Kartal Belediyesinden Müdahale
Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri Çanakkale Caddesi’nde yola dökülen civa maddesini etkisiz hale getirdi.
Caddede yapılan çalışmalar doğrultusunda önce güvenlik şeridi çekilerek gerekli tüm önlemler alındı. Ardından Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars tarafından civa üzerine toz kükürt dökülerek civanın etkilerinin bertaraf edilmesi sağlandı. Civanın üzerine dökülen kükürt sayesinde civa sülfür bileşikleri haline getirilerek toplanması sağlandı. Büyük bir dikkat ve özenle yapılan çalışmalar sonrasında zararlı maddenin dezenfekte işlemleri de tamamlanarak cadde vatandaşların kullanımına açıldı. Ortam temizliğinde kullanılan maddeler de zararın dağılmaması için tıbbi atık tesislerine gönderildi.
Civa’nın etkileri ve tehlikeleri
Civa çok uçucu bir element olduğundan oda sıcaklığında kolayca buharlaşma özelliğine sahip. Zehirli bir element olduğu için sıcaklık arttıkça buharlaşma hızı artacağı için tehlike boyutu da artıyor. Herhangi bir yüzeye civa döküldüğü zaman üzerine mutlaka toz kükürt dökülmelidir. Ve oluşan karışım temizlenirken dikkat edilmelidir
Civa vücuttan atılamayan zehirli bir maddedir. Civa buharı hücre zarından kolaylıkla geçerek beyine ulaşabilme özelliğine sahip. Tüm dokulara yerleşen civa buharı zamanla dokularda birikirse dönüşümü olmayan nörolojik bulgulara da sebebiyet verebiliyor. Ve bunlar ölümle bile sonuçlanabiliyor. Zamanında tanı konulması durumunda bile uygulanacak tedavi ortaya çıkan bulguları kaldıramayabiliyor. Amerika’da civanın hamile bayanlarda ve doğacak bebeğe etkileri nedeniyle civalı termometreler yasaklanmıştır.