Kamışlı nerede? Kamışlı nereye bağlı? Hangi bölgede yer alıyor?
Kamışlı nerede? YPG/PKK tarafından bombalı araçla bu bölgeye saldırı düzenlenmesinin ardından araştırılmaya başlandı. Peki Kamışlı nerede? Kamışlı nereye bağlı? Hangi bölgede yer alıyor? Detaylar haberimizde.
Kamışlı nerede? Barış Pınarı Harekatı devam ederken YPG/PKK'lılar bombalı araçla bu bölgeye saldırı düzenledi. Saldırı sonrası Kamışlı internette araştırılmaya başlandı. Peki Kamışlı nerede? Kamışlı nereye bağlı? Hangi bölgede yer alıyor? Detaylar haberimizde.
KAMIŞLI NEREDE? KAMIŞLI NEREYE BAĞLI?
Kamışlı, Suriye'nin kuzey doğusunda, Hasiçi'nin merkezi olan kenttir. Öte yandan, Hasiçi'nin en büyük kentidir.
KAMIŞLI HANGİ BÖLGEDE YER ALIYOR?
Suriye'nin kuzeydoğusunda, Türkiye sınırına yakın bir şehir olan Kamışlı'nın nüfusu 232 bin 258'dir. Nusaybin ve Irak sınırına komşu olan Kamışlı, son senelerde bulunan petrol vesilesiyle hızla gelişmiştir.
Kamışlı, her sene Aralık ayında büyük bir yılbaşı geçit töreni ve her yılın mart ayında büyük bir kalabalık tarafından Nevruz festivalini kutlaması ile nam salmıştır. Kamışlı ekonomisi tarihsel bakımdan petrol sanayisi üzerine kurulmuş olsa da, Kamışlı kenti sürdürdüğü tarım alanında önemli gelir kalemlerini içinde barındırır.
Şehir, başlangıçta 'kamış evi' anlamını taşıyan zalin Bet denilen Asuri / Süryani yaşadığı küçük bir köy oldu. Geçerli adı 'kamış' Türkçe 'kamış' anlamına bunun bir Türkleşmiş biçimidir.
Nüfusunun büyük bir bölümünü Süryanilerin ve Kürtlerin oluşturduğu şehir 1926'da Toros Demiryolu çalışmaları esnasında Nusaybin'den ayrılarak kuruldu.
Kamışlı, 90'lı ve 2000'li senelerde küçük bir köy görünümünü andırıyordu. 2011'de Suriye iç Savaşı'nın başlamasının ardından, Kamışlı petrol ihracatını da etkileyerek çökmesine yol açmasından uzun bir zaman sonra 2012 yılında Kamışlı'da yeniden petrol bulunarak ihraç edilmeye başlandı. Bölgede tekrardan petrolün bulunmasının ardından Kamışlı'nın geliri sürekli ve hızla yükseldi ve şehir bir ticaret, alışveriş ve turizm kenti konumuna geldi. Kamışlı, Hasiçi'den sonra en yüksek nüfusuna sahip kenttir.
2004'te Kamışlı Olayı burada yaşanmıştır. 2004'te bir futbol karşılaşmasında kargaşa çıkmış ve bu kargaşa Kürt-Arap çatışmasına dönüşmüştür. Sonunda 50 civarında kişi hayatını kaybederken Kamışlı'da maddi hasar oluşmuştur. Bu olayda en az 30 Kürt öldürülmüş ve olay 'Kamışlı Katliamı' olarak adlandırılmıştır.
2016 yılındaki Kamışlı Muharebesi burada yaşanmıştır.
Kamışlı Suriye'de 10 büyük kentlerden biridir. Kamışlı Suriye'nin önemli ikinci büyük nüfusunu barındıran Kürt nüfusun çoğunlukta bölgedir. Hıristiyanlar ve Araplar ile beraber biraz karışık kozmopolit bir kenttir. Şehrin Hıristiyanlar başta Asuri / Süryani ve Ermeniler oluşmaktadır ve kent Suriye'de bir Hıristiyan başkenti olarak bilinir. Kent, Süryani / Asuri mülteciler tarafından kuruldu. Bugün kentte Süryaniler, Kürtler, Ermeniler ve Araplar yaşamaktadır.
Kamışlı'nın güneyinde sıcak ve kurak yazları, kuzey bölgelerinde ise karasal iklimin soğuk ve kar yağışlı kışları, görülebilir. Kamışlı'nın güneyi genellikle çöl ve düzlüklerden oluştuğu için sıcak iklim hâkimdir, kuzeyi de dağlık olduğu için Karasal iklim hâkimdir.
Kamışlı'nın iklim koşulları, kuzeydeki topografik ve dağlık yapısı nedeniyle, ilde bitki örtüsü olarak bozkır ve orman bulunur. Kentin kuzeyindeki dağlık bölgede söğüt, kavak ve meşe ağaçları yer alır. güneyinde de çoğunlukla çöl ağaçları olan hurma ve Palmiye ağaçları vardır.
Kamışlı'nın ekonomisini tarım, alışveriş ve petrol ihracatı oluşturmaktadır. Arap ve Mezopotamya kültürü İslam dini ve geleneksel Arap ve Kürt kültürü etrafında biçimlenen Kamışlı çeşitlilikler içinde yüksek bir kozmopolit toplum ve canlı bir kültürü barındırır. İslam etkisi Arap ve Kürt kültürünün mimari, giyim, müzik, mutfak ve yaşam tarzında görülebilmektedir.
BARIŞ PINARI HAREKATI NEDİR?
Erdoğan'ın, “Barış Pınarları” ifadesini kullanması, olası operasyonun kod adı şeklinde yorumlandı. Erdoğan'ın “Barış Pınarları”nı özellikle çoğul belirtmesi de, olası operasyonun birden fazla noktadan başlayacağına işaret olarak değerlendirildi. Olası harekâtta, çıkarma yapılacak ilk bölgelerin, Tel Abyad, Resulayn ve Ayn el Arap (Kobani) olması bekleniyor.
Habertürk'ten Alper Uruş'a Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini yorumlayan Uluslararası Stratejist ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın cümlesinde 'Barış pınarları" ifadesi geçti ki; bu harekatın adı olabileceği gibi tek noktadan değil çok eksenli bir operasyon olabileceğini akıllara getiriyor." değerlendirmesini yaptı.
BARIŞ PINARI NE ANLAM GELİR?
'Barış Pınarı' ifadesine sözlük anlamı olarak baktığımızda huzur, güven ve refah anlamlarına geldiğini görüyoruz. Türkiye, masum Suriye halkının can güvenliğini sağlamak, barınma ihtiyaçlarını gidermek ve insani koşullarda hayatlarına devam edebilmelerini sağlamak için 'güvenli bölge'ye çok önem veriyor. İşte bu amaçlar göz önünde bulundurulduğunda operasyonun adının 'barış pınarı' olması daha büyük anlam taşıyor. Türkiye, Suriye halkının barış içinde, huzur içinde yaşamasını arzu ediyor.
FIRAT'IN DOĞUSUNDA HANGİ YERLEŞİM YERLERİ VAR?
Fırat Nehri'nin doğusundaki en büyük yerleşim alanları Halep'in Ayn El Arab, Rakka'nın Tel Abyad ve Tabka, Haseke'nin Kamışlı, Amude ve Rasulayn ilçeleri ile Deyrizor'un kuzey kesimlerinden oluşuyor. Bu kuşakta nüfusun yaklaşık yüzde 70'ini halen Araplar oluşturuyor. Ancak bölgenin nüfus yapısı zorla değiştiriliyor. Terör örgütü bugüne kadar 1 milyon 700 bin kişiyi göçe zorladı. Örgüt, devletleşme sürecinde bölgeyi daha kolay kontrol edebilmeyi amaçlıyor.