Kerç Boğazı nerede? Kerç Boğazı sorunu nedir?
Akşam saatlerinde Kerç Boğazı'ndan hareket eden ve Tanzanya bayraklı oldukları ifade edilen 'Kandiy' ve 'Maestro' isimli gemilerde kısa süre sonra patlama ve ardından yangın çıktı. Olayın ardından Kerç Boğazı nerede? Kerç Boğazı sorunu nedir? soruları araştırılmaya başlandı.
Akşam saatlerinde Kerç Boğazı'ndan hareket eden ve Tanzanya bayraklı oldukları ifade edilen 'Kandiy' ve 'Maestro' isimli gemilerde kısa süre sonra patlama ve ardından yangın çıktı. Olayın ardından Kerç Boğazı nerede? Kerç Boğazı sorunu nedir? soruları araştırılmaya başlandı.
KERÇ BOĞAZI NEREDE?
Kerç Boğazı Karadeniz ile Azak Denizi'ni birleştiren deniz geçidi, boğaz.
İlk ve Ortaçağ boyunca, su yollarını birleştiren önemli bir ticari yol işlevi görmüştür. MÖ 8. yüzyıldan başlayarak, Kerç Boğazının iki yakası boyunca Grek ticaret kentleri (koloniler) kurulmuştur. Bunların en önemlileri boğazın batı yakasında bulunan ve Bosporos Krallığı'nın başkenti de olan Panticapaeum ile güneyindeki Nymphaion, doğu yakasında da Phanagoria ve Hermonassa idi.
Kerç Boğazı, daha sonra birçok kez el değiştirdi. 1783'te Kırım Hanlığı'nın lağvedilip topraklarının Rusya'ya ilhak edilmesi sonucu, tamamıyla Rus denetimine girdi. Sovyetler döneminde, Rus SFS Cumhuriyetine bağlı bir oblast olan Kırım, 1954'te Ukrayna SSC'ye verildi. 1991 yılı sonunda Sovyetler'in dağılması üzerine, Kerç Boğazının batı yakası Ukrayna, doğu yakası da Rusya Federasyonu sınırları içinde kaldı. 2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhakı sonucu boğazın kontrolü tekrar Rusya'ya geçti. Boğazın iki yakası arasında inşaatı devam eden Kerç Boğazı Köprüsü'nün Aralık 2018'de hizmete girmesi ile yeni bir boyut kazandı
Rusya ve Ukrayna arasında gerilime neden olan olayın ilk fitili Kırım'da ateşlendi. 2014 yılında Rusya'nın Kırım topraklarını kendine kattığının duyurulmasının ardından süreç başladı. Dün sabah saatlerinde Rus savaş gemileri tarafından açılan ateş ile Karadeniz'de gerginlik yeniden yükseldi. Karadeniz'e açılan kapı olarak bilinen Kerç Boğazı üzerine inşaa edilen köprü'nün yapımı bu yılın Mayıs ayında tamamlanmıştı.
KERÇ BOĞAZI SORUNU
Rusya, 16 Mart 2014'te Kırım'ı topraklarına kattı. Ardından 16 Mart 2014’te yapılan ve yaklaşık 250 bin Müslüman Kırım Tatarı'nın boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmişti.
Yüz binlerce Kırım Tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından anayurtları olan Kırım'dan sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.
Azak Denizi ve Kerç Boğazı 2003 tarihli bir anlaşma ile Ukrayna ve Rusya'nın ortak karasuları olarak belirlenmiş olsa da, Moskova'nın Kırım'ı ilhak etmesiyle boğazın ve iç denizin giriş ve çıkış kontrolü tamamen Kremlin'in eline geçmiş durumda.
Rusya, Kerç Boğazı üzerine inşa ettiği köprünün açılışını ise bu yılın Mayıs ayında yaptı.
Batılı ülkeler, Kırım'ın ilhakı nedeniyle Moskova yönetimine yıllardır yaptırım uyguluyor.