Kalp damar hastalıklarında yaş önemli bir faktördür. Yaş ilerledikçe özellikle hareketsizlik ve stres faktörü arttığı için dengeli ve yeterli beslenmek çok daha büyük önem arz ediyor.
Kalp sağlığına önem verenler bu besinleri tüketsin!


Kalp sağlığına uygun beslenme biçimi de bu nokta da en büyük yardımcı haline geliyor. Cnn Türk'te yer alan habere göre, Akdeniz usulü beslenmenin, kalp dostu beslenmenin temelini oluşturduğu belirtildi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş Yılmaz bu konuyla ilgili önerilerde bulundu.

SIVI GIDALAR TÜKETİN
Yapılan araştırmalar, diyetle alınan katı yağın kan kolesterol düzeyinde olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor. Doymuş yağ içeren katı yağlar kan kolesterolünde LDL kolesterolünün (kötü huylu) yükselmesine yol açıyor. Bu nedenle de günlük beslenmede, LDL kolesterolün düşmesine yardımcı olan doymamış yağlar açısından zengin zeytinyağı, fındık yağı, ayçiçek yağı gibi sıvı yağları tüketmemiz gerekiyor.

HER GÜN 1 PORSİYON SEBZE YEMEĞİ TÜKETİN
Kalp dostu beslenmenin temelinde sebze tüketimi yatıyor. Sebzeler, kalp sağlığımızın korunması açısından çok önemli olan C vitamini başta olmak üzere vitaminler, mineraller ve posa açısından zengin besinler. Her gün en 1 öğünümüzün sebze yemeği olmasına dikkat etmemiz gerekiyor.

KIRMIZI ET TÜKETİMİNİ AZALTIN
Kalbimizi korumamızın en önemli yolu günlük beslenmedeki kolesterol içeriğin azaltmak.

Kolesterol ve hayvansal doymuş yağ açısından zengin kırmızı etin tüketimini haftada 1-2 güne indirmekte yarar bulunuyor.

HAFTADA 2 GÜN BALIK TÜKETİN
Kalp sağlımızı korumak için günlük beslenmede ihtiyacımız olan proteinin çoğunluğunu kolesterol içeriği düşük olan beyaz etten sağlamamız gerekiyor.

Balık da, LDL kolesterolümüzü düşürücü etkiye sahip Omega-3 açısından zengin ve kolesterol içeriği düşük olan en iyi beyaz etlerden biri olarak bilinir. Balığı tüketirken kızartmamaya; ızgara, fırınlama veya haşlama yöntemlerini tercih etmeye dikkat etmek gerekiyor.

GÜNDE EN AZ 30 DAKİKA YÜRÜYÜŞ YAPIN
Düzenli yapılan egzersizler kan basıncını ve kolesterol düzeyinin korunmasına destek sağlıyor.

Aynı zamanda harcadığımız enerjiyi artırıyor ve kilomuzu kontrol altında tutmamızı sağlayarak kalp sağlımızı olumlu yönde destekliyor.

ÇİĞ KURUYEMİŞ TÜKETİN
Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar; hem magnezyum, fosfor, çinko gibi mineraller açısından zengin hem de sağladığı bitkisel yağ içeriğiyle tam bir kalp dostudur.

Özellikle çiğ olanlarını tercih etmeye ve günde 1 avuçtan fazla tüketmemeye dikkat etmek gerekiyor.

HAFTADA 2 GÜN KURU BAKLAGİL TÜKETİN
Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller; B grubu vitaminler ve posa açısından zengin besinler arasında. Bu besinleri haftada 2 gün tüketmek hem içerisindeki vitamin ve posadan faydalanmamızı sağlıyor, hem de diyetle aldığımız kolesterol içeriğini azaltmış oluyor.

HER GÜN MUTLAKA SÜT VEYA PEYNİR TÜKETİN
Yapılan araştırmalar her gün yeterli miktarda süt ve peynirin kalp sağlığını koruyan HDL kolesterolü (iyi huylu) yükseltici etkisi olduğunu ortaya çıkardı.

Günde 2-3 su bardağı süt içebilir, 30-60 gram arası az yağlı peynir tüketebilirsiniz.

KIZARTMA TÜKETMEYE SON VERİN
Günlük yiyeceklerinizi hazırlarken kızartma yerine ızgara, fırınlama ya da haşlama,közleme gibi yöntemlerini tercih edebilirsiniz.

Böylelikle günlük aldığınızı yağ miktarını azaltmış olursunuz.

BEL ÇEVRENİZE DİKKAT EDİN
Vücut yağlarınızın karın çevresinde toplanması kalp-damar hastalıkları riskinizi artırıyor. Karın çevresi erkekler için 94, kadınlar içinse 80 cm üzerindeyse bu duruma kesinlikle dikkat edilmesi kilo kontrolü sağlanması gerekiyor. Kilo kontrolü sağlamak kan kolesterol düzeyini ve kan basıncını düşürücü bir etki sağlıyor.

HER GÜN BİR FİNCAN YEŞİL ÇAY TÜKETİN
Yeşil çay, içeriğinde bulunan kateşinler sayesinde gerçek bir antioksidan deposu. Günde 1 fincan yeşil çayın sağladığı antioksidanla kalp damar sağlığınıza destek olabilirsiniz. Ancak hipertansiyon problemi yaşayanların yeşil çayı doktorlarına danışmadan kullanmamaları gerekiyor.

TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN
Sofradaki tuzlarda bulunan sodyumun fazla alımı, kan basıncının artmasına neden oluyor. Yapılan çalışmalar, hipertansiyonu kan basıncının artmasıyla yani fazla tuz tüketimiyle alakalı olduğu söyleniyor.

Günlük tuz tüketimimizi 5 gram (1 çay kaşığı) ile sınırlandırmaya çalışmamız gerekiyor.