Köprü geçiş ücretleri ne kadar 2024? Otoyol geçiş ücretleri ne kadar 2024?
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün köprü ve otoyolların geçiş ücretlerine zam yaptığı haberinin ardından vatandaşlar bu ücretleri, Köprü geçiş ücreti ne kadar 2024? 2024 otoyol ücretleri ne kadar oldu? başlıklarıyla internette bakmaya başladı. 15 Temmuz köprüsü, Fatih Sultan Mehmet köprüsü. Yavuz Sultan Selim köprüsü, Osman gazi köprüsü, 18 Mart Çanakkale köprüsü geçiş ücretleri ne kadar?
Köprü geçiş ücreti ne kadar 2024? 2024 otoyol ücretleri ne kadar oldu? başlıklarıyla internette bakmaya başladı. 15 Temmuz köprüsü, Fatih Sultan Mehmet köprüsü. Yavuz Sultan Selim köprüsü, Osman gazi köprüsü, 18 Mart Çanakkale köprüsü geçiş ücretleri ne kadar? İstanbul , İzmir otoyol geçiş ücreti ne kadar? Köprü ve otoyol ücreti ödemesi nasıl ödenir? Otoyol ücreti ödeme cezası nedir?
2024 KÖPRÜ VE OTOYOL ÜCRETLERİ NE KADAR OLDU?
15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü) Geçiş Ücretleri 2024
Boğaz Köprüsü adıyla da bilinen 1. Köprü, D-100 (eski E5) karayolu üzerinden Ortaköy ve Beylerbeyi’ni birbirine bağlıyor.
1. Köprü geçiş ücreti otomobiller için tek yön 24.00 TL, hafif ticari araçlar için 30.00 TL, motosikletler 10,00 TL oldu.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Geçiş Ücretleri 2024
İstanbul Anadolu Yakası’nda Kavacık ile Avrupa Yakası’nda Hisarüstü’nü birleştiren 2. Köprü, TEM Otoyolu‘na bağlanıyor.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü Geçiş Ücretleri 2024
İstanbul’un iki yakasını Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 2016 yılında trafiğe açıldı.
Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücretleri 2024
Yap-işlet-devret modeliyle yapılan ve dolar üzerinden araç garantisi verilen Osmangazi Köprüsü’nde geçiş ücretleri de zamlandı.
İzmit Körfezi’nden geçişlerde yol ve zamandan büyük tasarruf sağlayan Osmangazi Köprüsü, 2016 yılında geçişe açıldı.
Dünyanın en uzun 4. asma köprüsü olan köprü, İzmit Körfez Köprüsü adıyla da biliniyor. Osmangazi Köprüsü ve bağlı olduğu 12,6 kilometrelik Gebze-Altınova Otoyolu, körfez geçişini yaklaşık 80 kilometre azaltarak yolu ortalama 1 saat kısaltıyor.
ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ 2024 GEÇİŞ ÜCRETLERİ
OTOYOL GEÇİŞ ÜCRETLERİ 2024
Otomobil Otoyol Ücretleri 2024
KGM Anadolu Otoyolu, giriş-çıkış bölgesi Anadolu (Çamlıca) - Akıncı (Ankara) 84 TL
İzmir - Çeşme Otoyolu, giriş-çıkış bölgesi Seferihisar - Çeşme 13 TL
İzmir - Aydın Otoyolu, giriş-çıkış bölgesi Işıkkent - Aydın Batı 18 TL
KGM Çukurova Otoyolları, giriş-çıkış bölgesi Adana Doğu Alın - Şanlıurfa 52 TL
KGM Çukurova Otoyolları, giriş-çıkış bölgesi Niğde Kuzey - Mersin Alın 48 TL
KGM Avrupa Otoyolu, giriş-çıkış bölgesi Mahmutbey- Edirne 42 TL
Gebze - Orhangazi - İzmir, giriş-çıkış bölgesi Osmangazi Köprüsü - İzmir Çıkış 710 TL
Kuzey Çevre Otoyolu, giriş-çıkış bölgesi Fenertepe - Kurnaköy 165 TL
Kuzey Marmara Avrupa Otoyolu, giriş-çıkış bölgesi Kınalı - Fatih 60 TL
Kuzey Marmara Anadolu Otoyolu, giriş-çıkış bölgesi Kurnaköy - TEM Akyazı 145 TL
Ankara - Niğde Otoyolu, giriş-çıkış bölgesi Ankara Alın - Niğde Alın 210 TL
Menemen - Aliağa Çandarlı Otoyolu, giriş-çıkış bölgesi Menemen - Çandarlı 90 TL
İstanbul-İzmir Otoyol Ücretleri 2024
Otomobillerde; Osmangazi Köprüsü 290 TL, Bursa Kuzey 380, TL Manisa Turgutlu 675, TL İzmir Çıkış 710 TL.
Hafif ticari araçlarda; Osmangazi Köprüsü 465 TL, Bursa Kuzey 615 TL, Manisa Turgutlu 1.080 TL, İzmir Çıkış 1.140 TL.
3 Akslı her türlü araçlarda; Osmangazi Köprüsü 550 TL, Bursa Kuzey 725, TL Manisa Turgutlu 1.280, TL İzmir Çıkış 1.350 TL.
4 ve 5 akslı her türlü araçlarda; Osmangazi Köprüsü 730, TL Bursa Kuzey 965 TL, Manisa Turgutlu 1.700 TL, İzmir Çıkış 1.790 TL.
6 ve yukarı akslı araçlarda; Osmangazi Köprüsü 920 TL, Bursa Kuzey 1.215 TL, Manisa Turgutlu 2.145 TL, İzmir Çıkış 2.250 TL.
Motosikletler; Osmangazi Köprüsü 205 TL, Bursa Kuzey 275 TL, Manisa Turgutlu 480 TL, İzmir Çıkış 510 TL.
Araç Sınıfları Nedir?
Otoyol ve köprü geçişlerinde ücret farkına sebep olan araçların sınıfları, aracın uzunluğuna ve aks sayısına göre belirleniyor. Buna göre 1. sınıf araçlar otomobiller, 2. sınıf araçlar ise hafif ticari araçlar olarak adlandırılıyor.
Listede yer alan 3. sınıf araç, aks sayısı 3 olan otobüsleri ifade ediyor. 4. sınıf araçlar aks sayısı 4 veya 5 olan tırları tanımlıyor.
Aks sayısı 6 veya üzeri olan araçlara 5. sınıf olan araçlar deniyor. Kamyon tipi araçlar bu araç sınıfına dahil ediliyor.
Motosikletler ise 6. sınıf araç olarak adlandırılıyor. Motosikletler, OGS alırken 1. sınıf araç olarak kayıt ediliyor. Motosikletler HGS’ye abone olurken ise 6. sınıf araç olarak kayıt ediliyor.
KÖPRÜ VE OTOYOL ÜCRETLERİ NASIL ÖDENİR?
Otoyol ve köprü geçişlerinde Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile ücret ödeniyor. Otoyol ve köprülerde bu iki sistemin gişeleri ayrı bulunuyor. OGS ve HGS’ye sahip olan araçlara bir tane elektronik cihaz yerleştirilmiş oluyor ve bu cihaz sayesinde köprü ve otoyollardan geçerken ödeme yapmak için durmaya gerek kalmıyor. Ayrıca bu sayede otoyol geçiş noktalarında kuyrukta olmuyor. Bu yüzden eğer bir otoyolu kullanacaksanız elektronik cihazınızda ki bakiye yüklemesi ne durumda bir kontrol edin. Aksi takdirde bakiyesiz yapılan geçiş ihlalleri için cezalı geçiş işlemine maruz kalırsınız.
Köprü ve otoyol ücretleri ayrı ayrı alınıyor. Başka bir deyişle, boğaz köprülerinde kullanılan tek yönlü geçiş sistemi köprü ve otoyollarda uygulanmıyor.
OTOYOL ÜCRETİ ÖDEMEME CEZASI NEDİR?
Otoyoldan geçiş yaparken aracınızda bulunan HGS ya da OGS elektronik cihazlarınızda yeterli bakiye yoksa ve otoyol ücreti alınmadan geçiş yaptıysanız aracınıza ait İhlalli Geçiş Bildirimi düzenleniyor. İhallli Geçiş Bildiriminin detaylarında ise ne kadar ödeme yapacağınız ve hangi bankaya ödeyeceğiniz gibi bilgiler belirtiliyor. Eğer ödemenizi vaktinde yapmazsanız geçiş ücretinin 4 katı para cezası, geçiş ücreti, tebligat ücreti, avukatlık ücreti ve diğer masrafları da ödemeniz gerekiyor.