Kene Isırığı nasıl anlaşılır? Kene Nasıl Çıkartılır?
Kene Isırması - Cemrelerin tümünün düşmesiyle havalar ısınmaya başladı.Tabiatın canlandığı bugünlerde bir çok kişi şimdiden piknik yapmanın hayalini kurmaya başladı bile piknik kültürü olan bir millet olarak yazın sıcaklarında kendimizi ormanlıklara atıp
Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 13 yılda 2002-2015 yılları arasında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedeniyle 469 kişi hayatını kaybetti. Yine 13 yılda 9 bin 787 kişiye KKKA bulaştı, tedavi edildi. En fazla ölüm ve vaka 2009 yılında bin 318 olarak tespit edildi. En fazla ölüm olayı ise 63’er ölüm ile 2008 ve 2009 yıllarında oldu.
Son yıllarda Türkiye'nin başına bela olan kene böcekleri havanın ısınmasıyla tekrar gündeme gelmeye başladı. Piknikçilerin son yıllarda korkulu rüyası olan kenenin bazı türleri geçtiğimiz yıllarda bir çok kişinin ölümüne sebep olmuştu. Kırım kongo kanamalı ateş hastalığı olarak ortaya çıkan kene ısırığı kısa süre içerisinde ısırdığı kişiyi zehirleyerek ölümüne sebebiyet veriyor.
Türkiye'de araştırmalara göre 32 tür kene bulunduğu ve bunlardan sadece 1 tanesinin ölüme sebebiyet verdiği şuana kadar belirlenmiştir. Daha çok hayvanların üzerine yapışan keneler kırım kongo kanamalı hastalığı ortaya çıkmadan önce sadece parazit olarak görülüyor ve deriye yapışmasında herhangi bir sakınca görülmüyordu.
Son yıllarda ortaya çıkan tehlikeli kene türü insanların tabiattan tamamen uzaklaşmasına sebep olmasada büyük ölçüde korkuya sebep olmuştur. Henüz tam olarak aşısı bulunmayan kırım kongo keneleri vücuda yapıştığı takdirde derhal bir sağlık kuruluşuna başvuru yapmak gerekiyor.
“Kenenin ısırması durumunda en yakın hekime başvurulmalıdır"
Kenenin ısırması durumunda en yakın hekime başvurulması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Gezer,” Kene ısırması durumunda mümkünse en yakın sağlık kuruluşuna başvurup eğitimli bir sağlık personelinin keneyi usulüne uygun olarak çıkarması önerilir. Hastalık bulaşma riski kenenin vücutta kaldığı süre ile doğru orantılı olduğundan kene en kısa zamanda çıkarılmalıdır.
Vücuda yapışmış keneler, hijyen ortamı sağlanıp eldiven giyildikten sonra ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla, vida çıkarır gibi sağa sola çevrilerek çıkarılmalı. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır" şeklinde konuştu.
Kene ısırığı resmi
Kuluçka Süresi Ne Kadardır?
Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür; bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir. Enfekte kan, ifrazat veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5-6 gün, en fazla ise 13 gün olabilmektedir.
Belirtileri Nelerdir?
Ateş
Kırıklık
Baş ağrısı
Halsizlik
Kanama pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu;
Yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık,
Gövde, kol ve bacaklarda morluklar
Burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülür
Ölüm karaciğer, böbrek ve akciğer yetmezlikleri nedeni ile olmaktadır.
Kene Nasıl Çıkartılır?
Kenenin üzerine hiçbir şekilde kimyasal madde dökmeyin, bunu yaparsanız kene rahatsız olup sizi bırakabilir fakat bu esnada emdiği kanın bir kısmını kusar, midesinden gelen tehlikeli virüs ve mikroplar vucudunuza bulaşır.
Ucu ince bir cımbız yardımıyla, kenenin vucudunuza en yakın noktasından(kan emdiği hortum) nazikce ve sağlam bir şekilde kavrayın.
Sakın kenenin vucuduna dokunmayın, bu emdiği kanı geri boşaltmasına yol açar
Kene çıktıktan sonra ısırılan yeri alkol, yoksa sabun ile temizleyin.
Keneyi uygun bir şekilde saklayın. Gerekirse tanımlama için gerekli olabilir. Keneyi öldürmek için ezmeyin, patlamasına neden olabilir.
En yakın zamanda bir sağlık kuruluşundan yardım isteyin, kontrol yaptırın.