KPSS tercih işlemleri intrernette sıkça araştırılmaya başlandı. Peki KPSS-2019/2 Tercih Kılavuzu yayınlandı mı? KPSS-2019/2 Tercih Robotu yayınlandı mı? Tercihler ne zaman? Tercihler nereden ve nasıl yapılacak? Tüm merak edilenler haberimizde...
KPSS TERCİHLERİ NE ZAMAN SONA ERECEK?
Bu kapsamda KPSS-2019/2 Tercih Kılavuzu, ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlandı. Adaylar tercihlerini “https://ais.osym.gov.tr” adresinden 3-12 Aralık tarihleri arasında yapabilecek. Tercih süreci 12 Aralık 2019 saat 23.59'da sona erecek.
2019/2 KPSS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLA
ÖSYM KPSS TERCİH EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ
KPSS TERCİHLERİ NASIL VE NEREDEN YAPILACAK?
Tercih işlemleri, KPSS-2019/2 Tercih Kılavuzu kurallarına göre T.C. kimlik numarası ve aday şifresi kullanılarak bireysel olarak gerçekleştirilecek.
Adayların ÖSYM tarafından yerleştirme yapılacak kadro ve pozisyonları tercih edebilmeleri için 22 Temmuz 2018, 7 Ekim 2018 ve 4 Kasım 2018 tarihlerinde yapılan Kamu Personel Seçme Sınavlarından (2018-KPSS Lisans, 2018-KPSS Ortaöğretim ve 2018-KPSS Ön Lisans) birine girmiş ve bu sınavların en az birinden ilgili KPSS puanını almış olmaları gerekiyor.
ORTAÖĞRETİM MEZUNLARININ TERCİHLERİ ARASINDA GÖSTEREBİLECEĞİ KADRO VE POZİSYONLAR
ÖN LİSANS MEZUNLARININ TERCİHLERİ ARASINDA GÖSTEREBİLECEĞİ KADRO VE POZİSYONLAR
LİSANS MEZUNLARININ TERCİHLERİ ARASINDA GÖSTEREBİLECEĞİ KADRO VE POZİSYONLAR
KPSS TERCİH ROBOTU YAYINLANDI MI?
KPSS tercih robotu 2017 yılında KPSS 2017/2 tercih döneminde hizmete sunulmuştu. Adaylar nitelik, il, ilçe, kurum ve kadroya göre tercih yapabiliyordu. Ancak geçtiğimiz sene katılımın daha az olması nedeniyle bu hizmet yenilenmedi. Bu sene ise KPSS tercih robotunun güncellenmesi bekleniyor. Aşağıdaki linke tıklayarak KPSS tercih robotunu takip edebilirsiniz.
E-DEVLET KPSS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ.
KPSS TERCİH ÜCRETİ NE KADAR?
KPSS 2019/2 tercih kılavuzu ÖSYM tarafından yayımlandı. Bu bağlamda lise, ön lisans ve lisans mezunu olup KPSS'ye girerek puan alan adayların kamu kurum ve kuruluşlarına atamaları gerçekleştirilecek. Bu yeleştirmeler için adayların 20 TL tercih ücreti yatırmaları gerekmektedir.
Adaylar aşağıda kamupersoneli.net olarak ÖSYM kılavuzuna göre belirlenen paylaştığımız bankalara tercih ücretlerini yatıracaklardır. Tercihlerini yapan adaylar tercih ücretlerini yatırdıklarında tercihleri geçerli olacak.
KPSS TERCİH ÜCRETİ HANGİ BANKALARA YATIRILACAK?
Bu bağlamda tercih yapacak olan adaylar ücretlerini aşağıdaki bankalara yatıracaklardır:
Bankalar, hizmet binasında veya azami 50 metre uzağında para yatırmalı ATM cihazı bulunan şubelerde gişe tahsilatı yapmayıp bu şubeye gelen adayı para yatırmalı ATM’lere yönlendirebileceklerdir.
Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı
Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler
ING Bank’ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, internet bankacılığı, mobil bankacılık ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)
*Yerleştirme ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı /banka kartı ile de yatırılabilecektir.
YERLEŞTİRMELER HANGİ SINAVLARI KAPSIYOR?
Adayların ÖSYM tarafından yerleştirme yapılacak kadro ve pozisyonları tercih edebilmeleri için 22 Temmuz 2018, 7 Ekim 2018 ve 4 Kasım 2018 tarihlerinde yapılan Kamu Personel Seçme Sınavlarından (2018 Lisans, Ortaöğretim ve Ön Lisans) birine girmiş ve bu sınavların en az birinden ilgili KPSS puanını almış olmaları gerekiyor.
HANGİ BELGELERE SAHİP OLANLAR DAHA AVANTAJLI?
Tercih yapacak olan adaylar aşağıdaki belgelere sahip olduklarında daha avantajlı oluyorlar. Bu belgeler ise şöyle:
1-) BİLGİSAYAR SERTFİKASI:
Çoğu kadro alımında istenen olmazsa olmaz bir sertifikadır.. Örgün eğitim yoluyla üniversitelerde bilgisayar dersi alan ve transkript ile bunu ispatlayan adaylardan bu belge istenmeyecektir. Açıköğretimde görülen bilgisayar dersi ise sertifika yerine geçmiyor. Burada hangi not ile geçtiğinizin, kaç saat aldığınızın bir önemi yoktur. Onun dışında bu sertifika “MEB onaylı” olarak istenmektedir.
2-) SÜRÜCÜ BELGESİ:
Şoförlük kadrosu dışındaki kadroların bazılarında da ehliyet şartı aranmaktadır. Başvuru şartları arasında “B SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ SAHİBİ OLMAK” niteliği aranan kadroları, “C”, “D” ve “E” sınıfı sürücü belgesi sahibi olanlar da tercih edebileceklerdir. Kimi kadrolarda ise “En az 5 yıllık ehliyet sahibi olmak” ifadesi de yer alır. Yani tecrübe de bir nevi önem kazanıyor.
3-) YABANCI DİL BELGESİ:
Ortaöğretimde İngilizce hazırlık sınıfında ders gören, yabancı dille eğitim yapan üniversitelerden mezun olanlar bu belgeye sahip olarak değerlendirilecektir. Özellikle, elinde YDS puanı olanların tercih edeceği kadroların niteliği ve kalitesi artacaktır.
4-) BONSERVİSLER:
Bazı kadrolar için aranan özelliklerde “şu bonservise sahip olmak” ibaresi yer alır.
“Bonservis” ifadesi geçen tüm kodlar için, adayın bonservis istenen alanda herhangi bir süre koşuluna tabi olmaksızın özel sektörde çalışmış olması ve bunun ilgili firma tarafından onaylanarak belgelenmiş olması gerekmektedir. Örneğin, aşçı bonservisi için, adayın daha önce süresi www.kamupersoneli.net önemsiz olmak üzere restoran, otel, fabrika vb aşçılık mesleğinin icra edilebileceği yerlerde çalıştığının ilgili yer tarafından belgelenmesi yeterlidir. ( MEB onaylı özel bir kurstan ilgili alandan sertifika sahibi olmak ya da öğrenim hayatının herhangi bir döneminde ilgili alandan ders aldığını gösteren transkript, karne vb. belgeler bu kod kapsamında değildir.)
Bunlar dışında açıklanacak olan kılavuzda “belgelemek” ifadesi yer alır. Yani “Şu programı bildiğini belgelemek” der. Onu da şöyle açıklayalım:
- M.E.B. Onaylı bir sertifika/belgeye sahip olmak ( Halk Eğitim Kurumlarında görülen eğitim sonucu verilen sertifika veya öğrenim hayatının herhangi bir döneminde ders saati, geçme notu ve dönem sayısı önemsiz olmak üzere ilgili alandan ders alındığını gösteren transkript, karne vb belgelere sahip olmak).
- M.E.B. onaylı olsun veya olmasın alınan ders saati önemsiz olmak üzere ilgili alanda sertifika veren herhangi bir özel kurs/dershaneden sertifika almış olmak.
- Süresi önemsiz olmak üzere herhangi bir özel sektör kuruluşunda bu alanda çalışmış olduğunu gösteren bir belgeye sahip olmak koşullarından herhangi birini sağlayan adaylar bu kodların yer aldığı kadro ve pozisyonları tercih edebilirler. Yani istenen kadroyu “belgelemiş” sayılırlar.
Elinizde ne kadar fazla belge olursa o kadar avantajlı duruma geçersiniz. Kaloriferci, aşçı belgesi gibi belgeler genelde çoğu kişide bulunmaz. O yüzden ücretsiz olarak meslek edindirme kurslarından alacağınız ve MEB onayına sahip olacak bu belgeleri elinizde bulundurmanız, tercih sürecine kadar temin etmeniz avantajınıza olacaktır. Zaten kısıtlı bir kadro alımı olacağı için kamupersoneli.net olarak sizlere verdiğimiz bu önerileri mutlaka dinleyiniz ve biran önce temin etmeye çalışınız.