Kulak İltihapları (Otitler) Nedir ?
Kulak boğaz burun sağlığı kbb kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bilim dalıdır, çünkü söz konusu kulakiltihapları tüm vücut dengesini bozabilen sonuçlar doğurabilir. Bu yazımızda kulak iltihabı çeşitlerini ve açıklamalarını paylaştık.
Kulak boğaz burun sağlığı kbb kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bilim dalıdır, çünkü söz konusu kulakiltihapları tüm vücut dengesini bozabilen sonuçlar doğurabilir. Bu yazımızda kulak iltihabı çeşitlerini ve açıklamalarını paylaştık.
Dış Kulak Yolu İltihabı (Otitis external)
Genellikle egzama, psoriasis, seboreik dermatit gibi kaşın¬tılı kulaklarda kaşıma sonucu oluşur.Yüzücülerde suyun dış kulak yolunu yumuşatması sonu¬cu sık görülür. Çok ağrılıdır. Kulaktan koyu renkli bir akıntı gelir. Kulak damlaları doktor önerisi ile kullanılır.
Orta Kulak İltihabı (Otitis media)
Çevre dokulardan dış kulağa ya da orta kulak denilen ku¬lağın iç kısmına mikrop ya da virüsler gelir ve iltihaplanma¬ya neden olurlar. Kulağın soğukta kalması ya da kulağa su kaçması ile ilgili bîr durum değildir.
Soğuk algınlığı sırasında burun ile kulak arasındaki yolun kapanması orta kulağın havalanmasını engeller ve bakteriler böylelikle buraya kolay¬lıkla yerleşirler.
Akut Kronik Seröz Orta Kulak İltihabı
Hastalık aniden ortaya çıkar ve tedavi edilebilir, iltihab çeşitlerine bakalım.
Akut orta kulak iltihabı;
Gribal üst solunum yolu enfeksi¬yonunun ardından yüksek ateş, huzursuzluk, zonklayıcı, batı¬cı kulak ağrısı, kulak çevresindeki lenf bezlerinde şişme ile kendini gösterir. Zamanında tedavi edilmezse, orta kulaktaki mikrop, sinüzit, menenjit, beyin absesi gibi ciddi olaylara yol açabilir.
Kronik orta kulak iltihabı ise;
3 aydan daha uzun süren iltiha¬bı durumlarda söz konusu olur.
İyi tedavi edilmemiş akut orta kulak iltihabı, burun – boğaz infeksiyonu ya da geniz eti sonu¬cu ortaya çıkar. İşitme bozukluk¬larına, küçük çocuklarda geç ko¬nuşmaya ve kulakta kötü bir hisse neden olur. Geniz etini alınması ya da orta kulağa tüp takılması gibi tedavi yöntemleri gerekli olabilir.
Seröz orta kulak iltihabı ;
Kulak ile ağız boşluğu arasındaki yolların tıkanması, orta kulakta su birikmesine yol açar.
Akıntı sulu seröz veya yo¬ğun ve yapışkan olabilir. Çocuklarda bu durum ilerleyici duy¬ma kayıplarına ve öğrenme güçlüklerine sebep olabilir. Be¬raberinde ağrı olmadığı için anne baba dikkatli olmazsa, göz¬den kaçabilir. Antibiyotik tedavisi ile birlikte bu sıvının çekil¬mesi ve kulak tüpü yerleştirilmesi olayın müzminleşmesini ve kalıcı bir sağırlığın ortaya çıkmasını engelleyebilir.
Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis, tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.