Kadınlar namazda ellerini erkekler gibi bağlayabilirler mi? Diyanet İşleri Başkanlığı
Namazda, sağ el sol elin üstüne gelecek şekilde elleri bağlamanın sünnet olduğu hadislerle sabittir (Buhârî, Ezân 87; Müslim, Salât 54; Ebû Dâvûd, Salat 120; Tirmizî, Mevâkîtü’Salât 75; İbn Mâce, İkâmetü’s-Salât 3; Taberânî, Mu’cemü’l-Kebir, XI, 7).
Ancak sünnette bu bağlamanın nerede olacağına dair bir hüküm yoktur. Erkekler bazı mezheplere göre göbek altından, bazı mezheplere göre göğüslerinin üzerine, bazılarına göre ise göğüs altından (göbek üstünden) ellerini bağlarlar. Bu konuda her bir mezhep, sahabe ve tabiin büyüklerinden birinin söylediğini veya ondan gördüğü uygulamayı tercih etmiştir.
Kadınların ellerini bağlaması, namazda elleri bağlamanın sünnet olduğunu kabul eden âlimlerin ittifakına göre, göğsün üzerine bağlama şeklindedir. Bu bağlama şekli, kadınların vücut yapısı bakımından tesettürün ruhuna daha uygun bir davranış olarak yorumlanmıştır. Bu yorum ve eskiden beri süren uygulama, kadınların el bağlamalarının Hz. Peygamber devrinde de böyle olduğunu ileri sürmeye imkân verecek nitelikte gözükmektedir (İbnü’l-Hümâm, Fethulkadir, I, 291-292, Beyrut, 1424/2003; Mevsılî, İhtiyâr, İstanbul, ts. I, 49; Tahânevî, İ’lâü’s-Sünen, II, 191-200, Karaçi, 1414). Namazda ellerin nerede bağlanacağına dair ileri sürülen görüşler, namazın esasını ilgilendiren hususlardan olmadığından bu görüşlerin herhangi birine göre davranan bir kişinin namazına halel gelmez.
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı