Kırşehir’de maske takmak zorunlu mu? Kırşehir maske zorunluluğu var mı?
Korana virüs salgınından korunmada maske, mesafe ve hijyen ön plana çıkıyor. Bu bağlamda bazı illerde maske zorunlu hale getirilmişti. Peki Kırşehir’de maske takmak zorunlu mu? Kırşehir maske zorunluluğu var mı? Maske takmak hangi illerde zorunlu? Bu soruların yanıtları haberimizde.
Kırşehir’de maske takmak zorunlu mu? Maske takmak hangi illerde zorunlu? google de en çok aranan içeriklerin başında geliyor. Sağlık Bakanlığı bilim kurulu üyeleri bu konuda uyarıyor.
1 Haziran itibariyle normalleşme adımları bir bir uygulanırken, bazı yasakların geri gelebileceği ve bazı yeni tedbirlerin alınabileceği söyleniyordu. Bu kapsamda 17 Haziran’da İstanbul, Bursa, Ankara gibi büyükşehirlerde sadece kapalı alanlarda olan maske takma zorunluluğu, açık alanlara da getirildi. Böylece 81 ilden oluşan Türkiye’nin 50 ilinde maske takmak zorunlu hale geldi.. Peki başka hangi illerde maske takmak zorunlu? Hangi illerde maske takmak zorunlu değil? haberimizde aktarıyoruz.
Kırşehir’de Maske takmak zorunlu mu?
Hayır!.. Kırşehir'de maske takmak zorunlu değildir. Maske zorunlu olduğu illeri sayfayı aşağı kaydırırarak öğrenebilirsiniz. Kırşehir valiliği veya merkezi hükümet bu konuda bir yasak getirirse haberimiz yeniden güncellenecektir.
Maske takmak hangi illerde zorunlu?
- Adıyaman,
- Ağrı,
- Ankara,
- Afyonkarahisar,
- Amasya,
- Ardahan,
- Aydın,
- Balıkesir,
- Bartın,
- Batman,
- Bolu,
- Burdur,
- Bursa,
- Denizli,
- Diyarbakır,
- Düzce,
- Elazığ,
- Erzurum,
- Eskişehir,
- Gaziantep,
- Giresun,
- Iğdır,
- Isparta,
- İstanbul,
- Kahramanmaraş,
- Karabük,
- Kayseri,
- Kırklareli,
- Kocaeli,
- Konya,
- Kütahya,
- Malatya,
- Mardin,
- Muğla,
- Muş,
- Nevşehir,
- Rize,
- Osmaniye,
- Sakarya,
- Siirt,
- Sivas,
- Sinop
- Şanlıurfa,
- Şırnak,
- Tokat,
- Tunceli,
- Uşak,
- Yalova,
- Zonguldak,
- Bitlis
Maske takmak virüsten korur mu?
ABD merkezli bilim haberleri sitesi Live Science'a konuşan Vanderbilt Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Dr. William Schaffner, sıradan ameliyat maskelerinin koronavirüse karşı etkili bir koruma sağlamadığını söylüyor.
Maske koronavirüs bulaşmasını engeller mi?
Sağlık uzmanları bu soruyu "Hayır" diye yanıtlıyor. Robert Koch Enstitüsü (RKI) yüz ve burnu kapatan maskelerin sağlıklı insanlara virüs bulaşmasını engellediğine ilişkin kesin bir verinin bulunmadığını açıkladı. Birmingham Üniversitesi'nden tıp profesörü KK Cheng'e göre de maskelerin koruyucu özelliği yok. Uzman, "Çok sayıda insan maske takmanın kendilerini koruyacağını sanıyor. Oysa bu yolla kendilerinden başkalarına bulaşma riskini azaltmış oluyorlar" diyor.
Bu durumda maske takmanın bir anlamı var mı?
RKI Başkanı Lothar Wieler'e göre eğer kişi virüs taşıyorsa, hastalığı başkalarına bulaştırmamak için maske takması mantıklı bir davranış olur. Prof. Cheng ise maskenin, hastalık belirtisi göstermeyen, ancak koronavirüs taşıyan kişilerin bunları başkalarına bulaştırmalarında önleyeci olacağını belirterek, "Bazı hastalar semptom göstermeden başkalarına da bulaştırabiliyor" diye uyarıda bulunuyor.
BG Corona Schutzmasken weltweit
Başka hangi alternatifler var?
Berlin Charité Hastanesi'nde görev yapan Virolog Christian Drosten'e göre ağız ve burnu kaplayacak şekilde esneyen bir atkı ya da kumaş da koruyucu olabilir. Alman NDR radyosunda katıldığı bir programda bilgi veren Drosten, atkı veya diğer kumaşların ağız ve burnu örtecek şekilde birkaç kat yüze sarılmasını tavsiye etti. Drosten, bu yöntem sayesinde kişinin hapşırması ya da öksürmesi halinde etrafa olası virüslerin saçılmasının önüne geçilmesinin mümkün olabileceğini kaydetti.
Maske takmanın dezavantajları var mı?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamalara göre maske taşımak insanlarda yanlış bir korunma algısına yol açabilir. Kişiler maske takmak suretiyle virüslere karşı korunduklarını sanarak, aslında hastalanma risklerini artırabilirler. DSÖ bu nedenle maske takanların genel hijyen kurallarını ihmal etmemelerini, sürekli ellerini yıkamalarını, sosyal mesafeyi korumalarını ve risk grubundaki insanlardan uzak durmalarını öneriyor.
İSTANBUL, ANKARA VE BURSADA MASKE ZORUNLU OLDU
Maske takma zorunluğu son olarak Kırşehir için de uygulamaya konuldu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, açık alanlarda maske takmanın zorunlu hale getirildiğini açıkladı.
ANKARA
Ankara Valiliği’nden yapılan açıklama şu şekilde; Bilim Kurulunun önerisi ve UHK kararınca Ankara ili içinde cadde, sokak, açık alanlar ile toplu bulunulan kapalı mekanlarda maske takma zorunlu kılınmıştır. Karara aykırı davrananlar hakkında ilgili mevzuatta belirtilen yaptırımlar uygulanacaktır.
BURSA
Bursa Valiliği’nden yapılan açıklamada; “İl Hıfzıssıhha Kurulumuzun 17.06.2020 tarih ve 84 sayılı kararı ile; İlimizde 21.05.2020 tarih 57 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurul Kararı ile 17 ilçe ve bu ilçelere bağlı adreslerde tıbbi/bez maske kullanımı zorunluluğu,16.06.2020 tarih 83 nolu İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile
Maske kuralı sonrası İstanbul’da ilk sabah
Maske takmak tüm şehirlerde zorunlu olacak mı?
"Maske zorunluluğundan haberim yok" dedi, kimliğini bırakıp gitti!
MASKE TAKMAMA CEZASI NE KADAR?
Maske takmanın zorunlu olduğu illerde maskesiz olarak sokağa çıkmanın cezası 3 bin 150 TL'dir.
Konuya ilişkin İçişleri Bakanlığının aldığı karar şöyle:
"Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282'nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılacağı hususu kamuoyuna saygı ile duyurulur."
282'inci maddenin içeriği:
"Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, iki yüz elli Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir"
Bu kanun maddesindeki idari para cezası miktarları 2009 yılı miktarlarıdır. 2020 yılı itibariyle, bu maddede yer alan idari para cezaları 789 TL'den 3 bin 180 TL'ye kadar olarak uygulanacaktır.