Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte tatil planı yapanların yanı sıra vazife başında olması gereken kişiler de vardı. 30 Temmuz, arife günü öğleden sonra başlayan 4. 5 günlük tatil için ödenmesi gereken mesai ücretleri belli oldu.
Yapılan son yasa düzenlemesine göre dini ve milli bayramlarda görev yapan işçilere, normal yevmiyelerine ek olarak yüzde 100, gazetecilere ise yüzde 50 ek ücret ödemesi yapılmak zorunda.
Dini ve resmi tatillerde yapılan çalışmaların ücreti ödenmek zorunda olup yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı olduğundan kabul edilmiyor.
Fazla mesai yapan bir işçi günlük yevmiyesinin yüzde 50'si kadar ek ödeme alırken resmi tatillerde yapılan mesailer günlük yevmiyenin yüzde yüzü kadar ek ücret içermek durumundadır.
Örneğin, bir günlük ücreti 100 lira olan bir çalışana bayramda mesai uygulanırsa o gün için yevmiyesi 200 liraya ulaşıyor.
Fakat basın çalışanları için durum biraz daha farklı. Basın İş Kanunu'nda genel tatil ücreti kavramı bulunmadığından diğer işçiler bayram çalışmalarında tam yevmiye alırken, gazetecilerde bu yevmiye yarım olarak yani fazla çalışma şeklinde uygulanıyor.
Mesai ücreti, aylık maaş alarak çalışan bir kişi için toplam brüt ücreti 30 güne bölünerek bir günlük ücret tutarı hesap ediliyor. Çıkan rakam ikiyle çarpılarak bayram çalışmasının ücreti bulunuyor.
İşçilerin, bayram olsun olmasın, 7 buçuk saatin üzerine çıktığı anda çalıştıkları her fazla saat mesai kavramı içine giriyor. Bu durumda saatlik ücret üzerinden hesaplama yapılıyor. Bu da normal saat ücretinin yüzde 50 fazlası olarak ödeniyor.
ÖRNEK HESAP
- İşçinin maaşı 3.000 TL
- Günlük yevmiyesi 3000/ 30 = 100
- 4.5 gün bayram çalışması 100 x 4.5 = 450
- Çalışmazsa alacağı yevmiye: 450
- Bayramda çalışırsa alacağı yevmiye 900
- Bayram sonrası maaş 3.450
- Çalışmazsa alacağı maaş 3.000