Koronavirüs yasakları ne zaman başlıyor? Korona yasakları neler? Ne zaman bitiyor?
Koronavirüs salgınındaki artış nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan kısıtlama kararlarını açıkladı. Bu kapsamda Koronavirüs yasakları ne zaman başlıyor? Korona yasakları neler? Ne zaman bitiyor? sorularının yanıtları merak ediliyor. İşte detaylar...
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısından kısıtlama kararları çıktı. Erdoğan, toplantı sonrası gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşmasında alınan kararları duyurdu. Kısıtlamaların ne olduğunu, ne zaman başlayacağını ve detayları öğrenmek isteyenler internet arama motorlarında Koronavirüs yasakları ne zaman başlıyor? Korona yasakları neler? Ne zaman bitiyor? sorularının cevaplarını araştırıyorlar. İşte detaylar...
KORONAVİRÜS YASAKLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı koronavirüs yasaklarının ne zaman başlayacağı İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelge ile belli oldu. Buna göre yeni tedbirler, 20 Kasım Cuma gününden itibaren yürürlüğe girecek. Sokağa çıkma kısıtlaması ise 21 Kasım Cumartesi'den itibaren yürürlüğe girecek.
KORONA YASAKLARI NELER?
İçişleri Bakanlığının genelgesine göre 65 yaş ve üstü, 20 yaş ve altı vatandaşlara sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Ayrıca hafta sonları alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri sadece 10.00-20.00 saatlerinde hizmet sunacak.
SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI
Bakanlığın genelgesine göre hafta sonları saat 10.00 ile 20.00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Kısıtlama cumartesi akşamı saat 20.00'de başlayacak, Pazar günü sabah saat 10.00'da bitecek. Ayrıca pazar günü saat 20.00'de başlayacak kısıtlama pazartesi günü 05.00'te bitecek.
65 YAŞ VE ÜSTÜNE SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI
65 yaş ve üstü vatandaşlar hafta içi ve hafta sonu saat 10.00 ile 13.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecekler. Bu saatler dışında çıkmaları kısıtlanacak. Öte yandan çalıştığına dair belge gösteren 65 yaş ve üstü vatandaşlar kısıtlamadan muaf tutulacak.
20 YAŞ VE ALTINA SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI
1 Ocak 2001 ve sonrası doğan 20 yaş altı bireyler saat 13.00-16.00 arası dışarı çıkabilecekler. Bu saatler dışında sokağa çıkmaları kısıtlanacak. Ayrıca çalıştığına dair belge gösteren kişiler kısıtlamadan muaf olacaklar.
MARKET, BERBER, ALIŞVERİŞ MERKEZİ, KUAFÖRLERE KISITLAMA
Koronavirüs salgınında bulaşır riskinin azaltılması için AVM, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri saat 10.00 ile 20.00 arasında açık olarak vatandaşlara hizmet verecek.
LOKANTA, PASTANE VE KAFELER ONLİNE SİPARİŞLE HİZMET VERECEK
Genelgeye göre lokanta, pastane ve kafeler ve saat 10.00 ile 20.00 saatleri arasında paket servis veya gel- al hizmeti verecek.
Ayrıca bu mekanlar saat 20.00'den sonra telefonla ya da internetten siparişle paket servis hizmeti verecekler.
HALI SAHALAR, KIRAATHANELER, SİNEMALAR FAALİYETLERİNE SON VERECEK
Bakanlığın genelgesine göre kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahalar yıl sonuna kadar faaliyetlerine son verecekler.
Ayrıca sinema salonları 31 Aralık 2020 tarihine kadar, faaliyetleri ise yeni bir karar alınıncaya kadar durdurulacak.
SİGARA İÇME YASAĞI
Genelgeye göre, 11 Kasım 2020 tarihli genelgede belirtilen "vatandaşların yoğun olarak bulunduğu/bulunabileceği cadde sokaklar, ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma durakları gibi alanlarda/bölgelerde sigara içme yasağı" getirilmesi uygulaması İl ve İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca genişletilebilecek.
İl Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca, yerel yönetimler tarafından şehir içi toplu ulaşım araçlarındaki yoğunluğu azaltacak, seferlerdeki seyrekleşmeyi sağlayacak şekilde başta sefer sayılarının artırılması olmak üzere her türlü tedbirin alınması sağlanacak.
NİKAH VE DÜĞÜN TÖRENLERİ
2 Eylül tarihinde yayımlanan genelgedeki düğünler ve nikah merasimleri ile ilgili getirilen esaslar çerçevesinde, nikah törenleri/merasimleri, maske, mesafe, temizlik kurallarına uyulması, asgari düzeyde katılım ve her nikah töreni arasına en az 20 dakika süre şartıyla gerçekleştirilecek.
Düğünlerin oturma düzeni, maske, mesafe ve temizlik kuralları ile nikah merasimi şeklinde en fazla bir saat süre içerisinde yapılacak.
KORONA YASAKLARI NE ZAMAN BİTİYOR?
İçişleri Bakanlığının genelgesine göre koronavirüs yasaklarının ne zaman biteceği belirlenmedi. Ayrıca salgının durumuna göre yetkililer tedbirlerin genişletilebileceğini ifade ettiler.
SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASINDAN KİMLER MUAF TUTULACAK?
İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelgeye göre sokağa çıkma kısıtlamasının günlük hayata etkisini en az düzeyde tutmak amacıyla açık olacak iş yeri, işletme ve kurumlar şöyle:
"İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten iş yerleri, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri, zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, kara yolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri, AFAD birimleri, afetle ilgili çalışma yürüten kurum/kuruluşlar, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç İdaresi, PTT vb), doğal gaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doğal gaz çevrim santralleri gibi), yurt içi ve dışı taşımacılık (ihracat/ithalat/transit geçişler dahil) ve lojistiğini yapan firmalar, oteller ve konaklama yerleri, sağlık hizmetlerinin kapasitesini artırmaya yönelik acil inşaat, donanım vb. faaliyetleri yürüten işletme/firmalar hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri, üretim ve imalat tesisleri, gazete, radyo ve televizyon kuruluşları, gazete basım matbaaları ve gazete dağıtıcıları, valilikler/kaymakamlıklar tarafından yerleşim merkezleri için her 50 bin nüfusa bir ve il sınırları içinden geçen şehirlerarası kara yolu ve varsa otoyol üzerinde her 50 kilometre için bir olmak üzere belirlenecek sayıda akaryakıt istasyonu ve lastik tamircisi (Bu madde kapsamında açık olacak akaryakıt istasyonları ile lastik tamircileri kura yöntemiyle belirlenecek), sebze, meyve toptancı halleri."
İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, açık olacak iş yeri, işletme ve kurumlarda" yönetici, görevli veya çalışanlar, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar (özel güvenlik görevlileri dahil) ile acil çağrı merkezleri, Vefa Sosyal Destek birimleri, Kızılay, AFAD’da ve afet kapsamında faaliyet yürütenler, görev alanlar kısıtlamadan istisna tutulacak.
ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacağını belgeleyenler (bu kişilerin yanlarında bulunan eş, kardeş, anne veya babadan bir refakatçi) ile sınav görevlileri, cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri) ile birinci derece yakınlarının cenazelerine katılacak olanlar kısıtlamalardan muaf olacak.
İstisna kapsamında olacak diğer kişiler ise şöyle:
"Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon gibi kesintiye uğramaması gereken iletim ve altyapı sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar, ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiğinde (kargo dahil), yurt içi ve yurt dışı taşımacılık, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamında görevli olanlar, yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri gibi sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları, üretim ve imalat tesislerinde çalışanlar, küçükbaş ve büyükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini yürütenler, servis hizmeti vermek üzere dışarıda olduklarını belgelemek şartı ile teknik servis çalışanları, iş yerlerinin kapalı olduğu saatlerde/günlerde sürekli olarak iş yerlerini bekleyenler belediyelerin toplu taşıma, temizlik, katı atık, su ve kanalizasyon, ilaçlama, itfaiye ve mezarlık hizmetlerini yürütmek üzere hafta sonu çalışacak personel, zorunlu sağlık randevusu olanlar (Kızılaya yapılacak kan ve plazma bağışları dahil), Yurt, pansiyon, şantiye gibi toplu yerlerde kalanların gereksinim duyacağı temel ihtiyaçların karşılanmasında görevli olanlar, iş sağlığı ve güvenliği nedeniyle iş yerlerinden ayrılmaları riskli olan çalışanlar (iş yeri hekimi gibi), veteriner hekimler, otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi 'özel gereksinimi' olanlar ile bunların veli/vasi veya refakatçileri.
30 Nisan 2020 tarihli genelge kapsamında oluşturulan hayvan besleme grubu üyeleri ile sokak hayvanlarını besleyecek olanlar, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulaması, işlenmesi, ilaçlaması, hasadı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar, ikametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan saatler içerisinde evlere paket servis hizmetinde görevli olanlar, mahkeme kararı çerçevesinde çocukları ile şahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararını ibraz etmeleri şartıyla), seyircisiz oynanabilecek spor müsabakalarındaki sporcu, yönetici ve diğer görevliler, şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında (uçak, otobüs, tren, gemi gibi) görevli olanlar ile bu toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu ibraz ederek belgeleyenler, şehir içi toplu ulaşım araçlarının (metrobüs, metro, otobüs, dolmuş, taksi gibi) sürücü ve görevlileri."
Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı süreler içerisinde vatandaşların özel araçlarıyla şehir içi ya da şehirler arası seyahate çıkmamalarının esas olduğu vurgulanan genelgeye göre, İçişleri Bakanlığına ait "e-Başvuru" ve "Alo 199" sistemleri üzerinden ya da valilik/kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecekler ise şöyle:
"Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan, kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişi), bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler), askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen, özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan, ceza infaz kurumlarından salıverilen."