Kunut duaları 1 ve 2 okunuşu Arapça ve Türkçe meali | Kunut duaları arapça yazılışı
Kunut duaları okunuşu ve Türkçe meali sık sık araştırılıyor. Peki Kunut duaları nasıl okunur? Kunut duaları’nin fazileti nedir? Neden indirilmiştir? Kunut duaları kuranın kaçıncı süresidir? İşte, detaylar....
Kunut duaları nasıl okunur? Kunut duaları’nin fazileti nedir? Neden indirilmiştir? Kunut duaları kuranın kaçıncı süresidir? gibi sorular internette sık sık araştırılıyor. İşte, Kunut duaları ile ilgili detaylı tüm bilgiler...
KUNUT DUALARI
Kunut duaları, Yatsı namazından sonra kılınan vitir namazının son rekatında rükudan önce tekbir alınarak yapılan duadır.
KUNUT DUALARI ARAPÇA YAZILIŞ
1.
2.
KUNUT DUALARI OKUNUŞU ARAPÇA - TÜRKÇE
Kunut Duası 1 Arapça Okunuşu
Allâhümme innâ nesteînüke
ve nestağfirüke ve nestehdîke.
Ve nü'minü bike ve netûbü ileyke.
Ve netevekkelü aleyke
ve nüsnî aleykel-hayra küllehû neşkürüke
ve lâ nekfürük
ve nahleu ve netrükü men yefcürük.
Kunut Duası 1 Türkçe meaili
Allahım! Sen'den yardım isteriz, günahlarımızı
bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni
isteriz. Sana inanırız, Sana tövbe ederiz. Sana güveniriz.
Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek, Sen'i hayır ile överiz.
Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmez ve onları
başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve Sana karşı geleni bırakırız.
Kunut Duası 2 Arapça Okunuşu
Allâhümme iyyâke na'büdü
ve leke nüsallî ve nescüdü
ve ileyke nes'â ve nahfidü
nercû rahmeteke
ve nahşâ azâbeke
inne azâbeke bilküffâri mülhıg.
Kunut Duası 2 Türkçe meaili
Allah'ım ! Biz yalnız Sana kulluk ederiz.
Namazı yalnız Sen'in için kılarız, ancak Sana secde ederiz.
Yalnız Sana koşar ve Sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya
çalışırız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz.
Azabından korkarız, şüphesiz Sen'in azabın kâfirlere ve inançsızlara ulaşır.
KUNUT DUASINI BİLMEYEN BİR KİMSE NE YAPAR?
Hanefîlere göre, vitir namazının üçüncü rekâtında kunût yapmak vaciptir. Kunûtta tekbir alınır ve kunut duaları olarak bilinen “Allahümme innâ neste’înuke” ve “Allahümme iyyâke na’büdü” duaları okunur (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 245; Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, I, 249; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 442). Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.
Şâfiî ve Mâlikîlere göre ise, sabah namazının ikinci rekâtında, rükûdan sonra kunût yapılır. Sabah namazında kunût yapmak Şâfiîlere göre sünnet, Mâlikîlere göre ise müstehaptır. Şâfiî veya Mâlikî mezhebine mensup imamın arkasında sabah namazı kılan Hanefî bir kimse, dilerse kunût duasına katılır, dilerse sessizce bekler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 32,33).
Şafi Mezhebinde Kunut Duaları ne zaman okunur?
Şafi Mezhebinde sabah namazının farzının son rekâtında rükûdan kalktıktan sonra duada olduğu gibi, elleri kaldırıp semaya doğru açarak kunut duası okunur.
Hanefi mezhebine göre kunut duası vitrin üçüncü rekâtında zamm-ı surenin okunmasından sonra ve rükûa varmadan okunur. Vacip olan bu uygulama yıl boyu devam eder. Ama sabah namazında kunut duası okunmaz.
Ramazan ayının 15’inden sonra sabah namazında okunmasının yanı sıra vitir namazının son rekâtında da kunut okumak sünnettir. Bunların dışında kalan diğer namazlarda herhangi bir afet ve musibet sebebiyle kunut okumak sünnet da sünnettir .
KUNUT DUALARI'NIN FAZİLETİ NEDİR?
"Peygamberimiz (a.s.m.) Miraç'ta, Sidre-i Mühteha'ya çıktı, bir rekât namaz kıldı. Buna bir rekât da kendisi ilâve etti. Namaz iki rekât oldu. Cenab-ı Hak kendisine bir rekât daha kılmasını emretti. Böylece namaz, akşam namazı gibi vitir [tek] oldu. İşte Peygamberimiz üçün-cü rekâtı kılacağı sırada İlâhî rahmet ve nur tecelli etti. Peygamberimiz o nur içinde kaldı. Ve kendinden geçmiş vaziyette elleri çözüldü. Sonunda ellerini kaldırarak tekbir aldı. İşte elleri kaldırmak böylece sünnet oldu.,"3
Başka bir rivayette ise, Peygamberimiz üçüncü rekâtı kılacağı sırada Fatiha ve zamm-ı sûre okudu. Rükûa gideceği sırada Cehennemi gördü. Cehennem ehli kömür gibi sim siyah olmuştu. Peygamberimiz bu halde de kendisinden geçti ve elleri çözülüverdi. Hemen Cebrail (a.s.) geldi, Peygamberimizin üzerine Kevser suyundan döktü. Böylece Peygamberimiz kendine geldi. Tekbir alıp kunut dualarını okudu. Kunut duasında Cehennemden ve Cehennem ehlinden Allah'a sığındı.
Vitir namazının vakti ve fazileti hakkında da Peygamber Efendimiz şöyle buyurmaktadır: "Allah size bir namazı ziyâde kıldı ki, o namaz sizin hakkınızda kırmızı tüylü develerden daha hayırlıdır. İşte o namaz vitir namazıdır. O namazı yatsı ile şafağın atışı arasında verdi."4 Bilindiği üzere, Arapların yanında o zamanlar en kıymetli dünya malı kırmızı tüylü develerdi. Hadiste, vitir namazının en kıymetli dünya malından daha hayırlı olduğu bildirilmektedir.
Bütün bu rivayetler ve hikmetleri ile birlikte, ibâdetlerle ilgili meselelerde aranan esas husus, Peygamberimiz nasıl kılmış ve tatbik etmişse, onu taklit edip yapmaktır. Zaten hikmet ve maslahatların sadece bir teşvik tarafı bulunmaktadır.
KUNUT DUALARI NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?
Kunut duaları ayet değildir. Peygamber Efendimiz ümmetine bazı dualar öğreterek, Allah’tan neyi nasıl isteyecekleri konusunda onlara yol göstermiştir. Kunut dualarını da bu kapsamda düşünülebilir. Peygamber Efendimizin her hareketi vahye dayalıdır.
KUNUT DUALARI TEFSİRİ
Kunût; kelime olarak itaat, huşu, dua ve kıyam manalarına gelmektedİr. İbnü’l-Enbâri kuılûtun dört kısımda olduğunu belirtti ve bunların da; namaz, uzunca kıyamda durmak, itaat ve sükûttan İbaret olduğunu söyledi:
1-Sukût, ve huşu manası:
Zeyd b. Erkanı şöyle anlattı: ‘Bizden birisi hacetini kardeşinden isteyecek şekilde biz namazda konuşurduk, sonunda şu ayet indi ve biz namazda susmakla emrolunduk’. Ayetin meali: ‘Namazları ve orta namazını devamlı kılın! Huşu içinde (bu emirleri) Allah için yerine getirin!’
2-Kıyam manası:
Câbir’den: Rasûluilah şöyle dedi: “Namazın efdali kunûtu (kıyamı) uzun olanıdır.”
3-İtaal manası:
“İffetini korumuş olan, îmran kızı Meryem’i de (Allah örnek gösterdi). Biz, ona surdan üfledik ve Rabbinin sözlerini ve kitaplarını tasdik etti. O gönülden İtaat edendendi” (Tahrim, 66/12) Sîstılah olarak kunût duası bazı namazlarda okunan dua anlamındadır. Efendimiz’in ümmetinde kunûtun üç şekilde olduğu görülmektedir
1-Zalimler için beddua,
2-Mazlumlar için dua,
3-Kişinin kendisi ve ümmeti için dua.
KUNUT DUALARI KONUSU
Duanın Ve Şükrün Yanlızca Allah'a Yapılmasıdır.