Koronavirüs aşıları dini açıdan uygun mudur? | Koronavirüs aşısını vurmak günah mıdır?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı yapılan aşı çalışmalarının sonuç vermeye başlaması Türkiye’de de heyecan yarattı. Bakan Koca, Çin aşısının Türkiye’ye geleceği tarihi açıklamıştı. Peki Koronavirüs aşıları dini açıdan uygun mudur? | Koronavirüs aşısını vurmak günah mıdır? İşte detaylar..

Koronavirüs aşıları dini açıdan uygun mudur? | Koronavirüs aşısını vurmak günah mıdır?
 Haberler, Son Dakika Haberleri

Çin'in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılarak ölümlere neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı yapılan aşı çalışmalarının sonuç vermeye başlaması Türkiye’de de heyecan yarattı. Bakan Koca, Çin aşısının Türkiye’ye geleceği tarihi açıklamıştı. Peki Koronavirüs aşıları dini açıdan uygun mudur? | Koronavirüs aşısını vurmak günah mıdır? İşte ayrıntılar...

KOROANVİRÜS AŞILARI DİNİ AÇIDAN UYGUN MUDUR?

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadaği, Çin'in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılarak ölümlere neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı geliştirilen aşılara ilişkin açıklamada bulundu.

Koronavirüs aşısı konusunda doktorlara güvenmenin zorunlu olduğunu ifade eden Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadaği, yaptığı yazılı açıklamada, "Pfizer-Biontech" de dahil olmak üzere koronavirüs aşılarıyla ilgili çok sayıda soru aldığını söyledi.

Karadaği, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Tıp camiası, bu aşının belirli bir grup ve kişiler için gerekli olduğuna karar verirse bu, akıl ve beden sağlığının korunması ve salgının yayılmasının önlenmesi açısından dini açıdan da kabul görür." ifadesini kullandı.  

KORONAVİRÜS AŞISINI VUIRMAK GÜNAH MIDIR?

Hazreti Peygamber'in "İslam'da zarar vermek ve zarara zararla karşılık vermek yoktur." hadisine dayanarak salgın durumunda tedavinin gerekli olduğu yönünde kararlar bulunduğuna değinen Karadaği, fetvaların da ancak ilim ehli tarafından verilebileceğini ifade etti. Karadaği, fetvanın, uzman makamların aşıya onay vermesi, faydasını ve tesirini kanıtlamasına bağlı olacağını, burada da tamamen faydalı olması değil, faydasının ağır basması şartının aranacağını belirtti.

Ahmet Mahmut Ünlü’nın cemaati İsmailağa’dan da koronavirüs aşısının haram mı, helal mi olduğuna ilişkin bir süre önce açıklama gelmişti.

Cemaatin hocalarından Abdülhamit Türkeri, yaptığı açıklamada, eğer içinde haram olan madde bulunan aşının alternatifi yoksa bu aşının helal olduğunu söylemişti.

Türkeri açıklamasında “Bir şey tedavide kullanılıyor ve içerisinde haram olan bir şey yoksa bu kullanılabilir. İkinci olarak bir ilacın içerisinde haram kılınmış olan bir madde varsa ve bu hastalığın tedavisinde kullanılan alternatif bir ilacı var, bu ilacın içerisinde haram madde yoksa bu durumda içinde haram madde olmayan ilacın kullanılması zorunluluktur. Eğer bir hastalığın tedavisinde kullanılan başka bir şey yoksa, sadece içerisinde haram kılınmış olan ilaç kullanılıyor ve o fayda veriyor ise itilaflı bir konu olsa da içerisinde haram madde olan ilaç tedavisinde kesin fayda verdiği biliniyor ise kullanılacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.

Türkeri, “Bugün Covid-19 meselesinde her tabakadan insanların akıllarında soru işareti mevcut. Bu konuda yetkili kişilerin ve alanında ihtisas sahibi doktorların kesin beyanı ve açıklama yapması zorunlu hale gelmiştir… Alanında yetki sahibi insanların beyanına göre bunların kullanılıp, kullanılmayacağı belirlenecek. Ancak fıkıh olarak bu araştırmalar ve yorumlar yapılmadan, alanında ihtisas sahibi olan kişilerden bir açıklama gelmeden bu aşı hakkında kullanılabilir veya kullanılamaz şeklinde kesin hüküm vermek doğru değildir. Onlardan bir açıklama gelmeden caizdir veya caizdir demek hata olacaktır." demişti.

KORONAVİRÜS NEDİR?

Yeni Koronavirüs Hastalığı (Covid-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür.

Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve diğer dünya ülkelerine yayılmıştır.

Koronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. İnsanlarda, birkaç koronavirüsün soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir. Yeni Koronavirüs Hastalığına SAR-CoV-2 virüsü neden olur.

6 Aralık Pazar Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu açıklandı! Koronavirüs vaka sayısı, hasta sayısı kaç oldu ?

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ

Belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

NASIL BULAŞIR?

Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağza temas etmek risklidir.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Covid-19 enfeksiyonu ile ilgili şimdiye kadar edinilen bilgiler, bazı insanların daha fazla hastalanma ve ciddi semptomlar geliştirme riski altında olduğunu göstermiştir. 

Vakaların yüzde 80'i hastalığı hafif geçirmektedir.

Vakaların yüzde 20’si hastane koşullarında tedavi edilmektedir.

Hastalık, genellikle 60 yaş ve üzerindeki kişileri daha fazla etkilemektedir.

6 Aralık Pazar Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu açıklandı! Koronavirüs vaka sayısı, hasta sayısı kaç oldu ?

SALGINDAN EN ÇOK ETKİLENENLER 

-60 yaş üstü olanlar

-Ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan insanlar:

-Kalp hastalığı

-Hipertansiyon

-Diyabet

-Kronik solunum yolu hastalığı

-Kanser 

-Sağlık çalışanları

6 Aralık Pazar Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu açıklandı! Koronavirüs vaka sayısı, hasta sayısı kaç oldu ?

ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA MI?

Çocuklarda hastalık nadir ve hafif görünmektedir. Şimdiye kadar 15 yaş altı 12 çocuk Kovid-19 nedeniyle Türkiye'de hayatını kaybetmiştir.

HAMİLELER RİSK ALTINDA MI?

Covid-19 enfeksiyonu gelişen gebe kadınlarda hastalığın ciddiyeti konusunda sınırlı bilimsel kanıt vardır. 

Bununla birlikte mevcut kanıtlar Covid-19 enfeksiyonu sonrası hamile kadınlar arasındaki hastalık şiddetinin, hamile olmayan yetişkin Covid-19 vakalarına benzer olduğunu ve hamilelik sırasında Covid-19 ile enfeksiyonun fetüste olumsuz bir etkisi olduğunu gösteren hiçbir veri olmadığını göstermektedir. 

Şu ana kadar Covid-19'un hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaştığına dair de bir kanıt bulunmamaktadır.

6 Aralık Pazar Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu açıklandı! Koronavirüs vaka sayısı, hasta sayısı kaç oldu ?

KORONAVİRÜS TESTİ NEREDE YAPILIR?

Yeni Koronavirüs tanısı için gerekli moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında ve belirlenmiş Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılmaktadır.

KORONAVİRÜSTEN NASIL KORUNULUR?

Mümkün olduğu kadar yurtdışına yolculuk yapılmaması önerilmektedir. Yurtdışına çıkışın zorunlu olduğu durumlarda aşağıdaki kurallara dikkat edilmelidir: 

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Koronavirüs Hastalığı (Covid-19) için de geçerlidir. Bunlar;

El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

-Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.

-Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).

-Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık temizlenmelidir.

-Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirilmelidir.

-Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, tıbbi maske kullanılmalıdır.

-Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.

-Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalıdır.

-Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verilmelidir.

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡