Kadir Gecesi Hangi Dualar Edilir 2022?
Kadir Gecesi Hangi Dualar Edilir 2022? sorusu yaklaşan Kadir Gecesi ile birlikte internette çokça aratılır oldu. İşte tüm merak edilen soruların cevapları...
Kadir Gecesi Hangi Dualar Edilir 2022? sorusu şu sırlara internette vatandaşlar tarafından çokça aratılanlar arasında yerini aldı. Biz de konuyla ilgili tüm bilgileri haberimizde derledik.
KADİR GECESİ HANGİ DUALAR EDİLİR 2022?
Kadir Gecesi bu yıl 27 nisan çarşamba günü ihya edilecek.
"Kadir Gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir." (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313)
Hz. Aişe (r.ah) söyle anlatiyor: “Ey Allah’in Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? diye sordum. Resulüllah (s.a.v):
“Allahümme inneke afüvvün tühibbü’l-afve fa’fu annî ” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).
Anlamı; Allahım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet
BİSMİLLAHİ'R-RAHMANİ'R-RAHîM
Ey talihsizlerin sığınağı, Ey âcizlerin güç kaynağı, Ey dertlilerin tabibi, Ey yolda kalmışların yol göstereni!, Ey çaresizler çaresi! ve Ey her duada bulunana icabet eden ululuk tahtının Sultanı!
İçinde bulunduğumuz bu Kadir Gecesi hürmetine bizleri affeyle Ya Rabbi!
Ya Rabbi, İlahi yarabbi
İbadetlerimi kabul et Ya Rabbi, günahlarımı affet Ya Rabbi, Bana ve aileme lütfettiğin, bahşettiğin, nasip ettiğin, ihsan ettiğin, bütün nimetler için sana hamd-ü senalar olsun ya Rabbi
Ya Rabbi, İlahi yarabbi,
Bana herşeyin iyisinden hayırlısını nasip et Ya Rabbi. Sana karşı nankör olmaktan ve sana isyan etmekten yine sana sığınırım İlahi. Günahlarımı bağışla, hata ve kusurlarımı ört Ya Settar.
İlahi Ya Rabbi,
Bana ve aileme sağlık ve afiyet ver, bizleri her türlü kötülükten, fenalıktan, kötü insanların şerrinden, şeytanın şerrinden, şeytanlaşmış insanların şerrinden, görünür görünmez kazalardan belalardan, afetlerden, musibetlerden, acizlikten, miskinlikten, tembellikten, yaşlılık zamanımda bunamaktan, korkaklıktan, cimrilikten ve insanların kahrını almaktan muhafaza et Ya Rabbi.
Ya Rabbi İlahi Ya Rabbi,
Bu dünyada islam üzere müslüman olarak yaşyıp, islam üzere müslüman olarak ölmeyi nasip et Ya Rabbi.
Ya Rabbi
Evlatlarımı bana hayırlı evlatlar olarak bağışla, evimi ve ailemi geçindirmekten, onların ihtiyaçlarını karşılamaktan, evlatlarımı okutup islam üzere yetiştirmekten beni aciz ve mahrum bırakma Ya Rabbi.
İlahi Ya Rabbi
Beni, ailemi, yakınlarımı ve bütün müslümanları koru Ya Rabbi. Dertlerimize deva, hasta olanlarımıza şifa, öğrencilerimize hayırlı başarı, çalışanlarımıza helalinden bereketli kazanç, bekarlarımıza hayırlı kısmet, evli olanlarımıza huzur ve mutluluk, yaşlılarımıza kolaylık ve sabır, borçlu olanlarımıza ferahlık nasip et Ya Rabbi.
İlahi,
Bütün günahlarımla geldim huzuruna, ben kulunum, sen Rabbimsin, ben acizim sen güçlüsün, Bu mübarek ayda, bu mübarek gecede kendi aczimin farkında olarak senin yüce makamına başımı koydum, senin sonsuz rahmetine ellerimi açtım. Ver Ya Rabbi bana da rahmetinden ver, sen affedicisin affetmeyi seversin beni de affet Ya Rabbi.
Allahım,
İnsanî değerlerin hor görüldüğü, dînî düşüncede kırılmaların yaşandığı, her tarafta başı boşların gürültülerinin duyulduğu günümüzde, başka bir şey değil, bizleri gönül insanları eyle ya Rabbi!
Kadir Gecesi hürmetine gönül insanları eyle Ya Rabbi!
Mübarek Ramazan hürmetine gönül insanları eyle Ya Rabbi!
EFENDİMİZ HAZRETİ MUHAMMED'E, AİLE EFRADINA VE O'NUN BÜTÜN ARKADAŞLARINA SALÂT U SELAM EDEREK BUNLARI SENDEN DİLENİYORUZ;
DUALARIMIZI KABUL BUYUR YA RABBİ!
AMİN VE'L-HAMDÜ LİLLAHİ RABBİ'L-ALEMİN
KADR SURESİ ARAPÇA VE TÜRKÇE MEALİ
inna enzelnahü fi leyletilkadr. Vema edrake ma leyletülkadr.Leyletülkadri hayrum min elfi şehr. Tenezzelülmelaiketü verrühu fiyha bi’izni rabbihim min külli emr. Selamün hiye hatta matla’ılfecr.
Manasi:
şüphesiz biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik.Bildinmi nedir Kadir Gecesi. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gecede melekler ve Rüh (Cebrail) Rablarının izniyle her iş icin arka arkaya iner. O gece fecrin dogusuna kadar selamettir.
KADİR SURESİ
Kur’an-i Kerim’in doksan yedinci suresi olup bes ayet; otuz kelime ve yüz yirmi harften olusur. Fasilasi “râ” harfidir. Ismini ilk ayetinde geçen “kadr” kelimesinden alan bu surenin Mekke’de mi, yoksa Medine’de mi indigi konusunda ihtilaf vardir.
Sure, insanlara Kur’an’in degeri ve önemi hakkinda bilgi vermektedir. Allah Teala, Hicr Suresinde “Bunu biz indirdik” buyurur. Yani Hz. Peygamber (s.a.v)’in arzusu ile degil bizim dilememiz sonucu indirilen apaçik bir kitaptir 0.
Kadr sözcügü burada su iki anlamda kullanilmis olabilir:
* Bunlardan biri, takdir anlamidir. Allah bu gece takdirleri yani kaderleri uygulamak üzere meleklere emir verir. Bunu, Duhân Suresindeki su ayet destekliyor: “O gece katimizdan her hikmetli emir sadir olur. “
* Diger anlami ise, azamet ve sereftir. Bu husus, surenin “Kadir gecesi bin aydan hayirlidir” ayetinde ifade edilmektedir. Nasil daha hayirli olmasin ki, Allah’in insanliga son mesaji bu gecede indirilmeye baslanmistir. Gece, degerini bu olaydan almaktadir. Ve bu geceyi anmak, insanliga rahmet olarak Kur’an’in inmeye basladigi bu geceyi ihya etmek Müslümanlara tavsiye edilmistir.
Kadir gecesinin hangi gün oldugu konusunda birçok görüs ileri sürülmüstür. Ancak ümmetin büyük âlimlerinin çogunlugunun görüsü, Ramazan ayinin yirmi yedinci gecesi oldugu seklindedir.
O gece öyle bir gecedir ki Kur’an ayetleri Hz. Muhammed (s.a.v)’in kalbine inmeye basladigi gecedir.
Islam, hiç bir zaman dis görünüsü benimseyen, sekle önem veren sekilci bir din degildir. Bin aydan daha hayirli olan Kadir gecesini bugünkü anlasildigi sekilde “Bir gecelik ibadetle bütün günahlardan arinilacak” görüsü ancak muttakiler, inanmis samimi Müslümanlar için geçerlidir. Ancak böyle insanlarin o gecedeki ibadetleri makbul olur, ve Kur’an’in nazil oldugu o ilk manaya erisilebilir. Kadir gecesini hatirlayip o geceyi imanla ve sevabini umarak geçirmek Islam’in saglam ve bir bütün olan terbiye metodunun bir yanini olusturmaktadir.