Kepekli Havuçlu Kek nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir?
Kepekli Havuçlu Kek nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir? Kepekli Havuçlu Kek Tarifi Hazırlanışı ve püf noktaları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz?
Bugün sizlerle Kepekli Havuçlu Kek nasıl hazırlanır, Kepekli Havuçlu Kek yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Kepekli Havuçlu Kek için Malzemeler:
1 su bardağı zeytinyağı 1 ½ su bardağı şeker (ya da 1 bardak agave şurubu) 4 yumurta (oda ısısında olmasına dikkat edin) 2 ½ bardak kepekli un 1 paket kabartma tozu 1 paket karbonat 1 paket vanilya 1 çay kaşığı tuz 2 çay kaşığı tarçın varsa bir tutam muskat ½ su bardağı ceviz 2 su bardağı rendelenmiş havuç
Kepekli Havuçlu Kek Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Şeker ve yağı yüksek hızda dikkatlice 2 dk boyunca karıştırın. Yumurtaları teker teker ilave edin ve yüksek hızda 2 dk karıştırın. Kalan malzemeleri sırasıyla eklemeye ve karıştırmaya devam edin. Sıra havuca geldiğinde mikseri yavaşa alın ki parçalar sulanmasın. Sonra tüm malzemeyi bir de spatula ile bir kaç kez döndürün. Harcı yağlanmış kek kalıbına boşaltarak, 180 C derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin. Süre dolarken son dakikalarda mutlaka bir kürdanı kekin belli yerlerine daldırıp çıkartın, eğer kürdanda harç kalmıyorsa kek pişmiş demektir. Zaten bir kaç denemeden sonra bu kürdan işini siz de çözeceksiniz. Süre sonunda keki fırından çıkartın ve oda sıcaklığında soğumasını bekleyin, sıcakken keserseniz hala pişme işlemi devam edeceğinden hamurumsu bir kıvam tadacaksınızdır.
Hamur işi pişirmenin Püf Noktaları
İlk olarak, güzel bir iş çıkarmak istiyorsanız mutlaka taze ürünler kullanmalısınız. Kullanacağınız ürün ne olursa olsun (un, nişasta, kabartma tozu, yumurta vb.) son kullanma tarihlerini mutlaka kontrol edin. Son kullanma tarihi geçmiş ya da yakın olan ürünleri kesinlikle kullanmayın.
Un ve nişasta gibi toz ürünlerin topak topak olmasını istemiyorsanız, elekten geçirmeyi unutmayın. Elekten geçirdikten sonra toz ürünleri daha kolay karıştırabilir ve topak topak olmalarını engelleyebilirsiniz.
Poğaça yaparken kullanacağınız su ve süt, ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalı. Her zaman ılık su ve süt kullanmalısınız.
Pasta ya da keklerde kullanacağınız dondurulmuş ürünler dışında her şeyin oda sıcaklığında olması gerekir.
Çok keskin ve ekşi kokulu mayaları kesinlikle kullanmayın.
Börek yapmakta kullandığınız yufkaları süt ile ıslatırsanız, böreğiniz çok lezzetli olacaktır.
Yumurtadan hoşlanmayanlar, böreğin üstünü yumurta yerine yoğurt ile kızartabilirler. Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ ile karıştırıp böreğin üzerine sürebilirsiniz. Sonucuna inanamayacaksınız.
Kekin güzelce kabarması için margarin (ya da tereyağı) ve şekeri iyice çırpmalısınız. Kullandığınız malzemeler yine oda sıcaklığında olsun.
Portakal, greyfurt ya da limon gibi meyvelerin suyunu sıktıktan sonra kabuklarını ufak ufak doğrayın ve buzluğa atın. Kek ve pasta yaparken bu ufak parçaları çok güzel bir lezzet katacaktır.
Sebzeli börek yapmak istiyor ancak iç harcın çok cıvık kalmasını istemiyorsanız, iç harcına biraz un serpin. Un, sebzenin fazla suyunu alacaktır. Sebzeler de hamura yapışmayacak ve daha lezzetli olacaktır.
Yufka böreğini fırına vermeden önce bir yumurta ve bir şişe maden sodasını iyice çırpın ve hamurun üzerine sürün. Börek, çok daha kabarık ve yumuşak olacaktır.
Pişen keki fırından çıkardıktan sonra 10 – 15 dakika kadar uslak bir bezin üzerinde bekletir ve kalıbı ters çevirirseniz, keki kalıptan çok rahat bir şekilde çıkarabilirsiniz.
Kek kalıbının yanmaması için kalıbın altına biraz tuz ekleyebilirsiniz.
Kurabiyeler piştikten sonra fırından hemen çıkarın. Çünkü kurabiyeler tepside soğursa yapışır ve parçalanırlar.
Kekin içerisine eklediğiniz meyve, meyve parçacıkları ya da şekerlemelerin hamur dibine çökmesini engellemek istiyorsanız hamura az miktarda mısır unu ekleyebilirsiniz.