Kısıtlı seçmen ne demektir? Kısıtlı seçmenler kimlerdir?
"Kısıtlı seçmen nedir?" bir başka deyişle "Kısıtlı seçmen ne demek?' sorularının cevapları internet üzerinde araştırılıyor. Peki Kısıtlı seçmen ne demek? Kısıtlı seçmenler kimlerdir? Kısıtlı seçmen oy kullanabilir mi? Soruların cevabı haberimizde.
Yüksek Seçim Kurulu, AK Parti'nin talebi üzerine İstanbul seçimlerine ilişkin 41 bin 132 seçmenin araştırılmasına karar verdi.
YSK'nın bu kararı, AK Parti'nin kısıtlı seçmen iddiası üzerine alındı.
YSK'nın memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin de araştırılmasına karar verdiği öğrenildi.
Bu durum birçok vatandaşın "Kısıtlı seçmen ne demek?' sorusunun cevabını internet üzerinde araştırmasına neden oldu. Peki Kısıtlı seçmen ne demek? Kısıtlı seçmenler kimlerdir? Kısıtlı seçmen oy kullanabilir mi? Detaylar haberimizde...
KISITLI SEÇMEN NE DEMEK? KISITLI SEÇMENLER KİMLERDİR?
Kişiliğe bağlanan hukuki sonuçlar ile kişilerin hak ve fiil ehliyetlerini düzenleyen temel kanun olan 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, çeşitli maddelerinde “kısıtlı” olmaktan söz etmekte ve 404. ve devamındaki maddelerinde kısıtlılığı; “Vesayeti Gerektiren Haller” başlığı altında düzenliyor. Buna göre, reşit olmayan (18 yaşından küçük olan) şahısların velayet veya vesayet altında bulunma zorunlulukları bir tarafa bırakılırsa, Türk Medeni Kanunu açısından kısıtlılık, aşağıdaki 4 halde mümkündür:
1) Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı (TMK.m. 405),
2) Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim (TMK.m. 406),
3) Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkum olma durumu (TMK.m. 407),
4) İlgilinin geçerli nedenlere dayanan talebi (TMK.m. 408).
Yukarıda sayılan bu dört durumdan bir veya birkaçının varlığı halinde, Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre ilgili şahsın belli işlemleri tek başına yapma yetkisi kısıtlanır ve kendisine, bu işlemleri onun yerine yapması için bir “vasi” veya “kayyım” atanır.
KISITLI SEÇMEN OY KULLANABİLİR Mİ?
Akıl sağlığı ve ya akıl zayıflılığı nedeniyle iş göremez hale gelen erginler kısıtlı seçmen olarak kabul edilir ve bu sebeplerden ötürü kısıtlı seçmen oy kullanamaz. Öte yandan bazı cezaevinde yatan bazı hükümlüler de durumlarına göre kısıtlanır bu sebepten dolayı oy kullanamazlar.