Fatma Fidan

Fatma Fidan

Kontrolsüz Et Tüketimi Bayramınızı Zehir Etmesin!

Kontrolsüz Et Tüketimi Bayramınızı Zehir Etmesin!

Bayramda ailelerin bir araya gelmesi, eş dost akraba ziyaretleri, ziyaretler için özel hazırlanan yiyecekler öğün saatleri, porsiyon ölçüleri, beslenme düzenini büyük ölçüde etkiliyor.

Kontrolsüz ve düzensiz beslenilerek geçirilen bu özel günler; kolesterol, kalp- damar hastalıkları, karaciğer yağlanması, diyabet (şeker hastalığı) gibi rahatsızlıklara neden olabileceği gibi var olan sağlık problemlerinin ilerlemesine neden olabilir. Bu yüzden özellikle kronik hastalıkları olan kişiler porsiyon kontrolü, yiyecek seçimi ve pişirme yöntemlerinde daha dikkatli davranmalıdır.

Kurban bayramında şeker ve şekerli besin tüketimi, nin yanı sıra özelikle et tüketimi artmaktadır. Et vücudumuzun yapıtaşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır.

Et; iyi kaliteli protein olmasının yanında yağ,  demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ve B1, B6, B12 ve A vitaminleri içermekte ancak C ve E vitamini içermemektedir.

ET TÜKETİMİNE DİKKAT!

Yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra tüketilmesidir. Etler sindirimi zor besinlerdir. Kurban eti kesildiği zaman onda ölüm sertliği denen bir olay olur. Hayvan eti strese girdiği için daha sert olur ve çözülmesi uzun zaman alır. Normal bir etin sindirimi 4 saat sürerken, yeni kesilmiş bir etin sindirimi 8 saati bulur. Yani yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluklara yol açar. Bu nedenle ilk gün kurban etleri hemen tüketilmemelidir. En az 24 saat bekletildikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirerek tüketilmelidir.

KOLESTEROLE DİKKAT!

Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisinde olduğu gibi haftada iki gün et tüketimi güvenilirdir ve bu hakkınızı bayramda dikkatli kullanmalısınız. Kişi günlük et tüketimini gram cinsinden vücut ağırlığı veya 1.5 katı seviyede tutmaya çalışmalıdır. (Örnek: 90 kilo ağırlığındaki bir bireyin 90- 135 gram kırmızı et tüketmesi )

Kolesterol ve kalp damar hastalığı riski taşıyan bireyler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

ETİN PİŞİRİLMESİNE DİKKAT!

Pişirme sırasında yağ ilavesi yapılmasına gerek yoktur. Etler çok yüksek ısılarda pişirilmemelidir. Etlerde dikkat edilecek diğer husus etin yanmamasına ve et ile ateşten arasında en az 15 cm mesafede ateşten uzak tutularak pişirilmesidir. Ateşe yakın pişen ve yanan etlerde besin değerinde kayıpların olmasına ve dumanın içinde yer alan zararlı maddelerin ete geçmesine ve yanan etlerde kanserojen maddeler artar ve bu da hastalıklara yol açmasına neden olur.

SU TÜKETİMİNE DİKKAT

Kişinin kilosuna göre günde 2-2,5 litre (10 – 12 bardak ) su tüketmeye özen gösterilmelidir.

Sağlıklı ve mutlu bayramlar..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Fatma Fidan Arşivi