Kadınlar pantolon ile namaz kılabilirler mi?Diyanet İşleri Başkanlığı
İnsan vücudunda örtülmesi farz, görünmesi ve gösterilmesi yasak olan, başkaları tarafından da bakılması haram olan yerlere ‘avret’ denir.
Kadınların mahremleri olmayan kimselere karşı el, yüz ve ayakları dışında kalan bütün bedenleri avrettir. Buraların, namazda ve namaz dışında yabancılara karşı örtülmesi ve giyilen elbisenin vücut hatlarını belli edecek şekilde dar, tenini gösterecek şekilde ince ve şeffaf olmaması gerekir (Kâsânî, Bedâiü’s-Sanâî’, IV, 297). Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) bu şekilde giyinenleri “Giyinik olduğu halde çıplak” olarak nitelendirmiş ve ahirette cezalandırılacaklarını bildirmiştir (Müslim, Libâs, 37; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 355, 356, 440).
Giyinik olduğu halde çıplak nitelemesi, giyilen elbisenin vücut hatlarını belli edecek ölçüde dar veya içini gösterecek biçimde şeffaf olmasını kapsamaktadır.
Dar veya içini gösterecek kadar şeffaf olmayan pantolonla bayanların namaz kılmalarında bir sakınca yoktur. Vücut hatlarını ortaya çıkaran dar pantolonla namaz kılmak ise uygun değildir (İbn Âbidîn, Haşiyetü İbn Âbidîn, Beyrut, 2000, I, 410). Altını gösterecek şeffaflıktaki elbise ile namaz kılmak ise caiz olmadığı gibi namazı da sahih değildir (İbn Nüceym, Bahru’r-râik, Dâru’l-marife, Beyrut, ts. , I, 283).
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı