Karpuz seçerken nelere dikkat edilmeli? İyi bir karpuz nasıl seçilir, nasıl anlaşılır?
Yaz mevsiminin baş tacı olan büyükten küçüğe herkesin severek tükettiği, ferahlatıcı etkisinden dolayı hep altında bulundurulan karpuzu herkes en lezzetli hali ile yemek ister. Eve gelindiği zaman hayal kırıklığına uğramak istemeyenler için "Karpuz seçerken nelere dikkat edilmeli? İyi bir karpuz nasıl seçilir, nasıl anlaşılır?" İşte detaylar...
Yüzde 92 oranında su içeren içeriğindeki vitamin ve minerallerden dolayı sık sık tüketilen karpuzun cildi yenilemeden, sindirimi iyileştirmeye, kanserleri hücrelerin iyileştirilmesinden, kilo vermeye kadar birçok faydası var. bu kadar çok faydası olan karpuzu lezzetli bir şekilde yemek isteyenler için "Karpuz seçerken nelere dikkat edilmeli? İyi bir karpuz nasıl seçilir, nasıl anlaşılır?" İşte karpuz seçerken dikkat edilmesi gerekenler...
KARPUZ NASIL SEÇİLİR? İYİ BİR KARPUZ NASIL SEÇİLİR, NASIL ANLAŞILIR?
ÇİZGİLER: Karpuzun rengi meyvenin olgunluğunu gösteren en önemli etkendir. Düz ve tutarlı bir şekilde olması gereken karpuz çizgilerinde yeşil şeritler derin, koyu yeşil olmalı, soluk şeritler ise kremsi, açık sarı olmalıdır. Eğer ok parlak bir görünümü varsa olgunlaşmamıştır.
TARLA NOKTASI: Meyvede ilk dikkat çeken ve en önemli etkenlerden ikinci olan tarla noktasıdır. Rengi bozulmuş bir noktayı bulunarak karpuzun olgunlaşırken yerde nerede oturduğunu gösterdiğinden renk sarı veya portakala yakın bir renk olmalıdır. Bu görünüm karpuzun lezzetli olduğunu gösterir.
SAP RENGİ: Olgunlaşma ve olgunlaşma için yeterli zamanı olan bir karpuz seçmek için karpuz sapının kuru ve sarı-kahverengi olması gerekmektedir. Yeşil saplı bir karpuz, henüz olgunlaşmamış ve lezzetten yoksun karpuzu işaret eder.
ÇIKAN SES: Karpuz seçmek için en çok uygulanan yöntemlerden birisi hiç kuşkusuz karpuza vurmaktır. Karpuza vurulduğu zaman zift derin ve içi boş geliyorsa, meyve daha fazla suya sahiptir ve muhtemelen daha olgundur. Ama eğer, daha yüksek perdeli ve yoğun bir ses çıkıyorsa bu karpuzun henüz olgunlaşmadığı anlamına gelir.
LEKELER: Kuru aşınma lekeleri, damar benzeri çizgiler lezzetli bir karpuzun olmazsa olmaz göstergeleridir. Meyvenin üzerindeki bu lekeler şeker oranının yüksek olduğunu gösterir.
AĞIRLIK: En kolay ve anlaşılabilir yöntemlerden birisi de karpuzun ağırlığını ölçmektir. ne çok büyük ne de çok küçük bir karpuz yerine orta boy ve boyuna göre ağırlığı fazla olan karpuzun su içeriği yüksek olduğundan lezzeti de fazladır.
ŞEKİL: Oval bir karpuz yerine yuvarlak ve şekilleri eşit bir şekilde dağılan karpuz, daha sulu olacağından lezzeti de ekstra olacaktır.