Kist Nedir | Dilay Çetinçay'ın Ölüm Sebebi Kist Nasıl Bir Hastalık
Henüz 28 yaşında hayatını kaybeden güzel oyuncu Dilay Çetinçay herkesi yasa boğdu. Peki ufak bir operasyon için gittiği hastaneden neden çıkarılamadı, Çetinçay'ın ölümüne sebep olan "Kist" nedir, kaç yaşında görülür, ölümcül müdür? Detayları haberimizden
Ekranların güzel ve genç yüzü Dilay Çetinçay geçirdiği ameliyattan hemen sonra yaşamını yitirdi. Henüz 28 yaşında olan güzel oyuncu Çetinçay'ın ölümünün ardından ihmaller olduğu konuşulurken, kist olduğu için ameliyata alındığı ancak ardından yeterli müdahale yapılmadığı iddia ediliyor. Peki kist ölümcül müdür, belirtileri nelerdir? İşte merak edilen detaylar..
KİST NEDİR, DİLAY ÇETİNÇAY'IN ÖLÜM SEBEBİ
Kistler, içi su dolu keseciklerdir. Etrafı zar şeklinde kist duvarı ile çevrilidir. Yumurtalık kistleri çoğunlukla zararsızdırlar. Yumurtalıklar normal adet gören bayanlarda yapısal yumurta kisti geliştirirler. Adetin bitmesi ile yumurtalıkta bulunan yumurta hücrelerinden biri büyümeye başlar ve kist halini alır. Bu kiste “folikül” adı verilir. Adetin ortalarında bu kist patlayarak içerisinde bulunan yumurta hücresi tüplere atılır.Bu patlama esnasında çoğu zaman karın içine çok az bir kanama olur ve vücud bu kanamayı kendisi sınırlandırır.
Bu esnada bazı bayanlar adetin ortasında olan kanama nedeni ile kasık ağrısı bazende hafif lekelenme şeklinde vajinal kanamalarının olduğunu fark ederler. Bu durum; doğal, olması gereken, yumurtlamayı gösteren bir işarettir. Korkmaya gerek yoktur. Çoğu zaman saatler içinde kanama ve ağrı ortadan kalkar. İşte bu yakınmaların görüldüğü günlerde birliktelik olursa gebelik şansı yüksek olacaktır.
Nadiren vücut yumurta hücresinin tüpe atılması esnasında oluşan kanamayı durduramaz. Ve kanama devam eder. Bu iç kanama durumunda hastanın tansiyonu düşer, nabzı hızlanır, soğuk soğuk terler, gözü kararır, şiddetli kasık ağrısı olur ve kendini kötü hisseder. Bu duruma “Over Kist Rüptürü “adı verilir.
Bu tür yakınmalar varsa hasta en yakın zamanda bir sağlık kuruluşuna getirilmelidir. Hasta kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirilir. Ultrason ile içerideki kanama miktarı belirlenir. Kan sayımı yapılarak ne kadar iç kanama olduğu saptanır. Yaşam tehlikesi yoksa, hastanede takip edilebilir. Bu takip esnasında yakınmalarının artıp artmadığı izlenir. Kan sayımı tekrarlanarak kanamanın devam etmediği incelenir.
Kanama sürüyorsa hemoglobin, hemotokrit adı verilen kan değerlerinde düşme görülecektir. Acil bir ameliyat ihtimaline karşın hastanın ağızdan bir şey yiyip içmemesi gerekir. Sıvı ihtiyacı serum tedavisi ile giderilir. Takipleri esnasında durumu kötüleşen hemoglobin , hemotokrit değerlerinde düşme saptanan hastalarda kanamayı kontrol altına almak için hastaya anestezi verilir. Göbek deliğinden bir kamera ile girilerek laparoskopi denen işlem gerçekleştirilir. Açık ameliyat tercih edilmez.
Diğer yandan bazen yumurta içeren folikül adı verilen kistler patlamaz ve aşırı büyüyen yumurtalık kistlerine dönüşür. Normalde folikül adı verilen kistler yaklaşık 2 cm çapa erişince patlar, içerisindeki yumurta tüpe atılır. Geride kalan boş folikül, “ Korpus Luteum” adı verilen yapıya dönüşür. Bu yapınında ameliyatla alınmasına gerek yoktur. Normal bir yapıdır.
Yumurtalık Kisti Tanısı nasıl konulur?
Genellikle jinekolojik muayene esnasında tesadüfen tanı konulur. Vajinal yolla veya karından yapılan ultrasonografi ile değerlendirme çoğu zaman kistin tipi ve kötü huylu olup olmadığı hakkında bilgi verir.
Nadiren bilgisayarlı tomografi, MR gibi ileri tetkiklere ihtiyaç olur.
Kistin iyi huylu ya da kötü huylu olduğunun ayırımında kanda tümör testleri yapılabilir. Yumurtalık kistlerinin çoğu iyi huyludur. Bu tümör testlerinden Ca-125 özellikle yumurtalık kanserlerinde ve endometrioma denilen iyi huylu çikolota kistlerinde yükselebilir.
Tüm bu değerlendirmelerle tanı konulamamışsa laparoskopi deilen işlemle anestezi verilerek bir kamera vasıtası ile kist değerlendirilebilir
Yumurtalık kistleri çoğu zaman belirti vermezler. Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri veya birkaçı bir arada görülebilir;
-Adet düzensizliği, lekelenme veya adet görememe
-Ağrılı adet görme
-Kasıklarda ağrı
-İlişki esnasında ağrı
-Karında şişlik
-Göğüslerde dolgunluk
-İdrar ve barsak şikayetleri
-Kilo alma
-Bulantı, kusma
-Tüylenme artışı
-Gebe kalamama
-Ani şiddetli keskin karın-kasık ağrısı
Gittiği hastanede kurtarılamayarak hayatını kaybeden ünlü oyuncunun ani ölümüyle ilgili hastane hakkında ve doktorlarla ilgili soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma neticesinde çıkan sonuçlar tüyler ürperticiydi. Dilay Çetinçay’ın ölümüne doktor ihmalinin sebep olduğu iddia edildi.
AMELİYATIN ARDINDAN FENALAŞTI
Bilgisayar mühendisi olan ve oyunculuk kariyerinde başarılar elde eden ünlü oyuncu Dilay Çetinçay Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden birinde ürün geliştirme sorumlusu olarak görev alıyordu. Dilay Çetinçay kısa bir süre içerisinde dizi filmlerine de katılarak ekranların aranan simalarından biri olmayı başarmıştı. Genç kız kadın hastalıkları rahatsızlığı için gitmiş olduğu hastanede tedavisinin ardından fenalaştı. Yakınları Dilay Çetinçay’ın basit bir kist ameliyatı olduğunu belirtiyorlar.
ACILI BABA: MÜDAHALE EDİLSEYDİ ŞİMDİ ARAMIZDA OLACAKTI
Operasyondan sonra odaya aldıklarında şoka girmiş ve bir saat klinikte kendine getirmeye çalışmışlar. Etrafında bir sürü hastane var o kadar beklenmeden zamanında herhangi bir hastaneye kaldırılsa belki hayatta ve aramızda olacaktı" dedi. Acılı babanın başvurusu üzerine klinik ve doktor hakkında soruşturma başlatıldı.
ZAMANINDA MÜDAHELE EDİLSEYDİ ÖLMEYECEKTİ
Ameliyatı yapılan oyuncu fenalaşmasının hemen ardından özel odaya alınmış ve burada 1 saat boyunca oyuncuyu kendine getirmeye çalışmışlar. Oyuncunun bu kadar uzun bir süre kendine getirilmeye çalışılması yerine çevredeki hastanelerden bir tanesine götürülmesi durumunda şuan hayata olabileceği söylendi. Dilay Çetinçay’ın babasının isteği üzerine operasyonu gerçekleştiren doktorlar hakkında tekrar soruşturma başlatıldı.
DİLAY ÇETİNÇAY KİMDİR?
Dilay Çetinçay 1990 Adana doğumlu
Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunu Dilay, Türkiye’nin ünlü bir firmasında ürün geliştirme bünyesinde çalışmaya başlamıştı.