalarında hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, başta denizcilerimiz olmak üzere bütün halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum.
Türk denizciliğinin dönüm noktası olan, ulaşımdan taşımacılığa, turizmden balıkçılığa üç tarafı kıymetli denizlerle çevrili ülkemizin ekonomisine katkı sağlayan ve denizcilik sektöründe ilerlemenin önünü açan Kabotaj Kanunu’nun yıl dönümünü kutluyor, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda tüm denizcilik camiasını sevgi ve saygı ile selamlıyorum.
Kurtuluş Savaşının denizlerdeki zaferi olan ve 19 Nisan 1926 tarihinde TBMM de kabul edilmiş ve 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren, 1.İzmir İktisat Kongresinde kabotaj hakkı kararını alan başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere emeği geçen tüm vatan sevdalılarına şükranlarımızı sunuyor, Kabotaj Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.
1 Temmuz 1926 tarihinde kabul edilen Kabotaj Kanunu, Türkiye’nin karasularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği, denizciliğimizin güçlenerek, ülkemizin ekonomik alandaki kalkınmasına çok önemli katkılarda bulunmaya başladığı tarihi bir gündür. Bu vesileyle kara sularımızda deniz taşımacılığı ve ticaret haklarının yabancıların kontrolünden kurtuluşunun yıl dönümü tüm denizcilerimize kutlu olsun.
Kurtuluş Savaşı sonrası denizlerdeki hâkimiyetimizin tasdiki niteliğindeki Kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girerek denizlerimizde yabancı ülkeler tarafından kullanılan imkân ve zenginliklerimizin ülkemiz tarafından kullanılması sağlanmış, bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yabancı devletlerin denizlerimizdeki ticari hâkimiyeti son bulmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle Kabotaj Bayramınız Kutlu Olsun.
Denizcilik alanında tarihi başarılara sahip milletimizin, gemi inşası, deniz taşımacılığı, limanların modernize edilmesi ve büyütülmesi konusunda zorunluluğu vardır. Bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıklar manasına gelen kabotaj, 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren yasa ile ekonomimizin en önemli kazanımlarından birisi olmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle Kabotaj Bayramınız Kutlu Olsun.
Kabotaj hakkı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin elde ettiği uluslararası önemli bir başarıdır. Bugün Türk denizcisinin rotasının, çağdaş ve müreffeh Türkiye idealine erişim rotası olduğunu takdirle izliyoruz. İnanıyoruz ki hiçbir rüzgar, hiçbir fırtına Türk denizcisini bu rotasından saptıramayacaktır. Kalbi, aklı ve ruhu aydınlık Türk denizcisi bu bilinçle her geçen gün daha da güçlenerek Türk Bayrağını, Dünyanın denizlerinde sonsuza dek şerefle dalgalandıracaktır. Bu duygularla Kabotaj Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.
Büyük denizci atalarımız Çaka Beylerin, Karamürsel Alplerin, Piri Reislerin, Barbaros Hayrettinlerin mavi, masmavi mirası bizimdir. Rotamız, pusulanın dört yönüdür. Kuzey, güney, doğu ve batı bize emanettir. Deryaları inleten, denizleri titreten Barbaros’tan, şahbaz leventlerimizden aldığımız güçle; nazlı hilal dünya denizlerinde sonsuza kadar dalgalanacak, ‘Büyük Türkiye Gemisi’ rotasına tam yol devam edecektir. Allah’ın izniyle hiçbir fırtına bu rotayı değiştirmeye güç yetiremeyecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm denizcilerimizin ve ülkemizin Kabotaj Bayramı’nı gönülden kutluyorum.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizde denizciliğin geliştirilmesini amaçlayan Kabotaj Kanunu, aynı zamanda milletimizin denizlerimizdeki egemenliğinin sağlanması anlamında da büyük önem arz etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anarken Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, bütün denizcilerimize başarılar diliyorum.