Kurban kaç kişi kesilir? Büyükbaş hayvanlarda en fazla kaç kişi hisseye girebilir?
Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte kurban kesecek vatandaşlar kurbanlarını seçmeye başladılar. Peki kurban kaç kişi kesilir? En fazla kaç kişi kurban kesebilir? Küçükbaş kurbana ortak olunur mu? Kurban bayramı öncesi Prof. Dr. Mustafa Karataş açıkladı.
Her yıl Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte tüm Müslüman alemi kurban kesimi hakkında araştırmalarını hızlandırıyor. İbadetlerini gerçekleştirmek için gün sayan vatandaşlar merak ettiği konuları google'de arıyor. Bu manada kurban kaç kişi kesilir, en fazla kaç kişi hisseye girebilir sorularının yanıtlarını öğrenmek istiyor. İşte büyükbaş hayvanda en fazla kaç kişi hisseye girebiliyor? Küçükbaş kurbana ortak olunur mu? Kurban kaç kişi kesilir? En fazla kaç kişi hisseye girebilir? sorularının yanıtları...
Kurban Kaç Kişi Kesilir? En Fazla Kaç Kişi Hisseye Girebilir?
Kurban bayramı öncesi Prof. Dr. Mustafa Karataş merak edilen soruları katıldığı bir programda cevapladı. Karataş en çok merak edilen 'Kurban kaç kişi kesilir, en falza kaç hisse girilebilir, Büyükbaş hayvanı kurban etmek isteyen ortak sayısının tek sayı veya çift sayı olması gerekir mi?' sorusunu yanıtladı.
Prof. Dr. Mustafa Karataş 'Ortaklaşa kurban kesiminde, ortakların sayısının tek veya çift olması gerekli değildir. Büyükbaş bir hayvanı yedi ortak kesebileceği gibi, yedinin altındaki sayıda da ortak da kesebilir' dedi.
Büyükbaş Hayvan 4 Kişi Kesebilir Mi?
Büyükbaş hayvanda en fazla 7 kişi kesebiliyor, ancak bu rakam ister tek kesin isterseniz 2, 3, 4, 5 kişi hisseli olarak ortak olsun bir önemi yoktur.
En Fazla Kaç Kişi Hisseye Girebilir? Dana Hissesi Kaç Kişi Olur?
Büyükbaş hayvanlarda en fazla yediye kadar ortak olunabilir. Bunun delili aşağıdaki hadislerdir.
İbn-i Abbas (ra):"Allah Resulü ile bir seferde idik. Kurban gelip çattı, sığırda yedi kişi ortaklaşıp kestik." (Tirmizî ve Nesâî)“Hazret-i Câbir, Resulullah ile birlikte umreden çıktıktan sonra ortaklaşa yedi kişi bir inek kestiklerini bildirir.” (Nesâî)“Sığır ve deveye birden yediye kadar kişiler ortak olabilir.” (Kâsânî, Damad, Mecma’ul Enhur)
“Sığır ve deveyi ise bir kişi kesebileceği gibi yedi kişi de kesebilir. Bir insanın yalnız kendisi için aldığı bir sığıra kurban niyetiyle olmak şartıyla sonradan altı kişi daha ortak olabilir. Böyle bir kesimde eti terazi ile taksim etmek uygun olur.” (Taberânî)
Büyükbaş Kurbana Kaç Kişi Ortak Olabilir?
Bir kişi, yalnız başına kurban kesebileceği gibi, sığır, manda ve devede 7 kişilik ortaklığa da katılabilir. Ancak ortakların hepsi nâfile bile olsa, mutlaka kurban ve ibâdet niyeti ile kesime ortak olan, müslüman ve itikadında şüphe olmayan kimselerden olmalıdır. Ortaklardan biri ibadet için değil de et niyyeti ile kesmiş olsa diğerlerinin kurbanını da ifsâd eder.
Yine tek başına kesmek üzere aldığı kurbanı tek başına kesmesi lazımdır. Sonradan ortak almak mekruhtur. Ortaklardan aldığı parayı tasadduk etmesi en güzelidir. Ayrıca kurban niyeti ile alınan bir hayvan satılıp, yerine başkası alınamaz. Onun mutlaka kurban olarak kesilmesi icap eder. Kurbanın hiç bir şeyi satılamaz. Ya kurban sahibi kullanmalıdır veya tasadduk etmelidir. Tasadduk edilecek yerler ise herkesin malumudur.
Küçükbaş Hayvan Kaç Kişi Kesebilir, Küçükbaş Kurbana Ortak Olunur Mu?
Koç veya koyun ne kadar büyük ve kıymetli olursa olsun ancak bir kişi için kurban olur.
Deve, sığır ve manda ise ortakların hepsinin niyeti rızası için olmak şartıyla yedi kişi için kesilebilir. Yedi kişiden fazlası caiz değildir. Yedi kişiden az mesela beş veya dört kişi ortak kesse caiz olur.
Ancak ortakların hepsi nâfile bile olsa, mutlaka kurban ve ibâdet niyeti ile kesime ortak olan, müslüman ve itikadında şüphe olmayan kimselerden olmalıdır. Ortaklardan biri ibadet için değil de et niyyeti ile kesmiş olsa diğerlerinin kurbanını da ifsâd eder.