Kahkaha Gülleri Masal Kitabında Ki Skandal Hikayeler

Kahkaha Gülleri isimli masal kitabında skandal ifadelere raslandı. Kahkaha güllerinde hangi hikayeler var? Masal Kitabı hangi yaş grubunda ki çocuklar için hazırlandı? Kahkaha Gülleri Masal kitabını kim hazırladı? Detaylar burada.

Kahkaha Gülleri Masal Kitabında Ki Skandal Hikayeler

İlkokul öğrencileri için hazırlanan "Kahkaha Gülleri" adlı kitapta geçen skandal ifadeler sosyal medyanın gündemine oturdu."Kahkaha Gülleri" adında ilkokul 2. ve 3. sınıflar için piyasa sürülen masal kitabında geçen ifadeler okuyanları şoke etti.Sosyal medyada tepki çeken kitaptan paylaşılan bir sayfada, başı kesilen bir çocuğun kazanda pişirilmesinin ardından bu görüntüyü gören kız çocuğunun hikayesi anlatılıyor. Kitapta "Ağabeyinin eti asla ağzına değmesin" ve "Kemiklerinin hepsini topla gül ağacının dibine göm" gibi ifadeler yer alıyor.İçerisinde çocuklar için korkunç ifadelerin geçtiği kitabın tükenmiş olması ise bir başka tartışma konusu yarattı.

Kahkaha Gülleri Masal Kitabında Ki Hikayeler

Masal Nedir?

Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan halk hikâyelerine masal denir.

Masal Türünün Özellikleri

    Masallar tamamiyle hayal gücü ürünüdür. Gerçekle organik bir bağ söz konusu değildir.
    Mensur bir yapıya sahiptir. Nazım-nesir karışık olan masal örnekleri de vardır.
    Sunduğu evreni inandırıcı kılma gibi bir kaygı söz konusu değildir.
    Masallar, meydana geldikleri zaman bir kişinin malıyken, yaygınlaştıkça, yöreden yöreye, ülkeden ülkeye geçtikçe halkın malı olur. Masal, anonim bir türdür.
    Masallarda genellikle iyilik - kötülük, doğruluk - haksızlık, adalet - zulüm, alçakgönüllülük - kibir... gibi zıt durumların temsilcisi olan kişilerin mücadelelerinden veya insanların ulaşılması güç hayallerinden söz edilir.
    Masallarda yer ve zaman kavramları belirsizdir. Mekan adı olarak genellikle "Hint, Yemen, Kaf Dağı, Çin, Maçin" kullanılır.
    Anlatımda genellikle geniş zaman veya öğrenilen geçmiş zaman kipi (-mişli geçmiş) kullanılır.
    Anlatım kısa ve yoğundur.
    Masal kişileri her tabakadan seçilebilir. Masallarda cinler, periler, devler de rol alır.
    Masalların bir kısmı hayvanlarla ilgilidir.
    Masalların çoğu " bir varmış, bir yokmuş" ya da " evvel zaman içinde, kalbur saman içinde" gibi ifadelerle başlar. Bunlara tekerleme ya da döşeme denir. Tekerlemeden sonra olay ve dilek bölümleri gelir. Türk masallarında dilek bölümü "Onlar ermiş muradına .. " ya da " gökten üç elma düştü." biçiminde başlar.
    Masallarda milli ve dini motiflere hemen hiç yer verilmez.
    Masallarda genellikle bir eğitim amacı saklıdır; masallar bu yönüyle didaktik (öğretici) bir nitelik taşır.
    Günümüzde bellli bir kişinin ortaya koyduğu yapma masallar da yazılmaktadır. Türk masalları üzerinde, bizde Pertev Naili Boratav, Eflatun Cem Güney gibi kişiler çalışmışlardır. Eflatun Cem Güney, edebiyatımızda "masalcı baba" olarak anılır. Pertev Naili Boratav'ın masallarla ilgili yaptığı iki önemli çalışma "Az Gittik Uz Gittik" ve "Zaman Zaman içinde" adı ile yayımlanmıştır. Billur Köşk Masalları, Tahir Alangu'ya aittir.
    Masal türünün Hindistan'da doğduğu sanılmaktadır.
    Evrensel esaslara dayanır.
    Anlatımda secilere yer verilir.
    Metin hacmi olarak destandan ve halk hikayesinden kısadır.
    Masal metinlerinin içerisinde diğer halk edebiyatı ürünlerine yer verilmiş olabilir.
    Olağanüstülükler ön plandadır.
    Tasvir, soru - cevap, tekrar gibi yöntemler anlatımı şekillendiren hususlardır.
    Türk masalları, sembolik açıdan zengindir. Türk masallarında Hızır, derviş, pir gibi karakterlere yer verilir; bu karakterler genellikle dualarının kabul görmesi yönüyle anlatılırlar.
    Türk masalları ile ilgili derleme yapan ilk kişi Ziya Gökalp'tir.
    Türk masalları ile ilgili ilk önemli bilimsel çalışmalar ise lgnacz Kunos'a aittir.
    Behçet Necatigil'e ait Üç Turunçlar ve Ziya Gökalp'e ait Alageyik adlı eserler önemli manzum masal örneklerimizdendir.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡