Kademeli normalleşmenin detayları beli oldu! 17 Mayıs sonrası okullar ve küçük işletmeler açılacak
Koronavirüs salgınında vaka sayılarının azalmaya başlamasıyla birlikte 17 Mayıs'tan itibaren kademeli normalleşme dönemine geçilecek. Yapılan değerlendirmelere göre vaka sayıları 10 bine düşerse küçük işletmeler ve okullar açılacak. İşte normalleşme için konuşulanlar...
Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında 29 Nisan'da başlayan ve 17 Mayıs günü saat 05.00'de sona erecek olan tam kapanma döneminin bitmesine sayılı günler kala normalleşme takvimi de netleşmeye başladı.
Hürriyet'in haberine göre hükümet tam kapanma sürecini değerlendirmek için analize yapıyor. Buna göre vaka sayısının17 Mayıs’ta en fazla on bin olması planlanıyor. Eğer hedeflenen rakama ulaşılırsa kademeli normalleşme süreci gündeme gelecek. Ancak kalabalıklarla yapılan faaliyetlerin yasağı sürecek.
Sağlık Bakanlığı ve ilgili birimlerdeki tam kapanma sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmelerine göre, vaka sayılarında istenen gerileme yaşansa da , ancak 17 Mayıs’tan sonra alınacak kararlara bağlı olarak, bu kazanç kaybedilebilir. Bu nedenle de “kademeli açılma, sıkı denetim ve yoğun aşılamanın” önemine vurgu yapılıyor.
17 MAYIS'TA VAKA SAYISI NE KADAR OLACAK?
Virüsün üreme katsayısına göre yapılan modellemelere göre, 17 Mayıs’ta 9-10 bin arası vaka olacak.
Buna göre salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısında yüzde 13, ağır hasta sayısında ise yüzde 3 azalma tespit edildi. Testlerin pozitif çıkma oranında ise son üç ayın en düşük seviyesine ulaşılarak yüzde 8’in altına indiği bilgisi veriliyor.
İSTANBUL'DA VAKALAR YÜZDE 34 AZALDI
Vakaların yüzde 40'nın tespit edildiği İstanbul’da vaka sayısında yüzde 34, yatan hasta sayısında yüzde 24, yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısında ise yüzde 21 oranında haftalık azalma olduğu kaydediliyor.
14 - 15 MAYIS'TAKİ VERİLERE DİKKAT
Öte yandan söz konusu verilerine 14-15 Mayıs’ta yeniden masaya yatırılacağı, tam kapanmanın üzerinden iki hafta geçmiş olması nedeniyle sonuçların ve etkinin değerlendirileceği belirtiliyor.
Yapılan değerlendirmelere göre normalleşme sürecinin seyrini testlerin, pozitiflik oranı, yayılma hızı, hastane kapasiteleri belirleyecek. Bu veriler ışığında kademeli açılma ile kısıtlamaların çerçevesi yeniden belirlenecek.
Uzmanlar, bu konuda dikkatli davranılmaması ve mart başındaki hataya düşülmesi durumunda, tüm kazanımların kaybedileceği yorumları yapıyor.
"14 MAYIS'TAN İTİBAREN HER ŞEY BİR ANDA AÇILMAYACAK"
Yetkililer, önümüzdeki hafta cuma ve cumartesi günü çıkacak rakamlarda kısıtlamaların etkisinin daha net görüleceği dile getirerek," Çünkü bir tedbir alındığında bunun etkisi 12-14 gün sonra ortaya çıkıyor. Ama 17 Mayıs’tan itibaren her şey bir anda açılmayacak” diyor.
OKULLAR VE KÜÇÜK ESNAF
Yetkililer, kademeli normalleşmeye ilişkin olarak ise şunları söylüyor:
“Kademeli açılışın arasına birer hafta koymak gerekir. Önce küçük işletmeler (berber, kuaför, terzi vb.) daha sonra eğitim veren ilkokullar, 8 ve 12. sınıflar, bir de üniversitelerin yüz yüze eğitim veren tıp gibi bölümlerindeki sınıfların derslerinin başlaması gerekir. Onun için vaka sayılarının binlere düşmesini beklemek doğru değil”
DÜĞÜN VE TAZİYE KISITLAMASI DEVAM EDECEK
Kademeli açılma sırasında düğün, taziye, asker uğurlama gibi kalabalıkların aynı yere geldiği organizasyonlarda kısıtlamaların aynen devam etmesi gerektiği belirtiliyor.
RAHATLAMA NE ZAMAN OLACAK?
Yetkililer, “Yoğun aşılamayla haziran ayını geçirirsek, yazın rahat edebiliriz” diyor.
Kaynak: Bölge Gündem, Hürriyet.
10 Mayıs 2021 Pazartesi Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu | Bugünkü korona tablosu| Vaka ve ölüm sayısı kaç oldu?
Hindistan'da şaşırtan eylem: Milletvekili koronavirüsten kurtulmak için inek idrarı içti!