Kefir nedir? Faydaları nelerdir? Kefir kullanım şekili nasıl? Kefirin zararları nelerdir?

Kefir nedir? kefirin faydaları nelerdir? Kefir nasıl kullanılır? Kefir zayıflatır mı? soruları kefir kullanmak isteyen vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Ekşimsi fermente bir süt ürünü olan kefirin yapımına dair merak edilenleri sizler için araştırdık.

Kefir nedir? Faydaları nelerdir? Kefir kullanım şekili nasıl? Kefirin zararları nelerdir?

Kefir nedir? Faydaları nelerdir? Kefir kullanım şekili nasıl? Kefirin zararları nelerdir? sorularının yanıtını haberimizden öğrenebilirsiniz.

KEFİR NEDİR?

Kefir, çok eski yıllardan beri özellikle Kafkasya bölgesinde yapılan, bugün ise Avrupa ve Amerika ülkelerinde ticari amaçla üretilen süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi fermente bir süt ürünüdür.

KEFİR NASIL HAZIRLANIR?

Kefir, beyazımtrak renkte, karnabaharı andırır biçimde ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden oluşmuştur. Mayalar canlıdırlar, uygun şartlar sağlandığında çoğalırlar, sağlanamadığında ölürler. Kefir tanesinde; Torula mayaları, Saccharomyces sp., Lactococcus spp., Lactobacillus spp.,Leuconostoc spp gibi mikroorganizmalar bulunur. Bunların faaliyeti sonucu süt asidi, etil alkol ve karbondioksit meydana gelir. Kefir tanesi içerisinde bulunan mikroorganizmalardan bazıları süt şekerini parçalayarak süt asidi oluştururlar ve süt pıhtılaşır. Mikroorganizmalardan bazıları ise karbondioksit ve etil alkol meydana getirirler.

Fermantasyon sonucu kefir adı verilen hafif ekşimsi, köpüklü, alkollü ve yoğurt kıvamında bir süt içkisi ortaya çıkar. Kefir yapımında inek, koyun, keçi, manda sütleri yağlı veya yağsız olsun kullanılabilir. Eski Orta Asya'da çok kullanılan kefire, günümüzde bilhassa Kafkasya'da rastlanmaktadır.

Kefir nedir? Faydaları nelerdir? Kefir kullanım şekili nasıl? Kefirin zararları nelerdir?

KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?

Çeşitli yayınlarda kefirin iştahsızlık, uykusuzluk, verem ve böbrek hastalıklarında, bronşit ve astımda, egzama Dış deri yırtılmaları ve çatlaklar tedavisinde kullanıldığı belirtilmektedir.

Kefir pek çok ciddi hastalıktan korur

Kefir maya ve probiyotikler bakımından ferahlatılmış bir gıdadır ve sindirime yardımcı sağlıklı bakteriler içerir. Probiyotik içeren gıdaların birçok avantajları vardır ve kefir de bunların başında gelmektedir. Kefirin günlük hayata ve sağlık durumuna, çarpıcı bir şekilde katkısı vardır. Bu şifalı içeceğin faydalarından bazıları:

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Kefir, bağışıklık sistemini ve hücreleri korumaya yardımcı olan biotin ve folat gibi birçok bileşik ve besin içerir. Süt kefiri salmonella ve E. Coli gibi zararlı bakterilere karşı vücudu güçlendirir.Kefirde bulunan kefiran denilen polisakarit ayrıca kolesterolü ve kan basıncını düşürme kabiliyeti bulunmaktadır.

Kemiklerin güçlenmesini sağlar

Osteoporoz (kemik erimesi) günümüzde birçok insanın önemli bir sorunudur ve kalsiyum eksikliği ile tetiklenir. Tam yağlı sütten hazırlanan Kefirde, sütten daha fazla kalsiyum vardır. Bununla birlikte, belki de daha da önemlisi, vücuda kalsiyumu emmeye ve kemik bozulmasını durdurmaya yardımcı olan biyoaktif bileşikleri içerir. Kefirde ayrıca, kemik sağlığı için hayati önemi olduğu düşünülen K2 vitamini vardır.

Kanser tedavisinde olumlu etkiye sahiptir

Yapılan bilimsel çalışmalarda kefirin kolorektal kanser, lösemi ve meme kanseri tedavisinde tümör hücrelerini azalttığı bulunmuştur. Kefirde bulunan iyi bakteriler kanserin neden olduğu tümörlerin büyümesini engelleyebilmektedir. Probiyotikler, vücuttaki belirli bileşikleri karsinojenlere dönüştüren enzimleri yavaşlatabilirler. Ayrıca bir antioksidan görevi görebilir ve kansere karşı bağışıklık sistemini koruyabilir.

Sindirimi ve IBS ile mücadeleyi destekler

Kefirsütü ve kefiryoğurdu, bağırsaktaki dengenin eski haline getirilmesine yardımcı olur ve İrritabl bağırsak sendromu, Crohn ve ülser gibi gastrointestinal hastalıklarla mücadelede etkilidir.Kefirdeki probiyotik, antibiyotik kullandıktan sonra oluşan ishal ya da kabızlık gibi bağırsak sorunlarının düzelmesine de yardımcı olmaktadır. Ayrıca hazımsızlık ve mide ülseri gibi rahatsızlıklarda da oldukça etkilidir.

Kefir nedir? Faydaları nelerdir? Kefir kullanım şekili nasıl? Kefirin zararları nelerdir?

Alerjileri iyileştirir

Alerjilerin ve astımın çeşitli biçimleri, vücuttaki iltihaplanma sorunlarıyla alakalıdır.Kefirin içerisinde bulunan canlı mikroorganizmalar, bağışıklık sisteminin alerjik reaksiyonları doğal olarak bastırmasına yardımcı olur. Bazı bilim adamları, bu alerjik reaksiyonların bağırsakta iyi bakterilerin eksikliğinin bir sonucu olduğuna inanmaktadır.

Kefirin cilde faydaları

Bağırsakların doğal dengesi bozulduğunda sivilce, sedef, kızarıklıklar ve egzama gibi her türlü soruna neden olacak belirtiler ortaya çıkabilir. Kefirin içeriğinde bulunan probiyotik, bağırsakları güçlendirerek cildi destekler, kalitesini arttırır ve cilt üzerinde oluşan yaraların iyileşmesini hızlandırır.
Laktoz intoleransı semptomlarını iyileştirir

Birçok süt ürününde bulunan iyi bakteri, sağlıklı bir bağırsak ve vücut için gereklidir. Fakat laktoz intoleransı olan insanların vücudu sütü iyi sindiremezler ve rahatsızlık hissederler. Fakat kefirdeki etken madde laktozu laktik aside indirgeyerek sindirmeyi kolaylaştırır. Ayrıca, süte göre çok daha besleyicidir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡