Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? Hangi hayvanlar kurban olur?
Kurban bayramına sayılı günler kala, vatandaşlar kurbanlık arayışına başladı. Peki kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? İyi kurban nasıl seçilir? Hangi hayvanlardan kurban olur? İşte kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler…
21 Ağustos Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, kurban kesecek vatandaşlar hayvan pazarlarına akın etmeye başladı.Doğru kurbanı bulmak için gezen vatandaşlar, ‘Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? İyi kurban nasıl seçilir? Hangi hayvanlardan kurban olur?’ sorularını sormaya başladı.
İşte kurban alırken dikkat edilmesi gerekenler…
Erzurum yaylalarında beslenen kurbanlıklar, Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa başta olmak üzere batı illerine sevk ediliyor.Araçlara yüklenen hayvanlar, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekiplerinin, sağlık, küpe ve evrak kontrolünün ardından yola çıkarılıyor.
ÖNCELİKLE DİŞLERİ KONTROL EDİLMELİ
Kurban Bayramı’na az bir süre kalırken canlı hayvan pazarlarında da hareketlilik başladı. Veteriner Hekim Ömer Furkan Gülbeyen, kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda bilgiler verdi.
TÜYLERİ PARLAK OLMALI
Kurbanlık hayvan seçiminde belli başlı kriterlerin olduğunu ifade eden Gülbeyen, "Kurban Bayramı için damızlık olarak satılan hayvanlardan ziyade damızlık dışı bırakılmış erkek ve dişi hayvanların satış dönemidir" dedi.
Gülbeyen, "Öncelikle hayvanın dış bakıda sağlıklı olup olmadığını kontrol ederiz.Tüylerinin parlak olması, ayaklarında veya gözlerinde herhangi bir yaralanma belirtilerinin olmaması gerekiyor.
GÖZLERİ KÖR OLMAMALI
Gözlerinin parlak bir şekilde bakması ve körlük olmaması gerekiyor. Bunlar hayvanlarda görülen dış bakılardır.
Ayrıca hayvanın yaşının dolması yani biz buna kapak açma deriz bu ise hayvanın süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerinin yerine gelmesidir. Bu da ön dişlerinden itibaren başlar ön iki dişinin kalıcı hale gelip yaşını doldurması ile kurban vazifesini görebilir. Bu şekilde sağlıklı kurbanlık hayvanlarımızı ayırt edebiliriz" dedi.