2020 Kurban Bayramında köprü ve otoyollar ücretsiz mi?

Kurban Bayramına kısa bir süre kala köprü ve otoyolların ücretsiz olup olmayacağı merak konusu oldu. Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararına göre bazı köprü ve otoyollar ücretsiz oldu. Peki Kurban Bayramında köprü ve otoyollar ücretsiz mi?

2020 Kurban Bayramında köprü ve otoyollar ücretsiz mi?
 Haberler, Son Dakika Haberleri

Milyonlarca Müslümanın sevdikleri ile bulaşacağı Kurban Bayramına kısa bir süre kalırken ücret ödenen köprü ve otoyolların durumuna ilişkin alınan karar belli oldu. Cumhurbaşkanlığı kararıyla Resmi Gazetede yayımlanan karara göre Kurban Bayramında bazı köprü ve otoyollar bayram boyunca ücretsiz olacak. Peki  Kurban Bayramında köprü ve otoyollar ücretsiz mi? Detayları haberimizde...

KURBAN BAYRAMINDA KÖPRÜ VE OTOYOLLAR ÜCRETSİZ Mİ?

Kurban Bayramında Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğu altında bulunan otoyollar, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçişler, 30 Temmuz Perşembe günü gece yarısından, 4 Ağustos Salı günü saat 07.00'ye kadar ücretsiz olacak.

BAYRAMDA MARMARAY ÜCRETSİZ Mİ?

Öte yandan 3 Ağustos Pazartesi günü saat 24.00'a kadar, Başkentray ve Marmaray seferleri ile belediyeler ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerce yürütülen toplu taşıma hizmetleri de ücretsiz olacak.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıkladığı Dini Günler Listesine göre Kurban Bayramının Arefe günü 30 Temmuz Perşembe. İşte Kurban Bayramının tarihleri

Kurban Bayramının birinci günü (31 Temmuz Cuma)

Kurban Bayramının ikinci günü (1 Ağustos Cumartesi)

Kurban Bayramının üçüncü günü (2 Ağustos Pazar)

Kurban Bayramının dördüncü günü (3 Ağustos Pazartesi)

Kurban ne zamana kadar kesilir?

KURBAN KESİLECEK HAYVANIN ÖZELLİKLERİ

Kurban edilecek hayvanın şu özellikleri taşıması gerekiyor:

-Sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından önem arz eder.

-Hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, yemini bulmasına engel olmayacak derecede şaşı veya topal olması, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması kurban edilmesine engel değildir.

Belirtilen bu özellikleri taşıyan hayvanlardan kurban olmaz. İşte o özellikler:

- Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz.

Öte yandan Bunun yanında kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemez. Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir.

Şâfiî mezhebinde, genel olarak yukarıda sayılan kusurlardan birinin bulunması, bir hayvanın kurban olmasına engel teşkil ettiği gibi, uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir.

kooo.jpg

KURBAN NE ZAMANA KADAR KESİLİR?

Diyanet İşleri Başkanlığından edinilen bilgide şu ifadeler yer verildi:

"Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü, gün batımına kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Şâfiîlere göre ise bayramın 4. günü, gün batımına kadar kesilebilir."

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡