Kurban Etleri Nasıl Saklanmalıdır?

Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte akıllara ilk olarak; kurban etleri nasıl saklanmalı sorusu geliyor. Merak edenler için Kurban bayramında kestiğiniz kurbanın etleri nasıl saklanmalı konusuna dair tüm bilgiler haberimizin detayında…

Kurban Etleri Nasıl Saklanmalıdır?

Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte akıllara ilk olarak; kurban etleri nasıl saklanmalı sorusu geliyor. Merak edenler için Kurban bayramında kestiğiniz kurbanın etleri nasıl saklanmalı konusuna dair tüm bilgiler haberimizin detayında…
Kurban Bayramı'nın gelmesi ile hepimizin aklına kavurma ve diğer et yemekleri geliyor. Bu yemekleri daha lezzetli yapmak ve etleri daha sonra tüketmek için yapılması gerekenler haberimizde. Kurban eti nasıl saklanır? Etleri 14 derecenin altında bekletmeden buzdolabına kaldırmayın. Uzmanlar kurban etinin düzgün muhafaza edilmesi gerektiği hakkında uyarılar yapıyor.
KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?
Kesim sıcaklığının düşmesi için, en az 5-6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler, henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına, poşet içinde veya hava almayacak durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmamalıdır. Bu durumda buzdolabının ısısı, etin iç kısmını soğutmaya yetmeyeceği için çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma, hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli, hemen atılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında 5-6 gündür. Bu süre, kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süre muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda (eksi 18 derece) muhafaza edilmelidir.
KULLANACAGINIZ KADARINI PAKETLEYİN
Kurban Bayramı günü et fazla olduğu için etler daha uzun vadede kullanılmak üzere derin dondurucular içerisine bırakılmaktadır. Vatandaşlar bunu yaparken ellerinden geldiğince kullanabilecekleri kadar paketler halinde derin dondurucuya koymalıdırlar. Çünkü derin dondurucudan çıkarılan etin aynı gün, aynı saatte kullanılarak bitirilmesi gerekiyor. Eğer sürekli derin dondurucuya bırakılıp, çıkarılma işlemi yapılırsa o et bozulur.

Et yerine kas yememek için, eti dinlendirin
Kurban etini hemen buzdolabına atarsanız lastik gibi sert olur Kas yerine et yemek istemiyorsak kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde (14 santigrat derecenin altında) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli Bu Süre 5-6 saati geçmemeli Daha sonra et buzdolabına kaldırılmalı
Büyük parçalar bozulmaya sebep olur
Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında ikenn buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez Bu nedenle etin hava almayan kısımlarındaçook kısa Sürede (ikinci günde) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür
Yeşillenmiş et yenilmemeli
Yeşillenme görülen kısımlar kesinlikle tüketilmeyip atılmalıdır Kurbanlık etin dayanma Süresi kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı şartlarında5 veya 6 gündürBu Süre kıymada genellikle 3 gündür
Soğuk kasılması, eti sertleştirir
Etler henüz kesim sıcaklığında ikenn buzdolabına veya 10 santigrat derecenin altında bir ortamda tutulursa soğuk kasılması denilen durum ortaya çıkar Düzensiz kasılmalar nedeni ile et tam bir olgunlaşma evresi geçiremediğinden sert yapı velezzzet kaybı görülür
Buzdolabının en soğuk bölümünde saklanmalıdır
Küçük parçalara ayrılmış olan etler, dilimlenerek hazırlanan etlere göre daha önce tüketilmelidir

Buzdolabında taze olarak saklanası sırasında etin su salmasını önlemek amacıyla; cam, çelik, veya plastik kaplar tercih edilmelidir Kurbanlık etin dayanma Süresi, kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında 5 -6 gündür Bu Süre, kıymada genellikle 3 gündür Eğer daha uzun Süre (3 ay) muhafaza düşşünülüyorsa etler derin dondurucuda (eksi 18 derece) muhafaza edilmelidir
Dondurularak saklanacak etler, kullanımlık porsiyonlara bölünerek saklanmalıdır Etler, alüminyum folyo, streç film veya yağlı kağıt ile sarılmalıdır
Çözdürme işlemi buzdolabında yapılmalıdır
Çözdürülmüş etler bekletilmeden tüketilmelidir Hazırlanan Paketler 3 sıradan daha fazla üst üste konmamalıdır
Pişmiş et ile çiğ et daima birbirine değmeyecek şekilde saklanmalıdır
Buzdolabında özel et saklama bölümünün olmaması durumunda, çiğ et buzdolabının en alt rafında, pişmiş et buzdolabının en üst rafında saklanmalıdır Bu şekilde bir saklama, çiğ et suyunun pişmiş et içerisine damlaması sonucunda oluşabilecek tüm riskleri önleyecektir
Kırmızı et ile beyaz etler birbirine değmeyecek şekilde saklanmalıdır
Etleri veya kemikleri haşlandıktan sonra et suyunun tamamını kullanmayacaksanız buz kalıbında porsiyonlar halinde dondurabilir, yemek veya çorbalarınızalezzzet vermesi amacıyla kullanabilirsiniz
Etlerin Soslanması
Soslama; etleri lezzzetlendirmek, sululuğunu ve gevrekliğini artırmak amacıyla yapılır İsteğe bağlı olarak tatlı veya ekşi, baharatlı, meyve aromalı gibi değişik tatlarda hazırlanabilir

Soslarda tuzz olmamalıdır tuzz, etin suyunu salmasına ve etin pişme sırasında kurumasına neden olur tuzz, piştikten sonra üzerine ilave edilmelidir
Kurban eti saklama koşulları nelerdir?
- Kurbanlık kesildikten hemen sonra serin bir yerde temiz kaplar içinde maksimum 5 saat muhafaza edin. Daha sonra parçalama işlemi gerçekleştirin.
-Eti parçalara ayırmadan önce ellerinizin temizliğinden emin olun. Etleri keseceğiniz tahtayı, bıçağı ve etleri koyacağınız kapları 1 gece önceden kaynar suda yıkayın.
-Sakatatları ve etleri mutlaka ayrı kaplara koyun.
-Etler buzdolabında maksimum 5 gün saklanabilir. Süre uzadıkça etin rengi koyulaşmaya başlar. Renginin koyulaşması tek başına etin bozulduğu anlamına gelmez. Bunun yanında ette koku ve doku değişiklikleri etin bozulmaya başladığını gösterir.
-Dondurulan kurban etini daha hızlı çözülmesi için sıcak suya koymayın. Bu ette oluşacak bakteri hızını ve miktarını arttırır.
-Dondurulan et çözüldükten sonra tekrar tekrar dondurmayın. Mümkünse çözülen eti aynı gün tüketin. Bunun için hazırladığınız paketlerin küçük porsiyonlarda olmasına özen gösterin bu tüketim açısından size kolaylık sağlar.

 

 

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡