Kent ve hayvan

Pendik Belediyesi, başı boş dolaşan sokak hayvanlarına ve evcil hayvanlardan insanlara geçen hastalıklara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen “Kent ve hayvan” konulu değerlendirmetoplantısına ev sahipliği yaptı

Kent ve hayvan

Pendik Belediyesi, başı boş dolaşan sokak hayvanlarına ve evcil hayvanlardan insanlara geçen hastalıklara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen "Kent ve hayvan" konulu değerlendirmetoplantısına ev sahipliği yaptı. 14 belediyeden veteriner işler müdürlerinin ve alanında uzman konukların katıldığı ve moderatörlüğünü Pendik Belediye Başkanı ve aynı zamanda enfeksiyon uzmanı Dr. Salih Kenan Şahin’in yaptığı toplantıda, hayvan sahiplerinin ve yerel yönetimlerin dikkat etmesi gerekenkonular müzakere edilip tartışıldı. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Dodurka, dünyada 600 milyon sokak köpeğin bulunduğunu, bunun büyük bölümünün ABD’de yaşadığını belirtti. ABD’nin en fazla sokak köpeğine sahip olmasının yanında ‘en fazla köpek öldüren ülke’konumunda da olduğunu söyleyen Prof. Dodurka; "ABD’de köpek çok ama öldürmede çok. Her yıl bakım evine giren 8-10 milyon köpeğin yüzde 97’si öldürülüyor. Bu sayıya öldürülen ev hayvanlarını da eklerseniz sayı 10-12 milyonu buluyor."dedi.
    
"Keneye karşı ilaçlama boşuna yapılıyor."
Öte yandan altı saat süren toplantıda dikkat çeken başka bir değerlendirmeyi de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. Recep Öztürk yaptı. Kenelere karşı çeşitli mekanlarda yapılan ilaçlamaların gereksiz olduğunu belirten Öztürk, teknik olarak ilaçlamanın hiçbir işe yaramadığını, aksine doğaya zarar vermesinin yanı sıra ekonomik kayba neden olduğunu söyledi. Konuşmasında kene ve benzeri salgınlara karşı önlemlerin çok iyi düşünülerek alınması gerektiğini vurgulayan Öztürk; "Bu tür hastalıklara karşı alınan önlemlerin çoğu ticari gayelerle yapılıyor. İşe yarayıp yaramadıkları sorgulanmalı" dedi.
Hayvanlardan insanlara yaklaşık 250 hastalık geçiyor, bunlardan 50’si Türkiye’de de görülüyor. İşte o hastalıklar.

    Anthrax (Şarbon) Bacillus anthracis: Sıcak kanlı hayvanların bulaştırdığı hastalığı insanlar derilerinden, solunum yolu veya yiyecekler vasıtasıyla alabiliyor. Hastalık insanda akciğerlerde ödem,deride püstül, iç organlarda kanama, aşırı bitkinliğe neden oluyor.
    Brucellosis (Yavru atma): Hasta olan sığır, koyun, keçi gibi hayvanların sütleri, diğer atık ve salgılarına doğrudan temas yoluyla bulaşan hastalık, insanda dalgalı ateş, terleme, halsizlik ve kas ağrıları ile seyreder. Hastalık, erkeklerde kısırlık, kadınlarda düşüğe neden olabilir.
    Clostridial Disiase (Tetanoz): Memeliler, kuş ve balıktan insana bulaşan hastalığın insanlar için en büyük tehlikesi yara enfeksiyonu. Bakteri, gıdalar üzerinde ürediği zaman gıda zehirlenmesine yol açıyor.
    Leptospirosis (Sarılık, Yavru Atma): Evcil ve vahşi hayvanlardan enfekte olmuş hayvanların idrarı, kontamine olmuş toprak ya da suyla geçen bulaşıcı hastalık, insanlarda deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyrediyor.
    Listeriosis: İnsanda deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyreden bulaşıcı hastalık.
    Lyme Disease: Geyik, köpek ve fareden kene ısırığı ile geçiyor.
    Psittacosis (Papağan Hastalığı): Muhabbet kuşu, güvercin, papağan,hindi, ördek ve kazların dışkısından yayılan tozların solunmasıyla insana bulaşan hastalık deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyrediyor. Hastalık bulaşıcı.
    Salmonellosis: Kanatlı, domuz, sığır, at, köpek, kedi, vahşi hayvanlar ve kuşların dışkısıyla kontamine olmuş pişmemiş gıdaların sindirimi ile bulaşan hastalık insanda deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyrediyor ve bulaşıcı.
    Tetanoz (Kazıklı Humma): Ot yiyenlerin dışkısıyla kontamine olmuş topraktan, etkenin yaraya bulaşmasıyla insana geçen hastalık insanda deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyrediyor. Hastalık bulaşıcı.
    Tuberkuloz (Verem): İnsanda deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyreden bulaşıcı hastalık sığır ve maymunlardan sindirim ve solunum yoluyla geçiyor.
    Infectious hepatitis A-virus: Maymunlardan direkt temas yoluyla insana geçen hastalık, karaciğer ve dalakta büyüme, kaslarda ağrı, bitkinlik, ateş ve sarılığa yol açıyor.
    İnfluenza (Grip): Domuz, fare, köpek ve kuşlardan direkt temasla insana geçen hastalık, halsizlik, ateş, öksürük, nezle ve başağrısına neden olur. Salgın şeklinde seyredebilir.
    Rabies (Kuduz): Beyinde öldürücü tahribat yapan akut hastalık etçiller ve yarasalardan hasta hayvanın ısırmasıyla ve solunum yoluylabulaşıyor.
    Toxoplasmosis: Kedilerin dışkılarında bulunan parazit yumurtalarından bulaşan hastalık kadınlarda erken doğuma neden olabiliyor.
    KKKA
    SARS
    Domus Gribi

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡