Kayyum ne demek?
Kayyum ne demek? Kayyum atamak ne anlama gelmektedir? soruları internette merakla araştırılmaktadır. Biz de sizler için bu merak edilenleri derledik. İşte detaylar.
Kayyum arama motorlarında sürekli anlamı merak edilip araştırılan konualrdan birisidir. Peki Kayyum ne demek? Kayyum atamak ne anlama gelmektedir? Tüm merak edilenler haberimizde.
KAYYUM NE DEMEK?
Kayyum kelimesinin sözlük anlamı: "Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse" demektir.
Kayyum kelimesinin Arapça anlamı; gökleri, yeri ve herşeyi tutan. herşeyin varlık sahibi olabilmesi için gerekeni veren. Allah'ın isimlerinden.
Kayyum bir diğer anlamı ise "cami hademesi"dir.
KAYYUM ATAMAK NE ANLAMA GELMEKTEDİR?
Kayyım veya kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse. Arapça kama kökünden gelir ve kıyam kelimesinden türemiştir. Kayyım olarak atanan kişi "kamu görevlisi" sayılır.
KAYYUM ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Kanuni kayyum
İş veya mal sahibinin rızasına bakılmaksızın, yasalarda belirtilen durumlarda tayin edilen kayyumdur.
Suç şüphesiyle kayyum tayini
Yasalarda belirtilen belirli suçları işlemekte olduğu konusunda kuvvetli şüphe bulunan şirketlere kovuşturma sürecinde kayyım atanabilir. Bu suçlar: göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, uyuşturucu ticareti, kalpazanlık, fuhuş yaptırma, kumar oynatma, zimmete mal ve para geçirme, kara para aklama, silahlı örgüt kurma, silah kaçakçılığı, casusluk, kaçakçılık ile kültür ve tabiat varlıklarına karşı işlenen bazı suçlardır.
İflasın ertelenmesi
İlgili mahkemenin, iflasın ertelenmesi talebi üzerine kayyım atamasıdır. Kayyım; şirketin faaliyetlerinin sürdürülmesi, işlerinin devam ettirilmesi, şirket mal varlığının korunması, şirketin iyileştirilmesi konularında şirketin yönetimi ve gözetimini sağlar ve bu sayede şirketin ve hissedarların yanı sıra şirket alacaklılarının da menfaatlerini korur.
Gaiplik durumu
Gaiplik (kayıplık), bir kimsenin sağ olup olmadığının bilinememesi veya yaşadığı yerin bulunamaması durumudur. Örneğin bir miras açıklandığına mirasçılardan biri bulunamıyorsa ve devletin menfaati söz konusuysa, mirasçının yerine kayyım atanabilir.
İhtiyari kayyum
Kendisinde ihtiyari hacir (kısıt) durumu bulunan reşit bir kimseye, kendi isteği üzerine atanan kayyımdır. İhtiyari hacire örnek olarak engellilik, ihtiyarlık ya da tecrübesizlik verilebilir.
KAYYUM ATAMASI NASIL OLMAKTADIR?
Kayyum atanması için yukarıda söz ettiğimiz gibi öncelikle usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlara ya da şirketlere devletin el koyması gerekir. Bundan sonra kayyum ataması gerçekleşir. Kayyum olarak atanan kişiler, mahkeme tarafından belirlenir. Mahkeme ilgili yere kayyum atamasını gerçekleştirdikten sonra atanan yönetici ya da yöneticiler makamların kendilerine verdiği yetki ve görevler dahilinde çalışmalarını yürütür. Kayyum olarak atanan kişi aynı zamanda kamu görevlisi sayılır. Genellikle kayyum olarak atanan kişi, ilgili yerleşim biriminin de en yüksek mal memuru olarak yetkilendirilir. Kayyum ile ilgili şikayetler kayyum müdürlüklerine ya da mal müdürlüğü veya defterdarlığa yapılır.
KAYYUMUN GÖREVLERİ İÇERİSİNDE NELER VARDIR?
Atanan kayyumun görevleri mahkeme tarafından belirlenir. Kayyumun görev yetkileri geçicidir. Kayyumun yetkileri atanmasına neden olan durumlarla sınırlıdır. Eğer kayyum atanması belli bir işin için istenirse, kayyumun görevi, yetkisi ve kalacağı süre, bu işe göre belirlenir. Kayyumun görevi, şirket ya da kuruluşun suç unsuru mahkeme kararıyla sabit olana kadar ya da söz konusu kuruluş, suçlamalardan aklanana kadar bulunduğu şirketi ve kurumu yönetmektir. Kayyum olan kişi, bu kapsamda her türlü kararı alarak uygulamaya geçirmek, yeni yönetimi belirlemek, suçlamalara konu olan faaliyetler varsa bunları sonlandırmakla görevlidir.
KAYYUM ATAMALARI KAÇ ÇEŞİTTE YAPILIR?
Kayyum atamaları üç çeşit yapılır. Ergin kişilerin isteği üzerine kayyum ataması olabilir. Buna ‘İstek Üzerine Kayyımlık’ denir. Vesayet makamı bazı sebeplerden veya kanunda belirtilen hallerde, bir ilgilinin isteği üzerine de kayyım atayabilir. Buna da ‘Temsil Kayyımlığı’ denir. Son olarak da vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan yerler için gereken önlemleri alır ve bazı hallerde yönetim kayyumu atar. Buna da ‘Yönetim Kayyımlığı’ adı verilir.