Kanal İstanbul projesinin konsepti belirlendi
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 'Kanal İstanbul' projesinin detaylarını açıkladı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Habertürk"e yeni dev projeler konusunda iddialı açıklamalarda bulundu. Arslan, “Öncelikli ve en büyük projemiz şu an Kanal İstanbul. Kanal İstanbul’la birlikte tabii bazı projelerin bitmesi, yeni bazı projelerin başlaması demek aslında. O anlamda inşallah çalışmalarımız devam edecek. Bizde proje bitmez” dedi.
KONSEPTİ "V" ŞEKLİNDE OLACAK
Bakan Arslan, Kanal İstanbul ilgili gelinen son noktayı özetleyerek, “Güzergâhlarla ilgili çalışma artık son aşamaya geldi. Doğrusu çok şey söylenebilir ama kamuoyuna deklare edecek hale getirmemiz lazım. Konsepti ‘V’ şeklinde olacak. Doğu-batı aksında şu an olan ve yeni yollarla birlikte ihtiyaç duyulan yerlere köprü olacak. Görsel olarak ilave köprü diye bir şey yok. O güzergâhta 5 veya 6 köprü var. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Halkalı’dan sonra bir de Kınalı’ya uzatılması var. O kapsamda bir köprü daha gelecek. Yine Yavuz Sultan Selim üzerinden geçen demiryolu da batı aksında bağlanmış olacak. Mesela onun için de bir köprü olacak. Projeyle yakından ilgilenen firmalar var.” ifadelerini kullandı.
"AVRASYA’YA ÇED ALDIK"
Bakan Arslan, Avrasya Tüneli ve Marmaray ile ilgili de “Birinde kendi aracınızla gidiyorsunuz, bireysel kullanım söz konusu. Ayrıca yakıt israfı var. Marmaray gibi toplu taşıma araçlarıyla hem yakıttan tasarruf ediyorsunuz, hem de sera gazları salınımı azaldığı için doğaya daha az zarar veriyorsunuz. Vakit nakittir, bu da çok önemli. Büyükşehirlerde yaşayan insanlar için bu çok daha ölçülebilir bir şey."
Arslan ayrıca, "Avrasya Tüneli, 1-1.5 saatte kat edilecek bir yolun 15 dakikada kat edilmesi demek. Avrasya Tüneli ile karşıya geçtiğiniz yerde Kadıköy’ün çok yoğun nüfusu olan bir bölgesine çıkıyorsunuz. Avrasya Tüneli ile ilgili başlangıçta, ‘Tarihi yarımadaya ekstra bir yük mü getirir, zarar mı verir’ diye tereddüt vardı. Muaf olmasına rağmen, Avrupa’nın çok saygın büyük şirketleri ve Türkiye’den yüklenicilerle birlikte ÇED çalışmaları yapıldı. Orada da görüldü ki tam tersine tarihi yarımadaya yük olmayacak, çevreye olumsuz etkileri azaltılacak. Bu proje, ödül almış bir projedir.”
"EGE’DE TRAFİK RAHATLAYACAK"
Arslan Ege"de trafiği rahatlayacağını belirterek, “Osmangazi Köprüsü’nden sonra Hersek’ten Orhangazi’ye olan kısmı açılmış durumda. Orada Yalova’nın içine girmiyorsunuz; Altınova-Yalova arasını kat etmiyorsunuz; hem de Yalova sonrası Orhangazi’ye giderken o yokuşu tırmanmıyorsunuz. Ciddi zaman tasarrufu var. 1 saat- 1 saat 15 dakika sürecek mesafe, 20 dakikanın da altına düşüyor. Ciddi şekilde trafik rahatladı. Köprünün açılmasıyla birlikte İstanbul’dan Orhangazi’ye kadar olan kısmı, yaklaşık 58-59 km, kesintisiz açılmış olacak. Bu bayram ve yazla birlikte Ege’ye inen trafikte çok ciddi rahatlama sağlayacak” dedi.